Buitenspel

Wat als je niet van voetbal of detectives houdt? Dan ga je gamen. Uit het zomerse aanbod kiest Peter van Ammelrooy zijn vijf favorieten.

Murdered: Soul Suspect

Ronan O'Connor heeft een levensgroot probleem. Nee, dat is niet goed. Hij heeft twee levensgrote problemen. De detective is uit het raam van een hoog gebouwd geduwd. Daarna heeft zijn aanvaller zeven kogels in zijn borst geboord. O'Connor is morsdood. Maar hij mag nog niet hemelen. Als geest moet hij voorkomen dat zijn moordenaar nog eens toeslaat. Dat is het startpunt in Murdered: Soul Suspect, een whodunnit in gamevorm. O'Connor is een bijzondere hoofdrol. Normaal beschikken personages in een computerspel over superkrachten. Maar onze detective kan als geestesverschijning niks. O'Connor is aangewezen op de puberpunk Joy. Geef toe: het klinkt allemaal geloofwaardiger dan Derek Ogilvie.


PlayStation 3 & 4, Xbox 360, pc; v.a. 18 jaar

Tomodachi Life

Of we het wel goed schrijven? Tomodachi Life? Niet Tamagotchi? Ja, de nieuwe mensjessimulator van Nintendo heeft veel gemeen met de ei-hype uit de jaren negentig, toen kinderen opvoeders en onderwijzers tot wanhoop dreven met de alles opslorpende zorg voor een elektronisch huisdiertje. Dit keer 'heersen' we als God over de Mii's, de avatars in de Wii U- en 3DS-spelcomputers. 'Heersen', want de minimensjes in Tomodachi Life houden er een eigen onbestuur bestaan op na. Ze gaan bizarre vriendschappen aan met beroemdheden als Christina Aguilera. Het evenbeeld van BN'ers en celebrities kun je zelf bouwen. De Mii's kunnen zwanger worden (buiten beeld) en je kunt Mii's ook allerlei teksten in de mond leggen. Dat laatste maakt Tomodachi Life ook reuze geschikt voor volwassenen - de Tamagotchi-fans van weleer.


Nintendo 3DS; Alle leeftijden

Ace Combat Infinity

Wat kost de Joint Strike Fighter inmiddels? 31.923 euro per vlieguur, meldt de fabrikant. Dat kan goedkoper. Want Ace Combat Infinity laat ons uren vliegen zonder dat we daar een cent voor hoeven te betalen. Uitgever Bandai Namco heeft de jongste (!) uitvoering van zijn straaljagersimulator uitgebracht als freemium. Een deel van de missies zijn gratis. Dokken ga je voor de overige vluchten, als je extra brandstof nodig hebt, betere toestellen of upgrades voor je huidige 'kist'. Al kun je die ook bemachtigen door het luchtruim te beheersen als een heuse Top Gun. Fijn is dat Ace Combat Infinity de draak steekt met sommige wetten van de aerodynamica, G-krachten en de defensiebegroting.


PlayStation 3; v.a. 12 jaar

Lemmings Touch

De blauwgroene creaturen hebben sinds 1991 hun kunstje vertoond op vrijwel elke denkbare (spel)computer. Het was dus een kwestie van tijd dat Lemmings zou opduiken op de PlayStation Vita, de gamesportable van Sony. Aan de formule is niet gek veel gesleuteld. De schepsels vallen uit een luik in een doolhof. Daarna beginnen ze stoïcijns aan een dodenmars langs afgronden, drijfzand, brandende kliffen en andere fatale obstakels. Door ze te laten klimmen, graven, zweven en hindernissen op te blazen moeten we zo veel mogelijk beestjes van A naar de uitgang loodsen. Lemmings Touch voegt nieuwe bedieningselementen toe plus een lemming-saboteur. Deze kwaadaardige knager, herkenbaar aan een rood kapsel met duivelse piekjes kan een heel spelniveau om zeep helpen. Die jaag je dus zo snel mogelijk over de kling.


PlayStation Vita; Alle leeftijden

Worms Battleground

Als oorlog de voortzetting van diplomatie is met andere middelen (Machivelli), dan is Worms Battleground een variant op dammen met oligochaeta, explosieven en humor. Dat laatste is een belangrijk ingrediënt. Zijn de meeste strategiegames doodserieus, deze wormen hebben de lach aan hun anus hangen. Twee tot vier teams van wormen gaan elkaar te lijf. Wapens zijn er te kust en te keur: van conventionele mitrailleurs tot staalezels en omaatjes die giftige scheten laten. Het duurt een poos tot het arsenaal van 35 worm-verwoestende middelen is uitgeput. Solo gespeeld gaat Battleground wellicht snel vervelen, maar niet als je kunt knokken met vrien-den.


PlayStation 4, Xbox One

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden