Bulgaren bewijzen gedode Loekanov laatste eer

Duizenden Bulgaren hebben vrijdag in de rij gestaan om Adrej Loekanov, de oud-premier die woensdag werd vermoord, de laatste eer te bewijzen....

REUTER

Reuter

SOFIA

De 58-jarige Loekanov, die in Moskou was opgeleid, was succesvol zakenman en parlementslid voor de regerende Socialistische Partij. Voor zijn huis in Sofia werd hij woensdag doodgeschoten. Over het motief voor de moord is nog niets bekend.

Volgens Andrej Rajtsjev van de Socialistiche Partij stond Loekanov op het punt onthullingen te doen over corruptie in de hoogste regeringskringen.

Rajtsjev verklaarde dit vrijdag in de Standard Daily. De dag voor de moord zou Loekanov tegen hem hebben gezegd: 'Ik heb bewijzen voor corruptie in de hoogste kringen en ik ben van plan stappen te ondernemen'.

Volgens Rajtsjev, leider van de hervormingsgezinde vleugel van de partij, had Loekanov een reis naar de Verenigde Staten uitgesteld om de kwestie aan de kaak te stellen. Loekanov vond niet alleen dat de huidige leiders van de Socialistische Partij corrupt zijn, maar ook dat zij faalden als regeringsleiders. Eerder dit jaar had Loekanov de Socialitische Partij er al van beschuldigd terug te keren naar stalinistische praktijken.

Zowel president Zjelev als premier Videnov prezen de overleden oud-premier, die een van de aanstichters was van de val van de communistische dictator Todor Zjivkov in 1989. 'We verliezen in hem een prominent staatsman, een goed kaderlid van democratisch links en een actieve deelnemer aan de democratische omwenteling in het land', zei Videnov. Zjelev beschreef Loekanov als een sleutelfiguur in het postcommunistische Bulgarije.

Loekanov was een vriend van de Russische premier Tsjernomyrdin en een van de oprichters van een Bulgaars-Russisch gasbedrijf. Volgens politici vertroebelde deze rol zijn verhouding met Videnov. Enkele maanden geleden verloor Loekanov zijn toppositie in het bedrijf.

In 1990 was Loekanov zes maanden premier. Hij trad af omdat er grote publieke ontevredenheid bestond over het trage tempo van de hervormingen. In 1992 begon de openbare aanklager een onderzoek naar de vraag of Loekanov in de jaren tachtig toen hij vice-premier was staatsfondsen had verduisterd. Hij verloor zijn parlementaire onschendbaarheid en zat zes maanden vast tot de zaak werd geseponeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden