Bulgaren willen geen ‘euro’ maar ‘evro’

Bulgarije heeft gedreigd volgende week op de bijeenkomst van de EU-leiders in Lissabon een akkoord over het nieuwe Hervormingsverdrag te torpederen....

Van onze correspondent Bert Lanting

De ECB staat erop dat in alle landen dezelfde naam voor de gemeenschappelijke munt wordt gebruikt, maar dat levert in het Bulgaars problemen op. De euro wordt als evro gespeld, maar dat is onaanvaardbaar voor de ECB. Deze staat erop dat de naam ‘euro’ blijft wat in het Bulgaars ‘eoro’ oplevert.

Uit ergernis over de houding van de ECB heeft Bulgarije ook laten weten dat het de ondertekening van een samenwerkingsakkoord met Montenegro zal blokkeren, omdat in de Bulgaarse tekst euro verkeerd staat gespeld.

Het akkoord zou aanvankelijk komende maandag worden ondertekend, maar het is de vraag of de ceremonie zal kunnen doorgaan. ‘We moeten het probleem vandaag oplossen of de ondertekening gaat niet door’, zei een woordvoerder van Portugal, momenteel voorzitter van de EU vrijdag. ‘We kunnen niet iemand uitnodigen en dan op het laatste moment zeggen: Sorry, het gaat niet door. Dat is onbeleefd.’

Maar de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Ivailo Kalfin liet vanuit Sofia weten dat zijn regering voet bij stuk houdt, zolang Bulgarije niet het recht krijgt euro op zijn eigen manier te schrijven.

De zaak wordt in Bulgarije hoog opgenomen. ‘Het is een kwestie van respect voor onze taal en het Cyrillische alfabet, die uiteindelijk een stuk ouder zijn dan de hele Europese Unie’, zegt een Bulgaar.

Een woordvoerster van de Bulgaarse vertegenwoordiging bij de EU liet vrijdag weten dat Bulgarije ook bereid is roet in het eten te gooien op de bijeenkomst in Lissabon, tenzij het zijn eigen schrijfwijze voor de euro mag hanteren.

De Europese Commissie zit flink in haar maag met de ruzie om de spelling van de naam van de gemeenschappelijke munt. De Commissie is erop gebrand dat de EU-leiders in Lissabon definitief hun fiat geven aan het Hervormingsverdrag, dat in de plaats komt van de mislukte Europese Grondwet. Bovendien staat de opstelling van de Europese Centrale Bank haaks op het ideaal van veeltaligheid dat de Commissie graag propageert.

Leonard Orban, de eurocommissaris die over het talenbeleid in de EU waakt, liet gisteren via een woordvoerder weten dat hij ‘van alle alfabetten evenveel houdt’. Maar volgens Orban zal de beslissing waarschijnlijk op het hoogste niveau genomen worden, oftewel door de EU-leiders zelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden