Bulgaren leren volleyballers een lesje

Als het waar is dat je van verliezen beter wordt, dat je van je eigen fouten leert èn dat je niet genoeg op je tekortkomingen kunt worden gewezen, dan is de trip naar Sofia van onschatbare waarde geweest....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het afgelopen weekeinde verloor het Nederlands team twee keer van de Bulgaren. Vrijdag werd het 3-1, gisteren zelfs 3-0. Binnen anderhalf uur werd de nummer twee van de Olympische Spelen en het WK op de knieën gedwongen: 15-5, 15-8, 15-6.

'De Bulgaarse volleyballers hebben de tulpen in een vaasje gezet. Ze hopen een mooi boeketje samen te stellen in de World League 1995', meldden de Bulgaarse zaterdagkranten naar aanleiding van het eerste verlies. In de volgende editie zal er ongetwijfeld sprake zijn van hangende kopjes en geknakte steeltjes van de 'laletata', Bulgaars voor tulpen. Alberda zal de fles met Pokon behoorlijk moeten aanspreken in Arnhem, om het komende weekeinde tegen Italië van de verlepte spelers weer een florissant geheel te maken.

Zaterdag ontbrak het tegen de sterke en evenwichtige Bulgaren aan alles. Geen verdediging, geen aanval, geen opslag, geen geluk, geen punten. De goedaardige beul Ljoebo Ganev, die zich volgend seizoen waarschijnlijk door de Japanse volleyballers in de armen en vooral het hart laat sluiten, en de zijnen hadden geen enkele moeite de service terug te halen en te scoren.

Ze deden het grondig en snel. Tot onsteltenis van de Nederlanders. Immers, vrijdagavond was in de eerste wedstrijd een voorsprong van

2-1 in sets dichtbij (17-16, 10-15, 12-10) en de inhaalmanoeuvres meer dan bemoedigend. 'Ik kan kort zijn', was de reactie van aanvoerder Henk-Jan Held. 'Heel slecht. Zeer veel fouten van onze zijde. Bovendien konden we met onze service geen druk uitoefenen. En toch moeten we met veel nieuwe spelers veel van deze wedstrijden spelen.'

Leuk is anders, zag je hem denken. En daar was Alberda het roerend mee eens. 'De beste manier om van deze spelers goede volleyballers te maken, is te verliezen. Deze investering is nodig voor de komende vier jaar. In de jaren '86-'92 is er geen nieuw talent opgeleid. We hebben wel een goed team, maar niets achter de hand. Daar moet nu dus iets aan worden gedaan, omdat we hebben besloten de ouderen voor het EK de nodige rust te gunnen.'

Dit weekeinde maakte duidelijk dat de WVL-finale in Brazilië, waar aan prijzengeld meer klaar ligt dan de flap uit eigen tap in de Europese groep B, nog erg ver weg is. Een leerproces waar de generatie Zwerver-Blangé jaren voor nodig had, laat zich niet versnellen tot een paar maanden.

Gehoopt was wel op de acceleratie van Guido Görtzen en Richard Schuil, de buitenaanvallers van de toekomst. Hun verrichtingen in de oefenduels tegen Brazilië hadden daar enige aanleiding voor gegeven. Met name die van Schuil. De 22-jarige speler van het Apeldoornse Dynamo haalde misschien wel zijn gebruikelijke eredivisie-niveau, maar kon zaterdag tegen Bulgarije hoegenaamd geen goed doen. Als hij al eens een blok omzeilde, sloeg hij uit.

Alberda liet Schuil anderhalve set aanmodderen en gunde diens ervaringsplaats toen aan clubgenoot Mark Broere. Een lichtpuntje. Ook Misha Latuhihin, die Jeroen Bijl al bij 8-2 in de eerste set kwam aflossen als spelverdeler, viel na zes weken afwezigheid door een knieblessure alleszins mee. Al had hij wel wat vaker voor de middenaanval met Bas van de Goor mogen kiezen.

De bij Modena in Italië echt ontloken Brabantse tulp van 2.09 meter kwam te weinig aan bod, maar was de eerste om te erkennen dat hij zichzelf ook te weinig in het stuk had laten voorkomen. Een stijve rug bleef als excuus onbesproken. 'Ook bij mij ging het slecht. Ik heb geen bal tegengehouden. Op een gegeven moment sloegen ze zelfs òver me heen. Knap vernederend.'

Van de Goor, die in Modena voor drie jaar kan bijtekenen, maar een tweejarige verbintenis prefereerde tegen een betere beloning gezien zijn gestegen marktwaarde en de belangstelling, vertelde dat zijn taak als middenman een dienende zou zijn. Als de pass goed was moest de set-up naar de buitenkant en de opslag teruggebracht tegen een éénmansblok. Er kwam weinig van terecht.

Van de Goor: 'In een één-tegen-één situatie moet die bal gewoon op de grond. Maar de side-out bleef hangen en wurgen, terwijl die een nauwelijks energie kostende zekerheid moet zijn om je te kunnen concentreren op het maken van punten. Daar zijn we niet eens aan toegekomen.'

WORLD LEAGUE: mannen: groep A: Cuba - Verenigde Staten 3-1 (15-2, 8-15, 15-4,

15-13).

Groep B: Bulgarije - Nederland 3-0 (15-5, 15-8, 15-6).

Griekenland - Italië 0-3, Griekenland - Italië 0-3 (8-15, 7-15, 8-15).

Stand: Italië 4-7 (9-3), Bulgarije 4-7 (9-4), Nederland 4-6 (7-7), Griekenland 4-4 (1-12).

Programma: 2 juni: Griekenland - Bulgarije; 3 juni: Nederland - Italië (Arnhem), Griekenland - Bulgarije; 4 juni: Nederland - Italië (Arnhem); 9 juni: Italië - Griekenland; 10 juni: Nederland - Bulgarije (Eindhoven), Italië - Griekenland; 11 juni: Nederland - Bulgarije (Eindhoven); 16 juni: Bulgarije - Italië; 17 juni: Griekenland - Nederland, Bulgarije - Italië; 18 juni: Griekenland - Nederland; 23 juni: Italië - Nederland, Bulgarije - Griekenland; 24 juni: Bulgarije - Griekenland; 25 juni: Italië - Nederland.

ZANDVOORT: Beach Volleybal Series, mannen: 1. Artomonov/Van Rossem, 2. Everaert/Mulder, 3. Klok/Van der Kuip. Vrouwen: 1. Paterson/Van Wijnen, 2. 't Hart/Kraan, 3. Van der Ven/Schoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.