Bulgari wil Spaanse trappen afsluiten voor toeristen

Ooit zongen Bob Dylan en de Noorse popgroep A-Ha in hun liedjes over nachtelijke dwalingen over de Spaanse Trappen van Rome. Maar als het aan topman Paolo Bulgari van het Italiaanse luxe sieraden- en modehuis Bulgari ligt, wordt een van de bekendste plekken van de Eeuwige Stad 's avonds voortaan afgesloten voor toeristen en Romeinen. In een poging de pracht en praal van de monumentale trappen te behouden.

Iñaki Oñorbe Genovesi
De Spaanse Trappen, afgesloten voor publiek. Beeld afp
De Spaanse Trappen, afgesloten voor publiek.Beeld afp

Nu komt het voorstel van Bulgari niet zomaar. Het bedrijf stak 1,5 miljoen euro in de restauratie van de Spaanse Trappen. Zoals schoenenbedrijf Tod's de portemonnee trok voor het herstel van het Colosseum en modehuis Fendi investeerde in de Trevifontein. Anderhalf jaar is gewerkt aan de schoonmaak en restauratie van de Spaanse trappen die tussen 1723 en 1725 werden gebouwd naar een ontwerp van de relatief onbekende Francesco de Sanctis. Het moet gezegd: de breedste trappen van Europa blinken weer als vanouds.

Later deze maand worden de Scalinata della Trinità dei Monti, zoals de marmeren trappen officieel heten, feestelijk heropend zodat duizenden toeristen en Romeinen weer dagelijks op een van de 135 treden kunnen zitten. Of de tocht kunnen maken van het plein Piazza di Spagna beneden naar de kerk op Piazza Trinità dei Monti. En dat vooruitzicht boezemt Paolo Bulgari blijkbaar de nodige zorgen.

Openluchtbeerput

'De trappen zijn een prachtig en fragiel monument, zoals zoveel anderen in Rome en Italië. Nu het gerestaureerd is, kunnen we niet toestaan dat het weer een openluchtbeerput wordt. We kunnen het niet in handen laten van barbaren die daar eten, drinken en vervuilen', zei Bulgari in de Italiaanse media. De topman begrijpt dat de Spaanse trappen beklimmen een prachtervaring is, maar waarschuwt ook dat 'de trappen niet misbruikt mogen worden als een voetbaltribune waar mensen urenlang gaat zitten, dronken worden en sigarettenpeuken wegsmijten.'

Daarom heeft Bulgari gewaarschuwd: als er geen maatregelen worden genomen 'zijn de Spaanse trappen binnen enkele maanden weer een ramp'. Een van die maatregelen zou volgens Bulgari het plaatsen van hekken bij de Spaanse trappen moeten zijn. Zodat 's avonds de trappen die figureerden in films als Roman Holiday, When in Rome of To Rome with Love niet meer toegankelijk zijn. Een soortgelijke maatregel die eerder al werd genomen bij het Monument van Victor Emanuel II aan de Piazza Venezia.

Maar het idee van hekken plaatsen, lijkt niet goed te vallen bij het ministerie van Cultuur. Volgens Claudio Parisi Presicce, belast met het cultureel erfgoed in Rome zijn de trappen ontworpen zodat mensen dag en nacht erover heen kunnen wandelen. 'We moeten juist meer doen in het voorkomen van schade, mensen opvoeden. Toeristen misdragen zich omdat zij het gedrag van Romeinen nadoen.' Inderdaad, het aloude 'als in Rome, doe als de Romeinen.'

Eigenaren van diverse luxe winkels rond de Spaanse Trappen lijken - uit een rondgang door Italiaanse verslaggevers- wel wat te voelen voor het idee van Bulgari. Ook zij vrezen de gevolgen van 'het gedrag van de barbaren'. En niet zozeer omdat volgens de overlevering een horde barbaren in 410 het glorieuze Rome verwoestten. Nee, aan de voet van de Spaanse Trappen zijn ze niet vergeten dat vorig jaar dronken Feyenoord-hooligans Bernini's Barcaccia fontein vernielden.

Dronken Feyenoord-hooligans vernielden vorig jaar Bernini's Barcaccia fontein. Beeld reuters
Dronken Feyenoord-hooligans vernielden vorig jaar Bernini's Barcaccia fontein.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden