Bulgaars-Palestijnse arts dient klacht in tegen Libië

Arts wil volledig eerherstel...

ANP

AMSTERDAM De arts Ashraf el Hagoug Gomma (38), die ruim acht jaar in een Libische gevangenis zat, dient bij de Verenigde Naties een klacht in tegen Libië. El Hagoug Gomma werd ervan verdacht dat hij samen met vijf Bulgaarse verpleegsters opzettelijk kinderen had geïnfecteerd met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Liesbeth Zegveld, advocate van de arts, zei dinsdag dat haar cliënt bij de VN wil klagen over het feit dat hij een oneerlijk proces heeft gehad in het Noord-Afrikaanse land, dat hij is gemarteld en dat hij onterecht jarenlang heeft vastgezeten. In september moet de klacht zijn ingediend, zei de raadsvrouw.

El Hagoug is van Palestijnse komaf en heeft een Bulgaars paspoort, maar zijn familie woont in Woerden. Voortaan wil hij ook bij Nederland horen en daarom vraagt hij woensdag asiel aan. In afwachting van de behandeling van die asielvraag vertrekt hij donderdag wel naar Bulgarije. Zijn advocate verwacht een positieve beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De arts kwam bijna twee weken geleden onverwachts vrij na een diplomatiek offensief. El Hagoug wil via arbitrage een volledig eerherstel en een schadevergoeding. ‘Hij wil eerherstel op alle vlakken, niet alleen politiek maar ook juridisch’, zei Zegveld. ‘Hij wil zijn naam gezuiverd zien.’ Als uiterste middel zien de arts en zijn advocate een gang naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden