Buitenspelers Ajax vallen op tegen ADO - en niet altijd ten goede

De buitenspelers van Ajax vielen op in de wedstrijd tegen ADO. Justin Kluivert dartelde niet alleen, hij is ook een gifkikkertje. Amin Younes kwam weer niet tot scoren. Vorig seizoen was hij de gevaarlijkste Ajacied.

Bart Vlietstra
Lasse Schöne zorgde met een rake vrije trap voor de 2-0. Beeld Proshots
Lasse Schöne zorgde met een rake vrije trap voor de 2-0.Beeld Proshots

'Het moet vandaag geen 3-0, maar 5-0, 6-0, 7-0 of, ja, 8-0 zijn.' Amin Younes is ontevreden na Ajax - ADO Den Haag. Het is niet geacteerd, ondanks een wedstrijd waarin elke vijf minuten minimaal één keer de zinnen werden geprikkeld. Meestal in positieve zin. En meestal veroorzaakt door een Ajacied.

Ajax had er inderdaad acht kunnen maken. ADO trouwens drie via de 34-jarige Ruben Schaken, de immer dreigende Haagse eenmansvoorhoede.

Schaken, een leven lang buitenspeler, had genoten van de flankaanvallers van Ajax, van wie linksbuiten Younes er een is. 'Hij zit in een moeilijke fase, hij scoort niet, in Amsterdam zijn ze kritisch. Maar hij blijft het proberen, dat vind ik knap.'

En wat te denken van 'die kleine', zegt Schaken, doelend op Justin Kluivert, die zijn debuut in de basis en de Arena maakte. 'Heerlijk frivool. Ik moest denken aan mijn eigen debuut. Toen was ik ook zo lekker frivool.'

'Frivool' dekt de lading niet. Kluivert is meer dan dat, hoewel hij fijn kan dartelen. Hij is ook een gifkikkertje. Zie hoe hij in de tweede minuut met een tackle een eerste uitbraak van ADO smoort en onbevreesd doorholt richting doel. Hoe hij een minuut later een schaar uit zijn heupen gooit en daarna de bal hard voor het doel trapt, op maat voor de inglijdende spits Dolberg die op ADO-keeper Setkus stuit. Nerveus was hij 'misschien één seconde.'

Justin Kluivert in duel met Trevor David van ADO Den Haag. Beeld Proshots
Justin Kluivert in duel met Trevor David van ADO Den Haag.Beeld Proshots

Op zoek naar doelpunten

De 2-0, een perfecte vrije trap van specialist Lasse Schöne in de kruising na 34 minuten, wordt ingeleid door een volgende interceptie van de 17-jarige buitenspeler, nota bene in het gebied waar normaliter Ajax-linksback Sinkgraven zich ophoudt. Er moeten zes groengele armen aan te pas komen om de oprukkende Kluivert junior af te stoppen.

Na rust is het tankje leeg. Het hindert niet, Dolberg en Ziyech nemen Ajax verder bij de hand. Ziyech maakt de 1-0 op aangeven van Dolberg, Dolberg de 3-0 na een door Klaassen doorgekopte hoekschop van Ziyech.

Vermaak

Dolberg had al sinds 20 november niet gescoord. Maar een doelpunt kon niet uitblijven. Hij bleef sleuren, trekken, sprinten, springen en, vooral, schieten. Uit alle hoeken en standen. Hoogtepunt is een magnifieke omhaal op de lat, na een koele aanname op de borst.

De kleine Kluivert heeft in de mixed zone minder bravoure dan na zijn echte debuut, twee weken geleden. Wellicht een tip van zijn vader Patrick, voormalig goalgetter bij Ajax, Barcelona en Oranje. Giftig moet Justin zijn op het veld, erbuiten nederig. 'Goede voeding, genoeg rust, de juiste vrienden; daar is mijn vader heel erg streng op. Daar luister je dan naar. Logisch. De grote clubs waar hij heeft gespeeld, dat wil ik ook. Laat ik eerst proberen hier belangrijk te zijn.'

Heerlijke fase. Alles mag, niets moet als je net komt kijken. Kluivert junior had minimaal op een assist moeten staan, maar tot twee keer toe was zijn eindpass beroerd. Niemand die erover viel. 'Kluivert, Kluivert, we worden kampioen', zong de Arena.

null Beeld Proshots
Beeld Proshots

Gemopper

Gemopper klonk er toen de andere buitenspeler zichzelf na dertien minuten knap vrij dribbelde, maar via een onfortuinlijke aanraking zijn eerste inzet over de lat zag gaan. Het laatste restje zelfvertrouwen van Amin Younes verliet daarna de Arena, zo leek het. Veel te weinig overtuiging zat er in de twee schoten die hij later in kansrijke positie afvuurde.

Ook na achttien competitiewedstrijden heeft de 23-jarige Duitser niet gescoord. Ajax is bezig een andere buitenspeler te halen, ook doordat Anwar El Ghazi naar Lille is vertrokken.

El Ghazi scoorde eveneens niet dit seizoen. Alleen assists volstaan niet meer voor een buitenspeler, zonder goals wenkt onherroepelijk de uitgang. Koploper Feyenoord heeft ze wel, zo onderstrepen Berghuis en Elia later op de middag niet voor het eerst. Het verschil van vijf punten (en in doelsaldo) in het voordeel van Feyenoord wordt vooral voorin gemaakt.

Een jaar geleden ontbolsterde Younes. Slalommend door defensies en venijnig afrondend ontpopte hij zich zelfs tot gevaarlijkste Ajacied.

Dolberg scoorde voor het eerst sinds november. Beeld Proshots
Dolberg scoorde voor het eerst sinds november.Beeld Proshots

Kritische Ajax-fans

Na enig aandringen diept hij een verklaring op: 'We spelen nu anders. Toen werd ik telkens gezocht. Nu hebben we meer wapens. Hebben we een middenvelder als Ziyech die schiet.'

Haastig stelt hij: 'Het is goed dat hij dat doet, hoor. Hij heeft een goed schot.'

Nederlandse clubs houden hem meer in de gaten, meent hij. In de Europa League scoorde hij wel. En tegen RB Leipzig, oefentegenstander tijdens de winterstop, zelfs drie keer. 'Ik wilde die lijn dolgraag doortrekken.'

Een zucht. Hij heeft wallen onder zijn ogen. Nee, echt, het ligt niet aan de veeleisende Ajax-fans. 'Het is juist goed dat ze zo kritisch zijn.'

Is het iets tijdelijks? Is Younes toch niet goed genoeg? Of is Kluivert junior straks eenzelfde lot beschoren? Ajax en buitenspelers horen bij elkaar als cafés en bier, maar de laatste jaren regent het flops. De vorige coach, Frank de Boer, probeerde 25 spelers op de flanken, van wie vijftien specifieke buitenspelers. Sulejmani, Ebecilio, Özbiliz, Lukoki, Boerrigter, De Sa, Fischer, Sana, Cuenca, Babel, Krkic, Kishna, Andersen, El Ghazi en Menig (verhuurd) zakten allemaal weg na een behoorlijke tot flitsende start.

Younes schrikt van het lijstje. 'Ik blijf positief. De grootste spelers hebben zo'n periode gehad. De doelpunten gaan weer komen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden