Bulgaarse burgerwachten bedreigen migranten aan de grens met machete

In Bulgarije zijn videobeelden opgedoken van gewapende burgerwachten die migranten de handen op de rug binden en opdragen terug te keren naar Turkije. Dat schrijft de BBC dinsdag, nadat de beelden eerder waren verschenen op een Bulgaarse nieuwssite. Volgens de grenspolitie zijn de aanhoudingen strijdig met de wet.

Redactie
Beeld uit de video waarop te zien is hoe migranten aan de Bulgaarse grens worden vastgebonden. Beeld btvnovinite.bg
Beeld uit de video waarop te zien is hoe migranten aan de Bulgaarse grens worden vastgebonden.Beeld btvnovinite.bg

De drie burgerwachten, van wie ten minste een gewapend was met een machete, spraken de drie migranten aggresief toe terwijl ze op de grond lagen. 'Geen Bulgarije, terug naar Turkije', zeiden ze in gemankeerd Engels. De migranten, die naar eigen zeggen Afghaans zijn, komen bang over in de video en verzetten zich niet. De burgerwachten hebben hun handen achter hun rug gebonden.

Het is niet de eerste keer dat Bulgaren voor eigen rechter spelen. De Bulgaarse 'vluchtelingenjager' Dinko Valev werd in februari bejubeld toen hij begon te patrouilleren bij de grens met Turkije. Met zijn mobiele telefoon filmde hij een groep van twaalf Syrische mannen, drie vrouwen en een kind die hij had aangehouden. Terwijl hij wachtte op de politie beledigde hij de migranten.

Vorige week kende de grenspolitie een prijs toe aan een groep van vrijwillige 'grenswachten' die 23 vluchtelingen aan de Turkse grens hadden tegengehouden.

Bulgarije heeft een hek van 95 kilometer langs de 269-kilometer lange grens met Turkije neergezet met als doel om vluchtelingen tegen te houden.

Bestorming vluchtelingen

Het Bulgaarse buurland Griekenland kampte maandag met een bestorming van honderden vluchtelingen. Dit gebeurde bij Idomeni, de grensovergang met Macedonië. De wanhopige mensenmassa rende over een veld naar het hek op Macedonische bodem en wierp stenen. De Macedonische veiligheidstroepen aan de grens gebruikten onder andere traangas en rubber kogels om de menigte te weren.

Volgens Artsen zonder Grenzen, die bij de grens teams aan het werk heeft, vielen tientallen gewonden door het gebruik van traangas en rubber kogels. De meesten hadden last van ademhalingsproblemen. De organisatie verspreidde via Twitter foto's van gewonden die werden behandeld.

Bij de grenspost verblijven al wekenlang naar schatting 11.000 vluchtelingen. Maar de Macedonische autoriteiten houden de afscheiding strikt gesloten en laten niemand toe. De leefomstandigheden voor de verzamelde migranten in Idomeni zijn bijzonder slecht.

Vluchtelingen en migranten in Idomeni protesteren bij het hek dat de grensovergang met Macedonië markeert. Beeld afp
Vluchtelingen en migranten in Idomeni protesteren bij het hek dat de grensovergang met Macedonië markeert.Beeld afp
Een demonstrant in Idomeni. Beeld afp
Een demonstrant in Idomeni.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden