Buitensporige salarissen Franse steracteurs aan banden gelegd

De Franse filmcommissie CNC, verbonden aan het ministerie van Cultuur, heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om de buitensporige salarissen van bekende acteurs te beperken. De belastingbetaler, zo vindt het CNC, hoeft hier niet langer voor op te draaien. De salarissen van Franse steracteurs liggen al langer onder vuur.

De Franse acteur Gerard Depardieu vertrok vorig jaar naar Rusland omdat hij vond dat hij teveel belasting betaalde.Beeld getty

Aan de subsidies die het Centre National du Cinéma et de l'Image Animée (CNC) verstrekt, zijn voortaan strenge voorwaarden verbonden. Voor films die 10 miljoen euro kosten, mag vijf procent opgaan aan het salaris van de acteurs. Voor films die 4 miljoen kosten is dat 14 procent. En voor producties van 8 miljoen is acht procent vrijgemaakt voor salarissen.

Het maximumsalaris van acteurs is vastgesteld op 990.000 euro per filmproductie. Filmhuizen zijn verder vrij om hun acteurs, afhankelijk van het succes van de film, een bonus uit te keren.

Fransen behoren tot de best betaalde acteurs ter wereld. Het CNC, dat na de Tweede Wereldoorlog begon met het financieren van films, heeft een budget van 700 miljoen euro. Dit budget komt voort uit belastingen op de audiovisuele sector, waaronder een belasting van 3,2 procent die commerciële televisiebedrijven moeten afdragen voor de productie van Europese films.

De salarissen voor Franse acteurs die in buitenlandse films spelen, liggen opvallend lager dan de salarissen voor binnenlandse producties. Zo ontving de Franse acteur Vincent Cassel voor zijn rol in de kaskraker Black Swan 226.000 euro. De film leverde 226 miljoen euro op. Voor zijn rol in de Franse film Mesrine kreeg hij maar liefst 1,5 miljoen euro. Deze film leverde 22,6 miljoen op.

Vincent Cassel (links) met zijn voormalige partner Monica Bellucci.Beeld getty

Opiniestuk

Vincent Maraval, een Franse filmproducent (Cidade de deus, The Wrestler, La vie d'Adèle), schreef eind 2012 een opiniestuk in Le Monde waarin hij de aanval opende op dit merkwaardige gegeven. 'Het is algemeen bekend dat Franse acteurs, zoals Vincent Cassel, Jean Reno, Marion Cotillard, Audrey Tatou of Léa Seydoux tussen de 500.000 en 2 miljoen euro krijgen voor een Franse film waarvan de markt beperkt is tot onze nationale grenzen', aldus Maraval. 'Hoe komt het dat zij tevreden zijn met 50.000 tot 200.000 euro voor Amerikaanse films, die een wereldwijde markt bereiken?' Hij schreef dat 'publiek geld' wordt besteed aan een systeem dat 'culturele uitzonderingen' beschermt.

Het opiniestuk van Maraval had effect. Het CNC bracht in december 2013, op verzoek van het Franse ministerie van Cultuur, een rapport uit over de financiële afwikkelingen in de filmwereld. Daarin werd berekend dat het instituut in 2012 62 miljoen euro had besteed aan salarissen van acteurs en regisseurs - 30 procent meer vergeleken met 2011. Sommige sterren streken 1 tot 2 miljoen euro op omdat ze zichzelf naast acteur ook 'producent' of 'regisseur' noemden.

Het rapport beschreef ook de ongelijkheid tussen 'de weelde van bepaalde sterren' en 'de meerderheid van acteurs die lage lonen ontvangen voor gelegenheidswerk'.

VLNR: de Franse producenten Vincent Maraval en Brahim Chioua, actrice Adele Exarchopoulos, regisseur Abdellatif Kechiche en actrice Lea Seydoux van de film La Vie d'Adèle.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden