Bulgaarse burgerwachten bedreigen migranten aan de grens met machete
In Bulgarije zijn videobeelden opgedoken van gewapende burgerwachten die migranten de handen op de rug binden en opdragen terug te keren naar Turkije. Dat schrijft de BBC dinsdag, nadat de beelden eerder waren verschenen op een Bulgaarse nieuwssite. Volgens de grenspolitie zijn de aanhoudingen strijdig met de wet.
De drie burgerwachten, van wie ten minste een gewapend was met een machete, spraken de drie migranten aggresief toe terwijl ze op de grond lagen. 'Geen Bulgarije, terug naar Turkije', zeiden ze in gemankeerd Engels. De migranten, die naar eigen zeggen Afghaans zijn, komen bang over in de video en verzetten zich niet. De burgerwachten hebben hun handen achter hun rug gebonden.
Het is niet de eerste keer dat Bulgaren voor eigen rechter spelen. De Bulgaarse 'vluchtelingenjager' Dinko Valev werd in februari bejubeld toen hij begon te patrouilleren bij de grens met Turkije. Met zijn mobiele telefoon filmde hij een groep van twaalf Syrische mannen, drie vrouwen en een kind die hij had aangehouden. Terwijl hij wachtte op de politie beledigde hij de migranten.
Vorige week kende de grenspolitie een prijs toe aan een groep van vrijwillige 'grenswachten' die 23 vluchtelingen aan de Turkse grens hadden tegengehouden.
Bulgarije heeft een hek van 95 kilometer langs de 269-kilometer lange grens met Turkije neergezet met als doel om vluchtelingen tegen te houden.
Bestorming vluchtelingen
Het Bulgaarse buurland Griekenland kampte maandag met een bestorming van honderden vluchtelingen. Dit gebeurde bij Idomeni, de grensovergang met Macedonië. De wanhopige mensenmassa rende over een veld naar het hek op Macedonische bodem en wierp stenen. De Macedonische veiligheidstroepen aan de grens gebruikten onder andere traangas en rubber kogels om de menigte te weren.
Volgens Artsen zonder Grenzen, die bij de grens teams aan het werk heeft, vielen tientallen gewonden door het gebruik van traangas en rubber kogels. De meesten hadden last van ademhalingsproblemen. De organisatie verspreidde via Twitter foto's van gewonden die werden behandeld.
Bij de grenspost verblijven al wekenlang naar schatting 11.000 vluchtelingen. Maar de Macedonische autoriteiten houden de afscheiding strikt gesloten en laten niemand toe. De leefomstandigheden voor de verzamelde migranten in Idomeni zijn bijzonder slecht.