'Bulgaars stel zijn de ouders van Maria'

De Bulgaarse politie heeft mogelijk de biologische ouders gevonden van het blonde meisje Maria dat vorige week in Griekenland werd aangetroffen bij een Roma-stel. De vermoedelijke ouders zijn een Bulgaars Roma-paar met een groot aantal kinderen, onder wie enkele zeer blonde die veel lijken op Maria.

ISTANBUL - De Bulgaarse Roma-vrouw, de 35-jarige Sasha Ruseva, zegt Maria te hebben herkend toen haar foto werd getoond op de televisie. Ze vertelt begin 2009, toen ze in Griekenland woonde, van het kind te zijn bevallen in een ziekenhuis vlak bij het zigeunerkamp waar het meisje vorige week werd aangetroffen. De geboorte wordt ondersteund door de administratie van het ziekenhuis.

Ruseva zegt Maria te hebben afgestaan omdat zij en haar man te arm waren om voor haar te zorgen. 'We hebben het kind achtergelaten in Griekenland, omdat we haar niet konden voeden.'

Het Bulgaarse Roma-stel woont in diepe armoede in een zigeunerkamp bij het dorpje Nikolaevo ruim 200 kilometer ten oosten van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dna-tests moeten uitwijzen of Ruseva inderdaad de moeder is. Ruseva ontkent geld te hebben ontvangen voor Maria en zegt haar graag terug te willen. 'Ik was van plan om terug te gaan om mijn kind op te halen, maar in de tussentijd kreeg ik nog twee kinderen. Daardoor kon ik niet terug.'

Maria werd vorige week door de Griekse politie gevonden bij een inval op zoek naar wapens en drugs in een zigeunerkamp. Het meisje viel op omdat zij er met haar bleke huid en grijsblauwe ogen anders uitzag dan het Roma-stel waarbij zij woonde. Toen de politie het paar ondervroeg over de herkomst van Maria, gaven ze wisselende verklaringen. Nadat dna-tests hadden uitgewezen dat het kind niet van hen was, arresteerde de politie het stel op verdenking van ontvoering.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden