Bulgarije en Roemenië in 2007 lid EU

Bulgarije en Roemenië mogen per 1 januari volgend jaar lid worden van de Europese Unie. Maar voorlopig blijven ze wel onder strikt toezicht staan....

Van onze correspondent Bert Lanting

Commissievoorzitter Barroso noemde het besluit om Roemenië en Bulgarije toe te laten een nieuwe stap ‘in de hereniging van de Europese familie’. Maar ook al concludeerde eurocommissaris Olli Rehn (uitbreiding) dat de twee landen ‘klaar zijn voor de toetreding’, toch was de Commissie op sommige punten nog flink kritisch.

Volgens de Commissie hebben beide landen vooruitgang gemaakt sinds mei dit jaar, toen ze nog een waarschuwing kregen van Brussel. De Commissie is vooral te spreken over de prestaties van Roemenië bij het bestrijden van de corruptie en de hervorming van het rechtsstelsel. Maar volgens Brussel moeten de autoriteiten wel laten zien ‘dat niemand boven de wet staat’.

Bulgarije krijgt minder goede cijfers van de Commissie, vooral waar het gaat om de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Volgens Brussel blijft het aantal veroordelingen echter laag en laat de samenwerking tussen de verschillende overheidsorganen te wensen over.

Om te voorkomen dat Bulgarije en Roemenië nu op hun lauweren gaan rusten, moeten ze om het half jaar verslag doen van hun vorderingen in de strijd tegen de corruptie en de georganiseerde misdaad. Het eerste rapport moeten ze al eind maart inleveren. Mocht de Commissie ontevreden zijn, dan kan de EU de samenwerking op justitiegebied beperken.

Beide landen worden ook op de vingers getikt omdat ze nog geen waterdicht systeem hebben voor de controle op de uitgave van de EU-subsidies voor boeren en plattelandsontwikkeling. Als daar geen verandering in komt, kan de EU voorlopig een kwart van die subsidies inhouden, waarschuwt de Commissie. ‘Er zal goed worden gepast op het geld van de Europese belastingbetalers’, verzekerde Rehn.

Verder blijft voor beide landen het exportverbod voor varkensvlees van kracht, zolang er nog gevallen van varkenspest voorkomen. Ook zullen sommige voedingsbedrijven voorlopig worden geweerd, omdat ze nog niet aan de Europese normen voldoen.

In het Europees Parlement klonk hier en daar kritiek op het besluit Bulgarije ondanks alle tekortkomingen toch gelijk met Roemenië toe te laten. ‘Zo’n koppelverkoop mag in de toekomst nooit meer gebeuren’, zei Joost Lagendijk (GroenLinks). Zijn VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat geen van beide landen klaar is. ‘Dit doet het toch al broze imago van de EU geen goed’.

Toch staat wel vast dat de EU-leiders in oktober hun fiat zullen geven aan de toetreding. Bulgarije en Roemenië mogen dan ieder één eurocommissaris leveren, plus respectievelijk 18 en 35 afgevaardigden in het Europees Parlement.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden