Bukman moet niet denken dat Kamer hem écht wil

CDA-kamerlid Piet Bukman zal wel de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer worden. Maar hij moet niet denken dat de Kamer hem écht wil....

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

Het steekspel om de voorzittershamer heeft zijn eigen dynamiek gekregen. Vooral de fracties van PvdA en D66 tellen nogal wat kamerleden die de gedachte niet kunnen verdragen dat alles aan de opvolging van kamervoorzitter Deetman is voorbestemd. Zij zullen vandaag de kont tegen de krib gooien en de naam van Ali Doelman op hun stembriefje invullen. Ook al heeft Doelman steeds gezegd dat zij niet beschikbaar is. Ze zal dat herhalen, totdat Bukman alsnog de helft van de stemmen plus één heeft.

De kwaliteiten van Doelman hebben mythische vormen aangenomen. Het 64-jarige gereformeerde kamerlid uit Hoogezand zit ruim tien jaar in de Tweede Kamer. Ze is fractiesecretaris, lid van het presidium van de Kamer, leidde een commissie die onderzoek deed naar de Bijstandswet en behartigt onderwerpen als sociale zaken, ouderenbeleid en kinderbescherming. Toch heeft haar naam pas in de afgelopen weken vleugels gekregen.

Kamerleden die in haar een goede voorzitter zien, wijzen op haar langdurige ervaring in het parlement en in het presidium. Ze kent haar dossiers en het reglement van orde en weet beter dan wie ook wat het besturen van de Tweede Kamer als bedrijf vergt. Ze doet haar werk consciëntieus en degelijk. Maar ze wordt vóór alles gewaardeerd omdat ze hartelijk is en bindend, aardig. Moederlijk lief, zelfs.

En dat heeft ook zijn keerzijde. Ze is niet streng. Anderhalve week geleden nog zat ze een paar uur de Kamer voor. Binnen de kortste keren krioelden de kamerleden rond de interruptiemicrofoon als kleuters in de speeltuin. Veel later dan gepland werd het vergaderschema afgerond.

De reputatie van Bukman is inktzwart ingevuld. De 62-jarige voormalige minister was zestien jaar geleden voorzitter van het CDA. Sindsdien sleept hij het imago met zich mee van 'vergaderbeul'. Een man die destijds met straffe hand dissidenten aanpakte ter wille van de eenheid in het jonge CDA. Een manager pur sang, die een hekel had aan tegenspraak en oeverloze inhoudelijke discussies. Veel geciteerd is zijn uitspraak uit die tijd: 'Geen discussie, geen vragen, alleen applaus. Zo hoort het'

Bukman is van alles geweest in de politiek, maar hij zit pas tweeëneenhalf jaar in het parlement. Ervaring in het presidium heeft hij niet. Wel is hij 'fungerend' voorzitter van de kamercommissie Buitenlandse Zaken, vanwege de drukke IRT-beslommeringen van de echte voorzitter, PvdA'er Maarten van Traa.

In die commissie staat hij allesbehalve bekend als vergaderbeul die een hekel heeft aan discussiëren. Hij is juist redelijk, vriendelijk. Misschien een beetje bleek. Maar één keer is hij uit zijn neutrale rol als voorzitter gevallen. Enkele weken geleden vergat hij zichzelf en mengde hij zich in een hooglopende discussie over mensenrechten in Indonesië.

Hoe zullen Bukman en Doelman zich vandaag houden? Bukman heeft in de afgelopen maanden al zoveel te verduren gehad, dat hij denkt de stemming en eventuele herstemmingen ook nog te kunnen doorstaan. En Doelman heeft zich voorgenomen niet te bezwijken onder de druk van haar 'vrienden'. Misschien hebben ze wat aan het advies van voorganger Deetman, die het hele gedoe beschouwt als all in the game: 'Een beetje hard zijn, ook voor jezelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.