Buitensport bundelt gezamenlijke belangen

De gemiddelde kayakker, deltavlieger, langlaufer of moutainbiker zal er voorlopig niet veel van merken dat 22 buitensportbedrijven een branchevereniging hebben opgericht....

Voorzitter Guus Hustinx: 'Als klant van een bij de Vebon aangesloten bedrijf moet je zekerheid hebben dat er kwaliteits- en veiligheidsmaatregelen zijn genomen; dat het een professionele organisatie is - dus je hebt de garantie dat het goed gaat - die werkt met ontzag voor natuur en milieu.'

Zo'n 10 procent van de Nederlandse buitensportbedrijven is lid van de nieuwe club. Er zijn grote bedrijven bij als SNP Natuurreizen en kleintjes als Europagaai. Net zo divers als de buitensportwereld, zegt Hustinx: 'Sommige bedrijven houden het bij sportieve dagrecreatie in Nederland, andere organiseren drieweekse avontuurlijke reizen in de Himalaya.' Het ledenbestand is wel goed voor driekwart van de totale omzet in de buitensport.

De oprichting van de Vebon komt voort uit de opheffing van de nog tamelijk jonge Nederlandse Belangenvereniging voor de Buitensport (NBVB). Een onduidelijke club, zegt Hustinx, waarbij ook non-profit-organisaties waren aangesloten en zelfs werknemersclubs, zoals die van wildwaterinstructeurs. 'Dat werkte niet. Er haakten steeds meer leden af.' De Vebon laat alleen bedrijven toe, omdat ze tevens werkgeversorganisatie wil zijn.

Er is een tweede ontwikkeling in de buitensport die tot de oprichting van de Vebon heeft geleid. Het Keurmerk Buitensport, door onafhankelijke instanties opgezet als controlemiddel van buitensportbedrijven, bleek op sterven na dood te zijn.

De tientallen bedrijven die het keurmerk hadden verworven, konden daarmee aan klanten laten zien dat ze veilig en natuur- en milieuvriendelijk te werk gaan. Het garantiebewijs werd vier jaar geleden in het leven geroepen door de NBVB en de Stichting Recreatie. Begin vorig jaar nam de ANWB het keurmerk over en werd daarmee de uitvoerder van binnen- en buitenlandse controles van buitensportbedrijven.

Maar in november 1995 besloot de bond dat dit niet rendabel was en gaf het keurmerk terug aan de vorige beheerder. Sindsdien is het garantiebewijs een lege dop: er worden geen controles meer uitgevoerd bij de aangesloten bedrijven, die daarom ook geen contributie meer betalen. De Stichting Recreatie zou graag zien dat de Vebon het keurmerk overneemt, maar daar hebben de leden geen behoefte aan.

'Het lidmaatschap van de VeBON moet op zichzelf voldoende garantie zijn', aldus voorzitter Hustinx. Volgens hem willen de leden elkaar niet als politieagenten controleren. Ze geven de voorkeur aan een preventief systeem. Elke organisatie gaat voor al haar activiteiten gedetailleerde draaiboeken opstellen, die moeten worden goedgekeurd door een veiligheids- en milieucommissie. Er komt een klachtencommissie waar klanten achteraf terecht kunnen. Een boetesysteem ligt in het verschiet.

Ook al moeten de commissies nog dit jaar worden opgericht, voorlopig heeft de Vebon andere prioriteiten. Zoals het afsluiten van een goede aansprakelijkheidsverzekering. De risico's zijn zeer moeilijk te verzekeren en vooral voor kleine bedrijfjes zijn de premies onbetaalbaar. Ook menselijke fouten moeten verzekerbaar worden, hoopt de VeBON. 'Buitensportbedrijven kunnen nu alleen materiaalschade verzekeren. Als een instructeur zijn klimmers niet goed zekert, wordt de schade niet gedekt.'

Verder wil de Vebon alle werknemers onderbrengen in één soort cao en streeft ze naar de aansluiting bij een garantiefonds. Die is wettelijk verplicht, maar dat weten veel buitensportbedrijven niet. Het is echter de vraag of de Stichting Garantiefonds Reisgelden ze accepteert. Het zijn immers geen reisorganisaties.

Een ander doel is internationale erkenning voor de diploma's van Nederlandse instructeursopleidingen. In Frankrijk, zegt Hustinx, zijn al Nederlandse bedrijven door de politie van het water gehaald omdat hun papieren niet voldeden aan de Franse eisen.

Vereniging voor Buitensport Ondernemingen Nederland, Postbus 94586, 1090 GN Amsterdam, 020-663.06.54.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden