Buitenpost Hongkong viert één jaar onder China

Het had een groot feest moeten zijn, maar het leek meer op een begrafenis. Het door de Aziatische crisis zwaar getroffen Hongkong heeft woensdag de eerste verjaardag van de overdracht aan de volksrepubliek China ingetogen gevierd....

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

President Jiang Zemin was speciaal overgevlogen naar de kapitalistische buitenpost om de lof te oogsten van zijn tolerante Hongkong-politiek, waarmee de Chinese regering het afgelopen jaar haar belofte inloste zich niet met de dagelijkse gang van zaken in de Britse ex-koloniete zullen bemoeien. Zelfs de voorstanders van een democratisch bestel, die rampspoed hadden voorspeld, geven toe dat de benadering van Peking verrassend positief is.

Politieke oppositie wordt in Hongkong niet onderdrukt, demonstraties zijn niet verboden en het Chinese leger houdt zich op de achtergrond. Maar zelfs president Jiang kon de feeststemming er gisteren niet inbrengen.

Achteraf kan worden vastgesteld dat niet 1 juli - de overdracht - maar 2 juli de belangrijkste datum van 1997 was voor Hongkong. Op die dag raakte de Thaise baht in een vrije val. Het was het begin van het einde van het het Aziatische economische wonder.

'De Aziatische crisis heeft voor ongekende moeilijkheden gezorgd', zei de vermoeid ogende plaatselijk leider van Hongkong, Tung Chee-hwa, aan het begin van de feestdag. De door Peking benoemde Tung krijgt veel kritiek voor zijn trage reactie op de crisis. Om de economische problemen meester te worden, is moed nodig, zei hij.

Het kostbare vuurwerk waarmee het Chinese bewind vorig jaar werd ingeluid, leek lichtjaren verwijderd van de sobere vlaggenceremonie van gisteren. Op een door de altsaxofonist Kenny G. opgeluisterde bijeenkomst voor vijfhonderd genodigden, stak president Jiang zijn 6,6 miljoen nieuwe onderdanen een hart onder de riem: 'Het volk van Hongkong is in staat om de crisis te boven te komen.'

Jiang en Tung herhaalden het voornemen om hun valuta niet te devalueren. Hardnekkige geruchten doen de ronde dat de Chinese yuan en de Hongkong dollar, de enige munten in de regio die niet zijn ingestort, de koersdaling van andere valuta's zullen volgen. Dat zou een nieuwe ronde in de crisis inluiden. Maar afgelopen weken groeide het koor deskundigen die denken dat Hongkong en China de dans kunnen ontspringen.

De stemming blijft echter pessimistisch. De voormalige Britse kroonkolonie wordt geconfronteerd met een snel stijgende werkloosheid en een onvervalste recessie met negatieve groei.

Twee pijlers onder het Hongkongse succes dreigen te bezwijken: het toerisme en de onroerend-goedmarkt. Bezoekers uit eveneens getroffen buurlanden laten het massaal afweten en de huizenprijzen zijn in een half jaar tijd veertig procent gedaald.

Het einde van de inzinking lijkt nog niet in zicht, maar de bevolking legt de schuld voor de economische neergang niet bij de nieuwe machthebbers. Het onbehagen over de wisseling van de wacht heeft plaats gemaakt voor bezorgdheid over de economische crisis.

Jiang erkende in zijn toespraak dat de beroering nog niet voorbij is. Daarom doet de Hongkongse bevolking er goed aan zich achter haar regering te scharen, zo zei hij. Pas dan zal de crisis worden bezworen.

De Chinese president toonde openlijk begrip voor de twijfels die veel van zijn nieuwe landgenoten hebben ten aanzien van China. 'Sommige mensen hebben moeite zich aan te passen aan veranderende tijden.' Maar Jiang voorspelde dat na verloop van tijd de Hongkongse bevolking zal vallen 'voor de waardigheid van het Chinees zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden