Buitenspel

DE eerste schreden op het politieke pad hebben Hans Kraay sr. alleen maar ellende opgeleverd. Omdat hij voor Leefbaar Nederland op de kandidatenlijst stond voor de Tweede-Kamerverkiezingen verloor hij zijn schnabbel als voetbalcommentator bij de NOS....

De reden om het contract met Kraay te verbreken is volgens de NOS dat zijn kandidatuur onverenigbaar is met die van voetbalanalist bij een neutrale, onafhankelijke publieke omroep. Het besluit van de NOS lijkt op het eerste gezicht een ontoelaatbare reactie op de (inmiddels opgegeven) politieke ambities van Kraay. Immers iedereen heeft het recht gebruik te maken van zijn passief kiesrecht.

Hier kan echter een prijs op staan. Er zijn functies en beroepen die een werkgever gegronde redenen kunnen geven het onwenselijk te vinden dat een medewerker bepaalde politieke activiteiten ontplooit. De journalistiek behoort zonder twijfel tot die categorie. Het is evident dat de NOS om principiële redenen niet kan toestaan dat een lid van de politieke redactie politiek kleur bekent. Als niet-verzuilde omroep moet de NOS elke schijn van subjectiviteit en belangenverstrengeling vermijden. Maar het is de vraag of de neutraliteit ook in gevaar komt wanneer een sportcommentator zich in de politiek begeeft.

Het antwoord is niet per se bevestigend, maar in het geval Kraay wel. Als analist geeft hij niet alleen zijn appreciatie van gebeurtenissen als een passje op links of een doelpunt in de uiterste hoek. Hij pleegt ook opinies te ventileren over andere facetten van het fenomeen voetbal en dan kan er een raakvlak zijn met zaken van openbaar bestuur en politiek.

Bovendien zit het er dik in dat als Kraay zou worden gekozen tot lid van de Tweede Kamer hij de portefeuille sportzaken zou krijgen. In dat geval zou belangenverstrengeling zeker een reëel gevaar zijn.

Blijft over dat het wellicht niet verstandig was van de NOS het besluit de samenwerking met Kraay te verbreken nu al te nemen. Kraay is immers nog lang geen Kamerlid. Het ontslag van de commentator zal Leefbaar Nederland-voorman Pim Fortuyn sterken in zijn mening dat de NOS de beschermheer is van Paars, terwijl Leefbaar Nederland door de omroep wordt beschouwd als een obscure partij en wordt geboycot.

Hans Kraay heeft het aan zichzelf te wijten dat hij met de gebakken peren zit: baan kwijt en vooruitzicht op een Kamerzetel weg. Hij is te laat tot het inzicht gekomen dat het een van tweeën zou moeten zijn: Leefbaar Nederland of de NOS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden