Buitenland

AIX-EN-PROVENCE..

ANGOULÈMEMusiques Métisses (een kleine veertig concerten, van 9 t/m 12 juni) leunt als vanouds zwaar op populaire muziek uit Afrikaanse landen. Er prijken groepen uit Kameroen, Oeganda, Kongo, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Madagaskar op het programma. Vooral West-Afrika is goed vertegenwoordigd met onder meer Djoliba Percussions (Mali), de Super Rail Band de Bamako (Mali) en Youssou N'Dour (Senegal). Drie bands uit Algerije, drie Europese gezelschappen en een handvol ensembles uit het Caribisch gebied bieden enig geografisch tegenwicht (www.musiques-metisses.com).

ANTIBES

Tenorsaxofonist Sonny Rollins geeft zijn enige Europese concert deze zomer op de 40ste editie van Jazz à Juan, 15 tot en met 24 juli. Verder: Martial Solal, Claude Luter, Keith Jarrett, Ray Charles, Mingus Big Band, Diana Krall, Natalie Cole. Tel. 00.33.4.92.90.53.00.

ASCONANew Orleans Jazz Ascona, het grootste dixieland- en oude-stijl-feest van Europa, biedt van 30 juni tot 9 juli aan het Lago Maggiore Bob Wilber, Kenny Davern, Leroy Jones, Jeff Hamilton, Jim Galloway, Tom Baker en uit Nederland Handsome Harry Company (www.jazzascona.ch).

ATHENE EN EPIDAURUS

Het 'festival van Griekenland' heeft een 45-jarige traditie. Al die jaren spitste het zich toe op twee locaties: het oeroude amphitheater Odeon Herodes Atticus aan de voet van de Acropolis, waar (vooral in juli en begin augustus) ballet, opera en klassieke orkestmuziek wordt gespeeld, en de beroemde arena van Epidaurus op de Peloponnesus, waar het accent blijft liggen op klassiek Grieks drama (van begin juli tot eind augustus). In Athene wordt nu ook gespeeld in de Pnica, de oude Volksvergadering op de heuvel tegenover de Acropolis, en in de oude fabriek in de Piraeusstraat, zeg maar de Atheense Westergasfabriek. Tel. 00.30.1.9282.900, fax 9282.933.

AVIGNON

Op het Festival d'Avignon (6 t/m 30 juli) is de eerste grote productie op het prestigieuze 'cour' van het Palais des Papes een bestaande voorstelling van Pina Bausch: Le Laveur de Vitres. Daarna staan daar twee premières: Euripides' Médée geregisseerd door Jaques Lasalle en Lorenzaccio van Alfred de Musset geregisseerd door Jean-Pierre Vincent. Laurent Pelly (regie) en Thierry Boulanger (muzikale leiding) maken de muziektheaterproductie C'est pas la vie, op basis van verschillende teksten. Er is een themaprogramma rond theater uit de Balkan. Met uit Bulgarije schrijver/regisseur Stefan Moskov en de groep Sfumato. Uit Tsjechië de choreografen Lenka Flory en Simone Sandroni, uit Litouwen regisseur Oskaras Kursunovas en uit Polen regisseur Grzegorz Jarzyna. Onder de titel Hotel Europa komt er een groot samenwerkingsproject van theatermakers uit verschillende Balkan-landen. Verder nieuwe producties van schrijver/regisseur Philippe Caubère, schrijver/regisseur Olivier Py en schrijver/regisseur Valère Nova. Er is een Tsjechov-trilogie van regisseur Eric Lacascade, het Footsbarn Theater speelt Gogols Revisor, en Pascal Rambert bewerkte het Gilgamesh-epos. Choreografe Karine Saporta brengt nieuwe dansstukken. Tel. 00.33.490141414

(www.festival-avignon.com).

BAD KISSINGEN

Ooit een geliefde vakantiekolonie annex casino voor Russische tsaren en Duitse jonkers, is het Noord-Beierse Bad Kissingen een festivalstad die de beschikking heeft over een magnifieke oude concertzaal, de Regentenbau, en een authentiek fin de siècle-theater. Het programma biedt een maand lang vooral koor-, orkest- en kamermuziekconcerten. Violist Frank Peter Zimmermann is 16 juni de solist in het openingsconcert met de Wiener Symphoniker. Tot en met 16 juli zijn ook het orkest van Litouwen (onder Rostropovich), de Tsjechische Philharmonie, het BBC Symphony Orchestra en het Orchestre National de France van de partij. Pianist Ivo Pogorelich en mezzosopraan Cecilia Bartoli geven solorecitals. Het Staatstheater Mainz speelt Mozarts Cosí fan tutte. Tel. 00.49.971.807110, fax 807191 (www.kissingersommer.de).

BARCELONA

Multimedia, dj's en elektronica treffen elkaar op 15, 16 en 17 juni op Sónar 2000, met Carl Cox, Gilles Peterson, Richie Hawtin, Marc Almond, Autechre, Luke Slater, Chicks on Speed, Etants Donnés (www.sonar.es).

BAYREUTH

Geduldige Wagnerliefhebbers komen na jaren van taaie volharding aan de beurt voor een plaats in het Richard Wagner Festspielhaus in Bayreuth. Wie zich nu schriftelijk aanmeldt en dat elk jaar herhaalt, maakt in 2005 of 2006 een kans. Niemand weet wie er dan de leiding zal hebben (de strijd om de opvolging van Wagners kleinzoon Wolfgang is in volle gang), en niemand weet wat er dan op het programma zal staan. Behalve dan, dat het Wagner zal zijn, uitgevoerd door vooraanstaande solisten en dirigenten, een elite van orkestmusici uit heel Duitsland, en geselecteerde koorzangers uit de hele wereld. Nieuw is dit jaar een Ring des Nibelungen-productie onder leiding van Giuseppe Sinopoli en regisseur Jürgen Flimm, met Alan Titus als Wotan, Placido Domingo als Siegmund, Wolfgang Schmidt als Siegfried en de ervaren Gabriele Schnaut als Brünnhilde. Opvallende verschijningen zijn ook Christian Thielemann (dirigent van de Meistersinger), Roland Wagenführer (fraaie hoofdrol in Lohengrin) en Christoph Eschenbach (dirigent op leeftijd, maar nog jong genoeg voor een Parsifal-debuut). Rond het Festspielhaus worden soms kaartjes verkocht op straat, maar de vraag is altijd groter dan het aanbod en van een echte zwarte markt is geen sprake. Wagner Festspiele, Postfach 10, 02062 D-95402 Bayreuth, Duitsland (www.bayreuther-festspiele.de).

BEAUNE

De wijnstad Beaune, bekend als overnachtingsplaats voor toeristen op weg naar Zuid-Frankrijk, heeft meer te bieden dan bourgogne en motelgelegenheden. In de maand juli is Beaune een belangrijk trefcentrum voor liefhebbers en beoefenaren van de oude muziek. Nederlandse, Vlaamse, Angelsaksische en Franse specialisten weten er uitstekend de weg. Tel. 00.33.80262130, fax 80262139.

BERGEN

De Noorse stad is van 24 mei tot en met 4 juni de ontmoetingsplaats van een sterk vertakt festival voor muziek, dans en theater. Vooral het muziekprogramma is per traditie breed georiënteerd, met optredens van het barokorkest Les Arts Florissants, de avantgardetrombonist Christian Lindberg, het Hagen Kwartet, het EBU Jazz Orchestra, Noorse folklore en groepen uit Kameroen, Trinidad en India. Verder is er Scandinavische musical, toneel door de Wooster Group, en dans door de Paul Taylor Company. Veel jonge Scandinavische musici en acteurs in de randprogrammering en op straat. Tel. 00.47.55210630, fax 55210640 (www.fib.no).

BERLIJN I

Op 8 juli het grootste dance-evement van de zomer: de Love Parade die al een aantal jaren meer dan een miljoen bezoekers trekt. Behalve een immense optocht door de straten van de stad zijn er in alle clubs, hallen en kelders party's met alle grote Duitse en internationale dj-namen

(www.live.loveparade.de).

BERLIJN II

Was vorig jaar de beurt aan de complete Mahler, dit jaar staan de Berliner Festwochen in het teken van een 'Jahrhundertklang', en gaat het erop los met maar liefst 83 componistenportretten in 83 concerten. Kurt Masur en The London Philharmonic, die 1 september de opening verzorgen, pakken de draad op met Mahler. Daarna loopt Berlijn door de oeuvres van onder anderen Zemlinsky (Omroeporkest Berlijn), Schreker (Ensemble Recherche), Goebajdoelina (Kirov-orkest met Gergjev), Schönberg (orkest Deutsche Oper onder Thielemann), Reger, Busoni, Ravel, Lourié, Janácek, Boulez, Stockhausen, Crumb, Feldman, Maderna, Nancarrow, Kurtág, Pärt, Reich, Varèse, Sjostakovitsj. De Berliner Philharmoniker onder Abbado (Stravinsky) en het Reigakusha Orkest uit Tokio (Takemitsu) dragen tot en met 4 oktober bij aan het beeld van een reusachtige twintigste-eeuwse jukebox (helaas zonder Nederlandse toondichters). Tel. 00.49.3025489/250, fax 25489/111 (www.berlinerfestspiele.de).

BOECHOUT

Met een handvol Angelsaksische folkgroepen, spelend op een verrijdbare houten kiosk, ging in 1976 de eerste aflevering van het inmiddels vermaarde Sfinks wereldmuziekfestival van start. Op 1 juni viert Sfinks zijn 25ste jubileum met een Wereldculturenmarkt op de Bunderkes. Tijdens een Roots-Rally maakt daar muzikaal multicultureel België zijn opwachting. Het eigenlijke festival vindt plaats van 27 tot en met 30 juli, zoals gebruikelijk op het Molenveld. Cuba wordt vertegenwoordigd door de 71-jarige zangeres Celina Gonzales en dansorkest Los Van Van. Het festival brengt drie beroemde gitaristen uit Guinée bijeen, Djessou Mory Kanté, Papa Diabate en Djekoria Mory Kanté. Ook de nieuwste trends komen aan bod, de Oezbeekse zangeres Mokhira bedient zich van dampende hiphop-grooves, de Indiaas-Engelse formatie Joi speelt Asian underground en U-cef brengt techno-halal-trance uit Marokko. Het 41-koppige begrafenis- en bruiloftsorkest van Goran Bregovic uit Belgrado dient als uitsmijter (www.sfinks.be).

BRATISLAVA

Het festival van Bratislava, in de republiek Slowakije, voert van 22 september tot en met 6 oktober het motto Hommage aan J.S. Bach, maar is in feite een soort jaarbeurs voor symfonieorkesten uit Oost- en West-Europa, die weinig Bach spelen maar des te meer Ravel, Mozart, Honegger, Martinu en Prokofjev. Libor Pesek en het Slowaaks Philharmonisch Orkest spelen een thuiswedstrijd, en openen in de eigen concertzaal met Stravinsky. Andere orkesten komen uit Venetië, Leipzig, Boedapest, Moskou, Zürich en Oxford. Er is ook kamermuziek, en in het Nationaal Theater zijn opera's te zien van Janácek (Jenufa), Thomas (Hamlet) en Suchon. Tel. 00.421.7.54430378, fax 32029 (e-mail: hc@hc.sk).

BREGENZ

Grote attractie van dit festival in de westpunt van Oostenrijk is dit jaar de muziektheaterproductie Maria de Buenos Aires die de violist Gidon Kremer en bevriende theatermakers in elkaar hebben gezet rond Astor Piazzolla, de meester van de tango die een paar jaar geleden overleed. Opvoeringen slechts op 1, 3 en 4 augustus. Langer loopt de grote openluchtproductie die hier 'Spiel auf dem See' heet. Geen nieuwe enscenering dit jaar; geprolongeerd wordt Verdi's Un ballo in maschera o.l.v Marcello Viotti (die de Wiener Symphoniker dirigeert) en Richard Jones: 23 voorstellingen, van 21 juli tot en met 20 augustus, waarbij bezoekers naar een 30 meter hoog mensenskelet kijken dat in het meer van Bregenz heeft plaatsgenomen. In het Festspielhaus staat een opera van Rimski-Korsakov, De gouden haan onder leiding van Vladimir Fedosejev en regisseur David Pountney. Verder kamermuziek, straattheater, serenades, 'cross culture' en concerten door de Wiener Symphoniker en La Suisse Romande. Tel. 00.43.5574407/6, fax 407460

(www.bregenzerfestspiele.com).

BRESCIA-BERGAMO

De sfeervolle operatheatertjes van Brescia en Bergamo vormen de locatie van het 37ste Festival Pianistico Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli di Brescia e Bergamo, een internationaal pianofestival dat op 1 mei al begonnen is, maar nog tot en met 12 juni voortduurt. Uitgebreid programma, met dit jaar speciale aandacht voor Ferruccio Busoni. Er klinkt ook muziek van Henselt en Weber, Radu Lupu speelt Chopin, Schumann en Janácek, Pierre Laurent Aimard zoekt in twee programma's groten op van de twintigste eeuw (Carter, Rihm, Ligeti; Stockhausen, Boulez, Birtwistle), en het orkest van de Santa Cecilia in Rome komt de Negende van Beethoven spelen, met koor maar zonder pianist. Tel. 00.39.030.293022, fax 2400771 (www.numerica.it/festival).

BRNO

De Tsjechische stad Brno viert van 20 september tot en met 7 oktober Moravische Herfst, met orkesten uit Wenen, Brno, Pardubice, Moskou, Warschau en Montpellier. Ewald Kooiman, organist uit de Hollandse topliga, speelt op 3 oktober Guilmant, Bach, Boëly en Widor. Geen dans en opera dit jaar. Wel solorecitals, een expositie met nieuwe muziek ('Droomfabriek'), en een algemeen motto ('Bach, een stem die niet verdwijnt'). Tel. 00.42.5.43233116, fax 43233358

(www.sdmusic.cz/czmic/bimf).

BRUSSEL

Ruim honderd concerten tijdens de Brussels Jazz Marathon, 26, 27 en 28 mei op de Grote Markt, Le Botanique, Le Travers en andere podia, met de Act Big Band, Pierre Vaiana, Michel Herr en ander nationaal talent. Tel. 00.32.2.456.0486

(www.brusselsjazzmarathon.be).

CHELTENHAM

Het muziekfestival van Cheltenham, in Wales, biedt (30 juni t/m 16 juli) van alles en nog wat, maar vooral Britse muziek, gespeeld door musici en ensembles die daar verstand van hebben. Britten dus. De première van Jane Eyre, een nieuwe opera van Michael Berkeley, luidt een programma in, waarin (naast Judith Weir en de Duitse Brit Handel) ook plaats is voor Henze, Cardoso en Messiaen. Er is oude muziek door de Tallis Scholars en I Fagiolini, de Brit John Eliot Gardiner zet zijn Bachcantate-pelgrimage voort. Maar behalve spelers uit het Brits Jeugdorkest zijn er ook Hongaren (het Takacs Kwartet). Van nog verder weg komt het gamelanorkest Sekar Petak, dat op 5 en 6 juli wajangvoorstellingen geeft. Tel. 00.44.1242521621, fax 537902 (www.cheltenhamfestivals.co.uk).

COLMAR

Een festival van orkesten en pianisten, in de eerste helft van juli. Tel. 00.33.89206894, fax 89413413.

DESSEL

Het eerste buitenlandse metal-evenement van deze zomer is de Graspop Metal Meeting, op zaterdag 24 juni. Op dit grootste metal-festival van Vlaanderen spelen dit jaar Iron Maiden, Slayer, The Rollins Band, Status Quo, Machine Head, My Dying Bride, Anathema, Uriah Heep en, vreemd maar waar, ook de Abba-revival-groep Björn Again (www.graspop.com).

DOUR

Dour (6 t/m 9 juli) in het Belgische plaatsje van dezelfde naam, is het grootste festival van Franstalig België. Er staat zowel dance (Derrick May, Kevin Saunderson, Rhinocerose, Felix Da Housecat) als (alternatieve) rock (G Love & Special SaucePrimus en Shelter) op het programma. Verder een aantal oude bekenden (Buzzcocks, Einstürzende Neubauten), veel Belgische groepen (Venus, Zita Swoon) en Nederlandse bijdragen van Osdorp Posse en Heideroosjes (www.dourfestival.com).

DRESDEN

Bach wilde graag muziekchef worden van de Saksische koning in Dresden, maar die was al tevreden met wat hij had, zodat Bach bleef waar hij was, en uiteindelijk in Leipzig stierf. Toch is J.S. Bach - 250.Todestag het motto van het muziekfestival van Dresden, dat zich afspeelt in kastelen, in kerken en in het fraaie operahuis van Ludwig Semper. Bach klinkt er onder leiding van John Eliot Gardiner en Reinhard Goebel, ook violist Christian Tezlaff, cellist Jan Vogler en onze eigen Jaap ter Linden en Richard Egarr spelen Bach. Dirigent Hartmut Haenchen, Amsterdammer en Dresdenaar, treedt op met zijn Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach en combineert J.S. Bach met zijn Dresdense vakbroeder, 's konings hofcomponist Johann Adolf Hasse. Ook op het oude Silbermann-orgel in de kathedraal klinkt Bach, maar er is ook veel opera: Beethovens Fidelio, Mozarts Entführung en Zauberflöte, Handels Xerxes, Die Schweigsame Frau van Strauss en Verdi's Aida en Falstaff. Tel. 00.49.351.4866/317, fax 4866/307 (www.musikfestspiele.com).

DROTTNINGHOLM

Het enige theater in de wereld waar de techniek nog net zo werkt als in de achttiende eeuw, is het koninklijke theater van Drottningholm, vlak bij Stockholm. Belichting, coulissen en het oude draai- en trekwerk vormen een belevenis op zichzelf. Wel iets anders dan Pierre Audi van de Nederlandse Opera gewend is. Hij leidt met dirigent Christophe Rousset Handels Tamerlano, te zien van 29 juli tot en met 13 augustus. Het festival duurt van 31 mei tot en met 2 september. Arnold Östman en Fredrik Annby tekenen voor Mozarts Così fan tutte (30 juni t/m 13 augustus). Het Koninklijk Ballet van Zweden danst op muziek van Gluck (Semiramis) en Rodolphe (Médée), die net als bij de opera's gespeeld wordt op oude instrumenten. Tel. 00.46.8.6608225, fax 6651473

(www.drottningholmsteatern.dtm.se).

DUBROVNIK

In Dubrovnik, de oude citadel aan de Adriatische Zee die het tijdens de recente Balkanoorlog zwaar te verduren heeft gehad, treden in de 51ste editie (10 juli t/m 25 augustus) veel Kroatische musici op, zoals de orkesten van Zagreb en Dubrovnik, en het kamerorkest Solisten van Zagreb. Maar ook cellist Anner Bijlsma en zijn baroktrio Archibudelli doen mee. Verder ballet (uit Slovenië), toneel (klassieken en Kroatische schrijvers), Italiaanse en Kroatische folklore, straattheater en jazz. Tel. 00.385.20.412288/426351, fax 427944 (www.dubrovnik-festival.hr).

ECHTERNACH

Dicht bij huis is het muziekfestival van Echternach, in het groothertogdom Luxemburg. Het biedt tot en met 5 juli (met tussenpozen) recitals en orkestconcerten van nu eens lokale, dan weer internationale betekenis. Optredenden zijn onder anderen de bariton Bo Skovhus, de pianist Marc Laforet, de violist Gidon Kremer en vrienden, het Tokyo String Quartet, en orkesten uit Lille, Luxemburg en Echternach. Tel. 00.352.728347, fax 727112 (www.echternachfestival.lu).

EDINBURGH

Het Edinburgh International Festival, dat dit jaar zo'n 180 producties op de rol heeft staan, opent het festival met een spectaculaire The Damnation of Faust door The Cleveland Orchestra. Het festival heeft voorts zijn zinnen gezet op een complete Ring-cyclus van Wagner, die begint zoals het hoort met Das Rheingold, met het orkest van de Scottish Opera in de bak. Volgende afleveringen in 2001 en verder. De Opera van Stuttgart is te gast met Handels Alcina in een regie van de Catalaan Calixto Bieito. Schumanns opera Genoveva is zoals gebruikelijk veroordeeld tot een concertuitvoering. Onder de eminente musici die Edinburgh oudergewoonte in de aanbieding heeft, bevinden zich Jennifer Larmore, Alfred Brendel, Emanual Ax, Pierre Boulez, Thomas Quatshoff, Ian Bostridge, Wagnertenor Roland Wagenführer en het Wiener Sextett. De Amerikaanse theatermaker Anne Bogart komt met drie producties, waarvan eén over het indertijd spraakmakende radiohoorspel War of the Worlds, dat de groep ook in een theatrale versie ten gehore brengt. Uit Duitsland is er de Hamlet van regisseur Peter Zadek, en uit Zweden de Don Juan van choreograaf Mats Ek. Het New York City Ballet komt met drie balletavonden, uiteraard voornamelijk Balanchine. Ook het Nederlands Dans Theater brengt een uitgebreid programma, waaronder een speciale avond met het Tsjechische Philharmonisch Orkest. Uit Nederland komt ook Emio Greco met Extra Dry. Onder het motto Work, Sex and Drink is er een muzikaal themaprogramma over de Schotten en hun liederen. Tel. 00.44.131.473.2000, fax. 4732003 (www.edinburghfestivals.co.uk).

EDINBURGH II

Het filmfestival van Edinburgh biedt van 13 tot en met 27 augustus in een aangenaam cultureel klimaat een overzicht van recente kwaliteitsfilms, met een accent op de recente Britse ontwikkelingen. Tel. 00.44.131.228.4051

(www.edfilmfest.org.uk).

EISENSTADT

Waarachtige Haydnliefhebbers weten dat ze naar Eisenstadt moeten, op het randje van Oostenrijk en Hongarije. De Dom en het slot waar vorst Nikolaus Esterhazy honderden premières opgediend kreeg door zijn geniale muzieklakei zijn niet alleen dankbare kijkobjecten, maar ook passende locaties voor strijkkwartetten (8 september Salomon String Quartet in de slotkapel), symfonieën (8 september Academy of Ancient Music in de Haydnzaal), en de Paukenmesse (17 september in de Dom). Blazersensembles treden op het slotpark. De organisatoren schrikken ook niet terug voor geënsceneerde operaproducties in de Haydnzaal. Dit jaar L'incontro improvviso ofwel de onverwachte ontmoeting, verrassend genoeg in een regie van de tenor Laurence Dale (te zien van 7 t/m 14 september). Tel. 00.42.2682.61866, fax 61805 (www.haydnfestival.at).

FELDKIRCH

Welgestelden die het bij de Salzburger Festspiele niet meer zien zitten wegens oprukkende moderniteit in de programmering en ambiance, bevolken sinds een paar jaar met groot enthousiasme de Schubertiade in het Oostenrijkse Feldkirch en het naburige Schwarzenberg en Schloss Achberg. Fraai maar risicoloos programma, met veel kamermuziek en recitals door zangers en musici van kaliber, zoals het Hagen Quartett, de Wiener Virtuosen, pianist Anatol Ugorski, violist Gidon Kremer en mezzosopraan Waltraud Meier. Uiteraard veel Schubert, maar ook Schumann, Brahms en andere repertoire uit de Duitse en Weense sfeer. Tel.00.43.5576.72091, fax 75450 (www.schubertiade.at).

FLORENCE

Het Teatro Comunale, het Teatro Verdi, het Teatro della Pergola en het Piccolo Teatro zijn de podia waarop zich de 'muzikale mei' of Maggio Musicale Fiorentino afspeelt, een festival dat de kaders van de meimaand al lang te buiten gaat. Tot en met 29 juni staan er opera's op het programma als Verdi's Traviata, Monteverdi's Poppea en Tsjaikovski's Onegin. Er is ballet, toneel door het Teatro Goldoni; David Robertson dirigeert Stravinsky's Sacre onder de sterrenhemel van de Piazza della Signoria (27 juni). Zaalconcerten staan onder leiding van Zubin Mehta, Semyon Bychkov en Arturo Tamayo. Het deelfestival Estate 2000 brengt Puccini's opera La fanciulla del West, en (in het park Giardino di Boboli) Prokofjevs ballet Romeo en Julia. Tel. 00.39.55211158, fax 2779410 (www.maggiofiorentino.com).

FORDE

In de Scandinavische landen zijn wereldmuziekfestivals gewoonlijk geënt op volksmuziek uit de eigen omgeving, mondjesmaat gelardeerd met concerten uit verre buitenlanden. Het Forde Internasjonale Folkemusikkfestival (6 t/m 9 juli) is daarop een uitzondering. Weliswaar worden de eigen en aanverwante tradities niet vergeten, wie van plaatselijke fiddle of trekzak, Deense folk, Keltische volksdansen of doedelzakken houdt komt in Forde ruimschoots aan zijn trekken. Maar daarnaast is er een riant aanbod aan muziek uit zuidelijker landen, zoals Transsylvanië, Armenië, Sardinië, Madagaskar, Libië, India en Taiwan

(www.prodat.no/fordefolk).

GENT

Het gastvrije Gent organiseert van 10 tot en met 21 oktober zijn jaarlijkse Internationaal Filmfestival van Vlaanderen, met een selectie aan kwaliteitsfilms en een competitie rond het thema 'film en muziek' Tel. 00.32.92428060 (www.filmfestival.be).

GLASGOW

Het Jazzfestival Glasgow (van 3 tot en met 9 juli) verwacht onder anderen George Benson, Joe Lovano, Blind Boys of Alabama, Nils Petter Molvaer, Myra Melford, Han Bennink, Regina Carter, Ernst Reijseger. Tel. 00.44.141.552.3552 (www.jazzfest.co.uk).

GLASTONBURY

Van 23 t/m 25 juni wordt in de mooie vallei rond het plaatsje Pilton in Zuid-West-Engeland Glastonbury 2000 gehouden. Engelands grootste festival biedt een programma met honderden bands, o.a Moby, Leftfield, Basement Jaxx en het Nederlandse Junkie XL. Hoofdacts zijn Chemical Brothers, Travis en David Bowie, headliner op de derde en laatse festivaldag. Nog onzeker zijn concerten van Paul McCartney, Madonna en Santana (www.glastonburyfestivals.co.uk).

GLYNDEBOURNE

Het Glyndebourne Festival Opera Season duurt tot in augustus. Sfeervolle locatie tussen Engelse gazons. Mozart en andere componisten in modelproducties. Picnicken in de pauzes. Huisorkesten zijn The London Philharmonic en The Orchestra of the Age of Enlightenment. Tickets zijn prijzig maar gewild, en niet altijd makkelijk te verwerven. Tel. 00.44.273813813.

GOUVY

Muziek op de hooizolder en in de weiden van boerderij Madelonne in Sterpigny-Gouvy (Ardennen), met ruime kampeergelegenheid. Het 21ste Gouvy Jazz & Blues op 4, 5 en 6 augustus brengt vier grote tenoren: Scott Hamilton, Chico Freeman, Archie Shepp, Benny Golson. Tel. 00.32.80.517.769 of 511.190.

GRANADA

Het festival van Granada zoekt het in 'werken die nieuwe horizonten hebben geschapen, en ingrepen in de geschiedenis van muziek en dans'. Daar hoort niet alleen Spaanse semi-folklore bij (30 juni door het Nationaal Ballet van Spanje) en de pas-de-deux uit het Zwanenmeer (8 juli in het programma van het English National Ballet), maar ook Mozarts Zauberflöte (eind juni door de Liceu-Opera van Barcelona), symfonieën van Haydn en Sjostakovitsj (7 juli Bernard Haitink met The London Symphony Orchestra), het klarinetconcert van Mozart (25 juni o.l.v. Gustav Leonhardt) en werken van Bach (in het openingsconcert op 23 juni door La Petite Bande). Locaties zijn het fameuze Paleis van Karel de Vijfde, de Tuinen van de Generalife, het Alhambra-theater, de kathedraal van San Jerónimo, en het Planetarium, waar hedendaagse elektronische muziek klinkt. Het festival duurt tot en met 9 juli. Tel. 00.34.958276200, fax 958286868 (www.granadafestival.org).

GUILDFORD

Dit festival voor het oudere poppubliek, van 28 tot en met 30 juli in Stoke Park, biedt onder meer optredens van Culture Club, Bad Manners, Van Morrisson, Joan Armatrading en Jools Holland.

HANNOVER

Op het festival Theaterformen (7 juni t/m 9 juli) veel grote internationale theaterproducties. Jan Fabres nieuwe voorstelling As long as the world needs a warrior's soul, een speciale versie van Pina Bauschs Kontakthof met spelers van boven de 65 jaar. En Peter Brooks Théâtre du Bouffes du Nord komt met Le Costume. Het Britse kunstenaarscollectief Forced Entertainment speelt Emanuelle Enchanted. Veel theater uit Israël, waaronder een bewerking van David Grossmans Zie: Liefde, een stuk van schrijver/regisseur Haoch Leven en het Spaans-Israëlische samenwerkingsproject Fuenteovejuna naar Lope de Vega, regie Emilio Hernandez. Uit Rusland komt Gogols Der Mantel No. 2737,5, geregisseerd en vormgegeven door Zhak en het Moscow Theatre TEN met Schwanensee. Verder Duitse opvoeringen van stukken van hedendaagse schrijvers als Sarah Kane en Martin Crimp. Uit Nederland is er De Val van de Goden van Hollandia. Tel. 00.49.511.9999.28.55 (www.theaterformen.de).

HASSELT

Gelijktijdig met Lowlands, in het laatste weekend van augustus in het Belgische Hasselt Pukkelpop. Grootste namen tussen de zeventig optredende bands zijn Placebo, Eminem, Junkie XL, Les Rythmes Digitales, Underworld, Boss Hog en Limp Bizkit (www.pukkelpop.be).

HELSINKI

Het Festival van Helsinki (18 augustus t/m 3 september) gaat er prat op het wijdst vertakte festival van Finland te zijn, en zegt een bezoekcijfer te hebben van meer dan 300 duizend. Het vindt plaats tijdens de noordse zomer, waarin het nauwelijks donker wordt. Speciale gebeurtenis van dit jaar is de opvoering van een onlangs teruggevonden barokopera van Jean Féry Rebel, Ulysses. Peter Schreier komt Bachmotetten dirigeren. Popzangeres Björk treedt op met een jeugdkoor, samengesteld uit zangertjes uit alle negen culturele hoofdsteden van Europa. In de 'uniek' genoemde Huliva Festival Tent zingt Monica Groop de hoofdrol in Carmen, en speelt violiste Viktoria Mullova jazzclassics. In de Finlandia-concertzaal speelt het Orkest van St. Petersburg. Verder veel straatacts, en ook de restaurants doen mee met 'culinary arts'. Tel. 00.358.9.61265100, fax 61265161 (www.helsinkifestival.fi).

INNSBRUCK

De Innsbrucker Festwochen der Alten Musik onderscheiden zich van veel andere oude muziek-festivals, doordat er serieuze aandacht wordt besteed aan de enscenering van oud operawerk. Artistieke spil is René Jacobs, die ook (officieus) de leiding heeft over de baroksector in de Berlijnse Staatsoper, en niet alleen zijn Berlijnse ervaringen maar ook Berlijnse vrienden en producties meeneemt. Dit jaar leidt hij onder andere Alessandro Scarlatti's La Griselda, waarin Veronica Cangemi en Artur Stefanowicz optreden in een enscenering van Stephen Lawless en Tobias Hoheisel. Met het Freiburger Barockorkester, solisten en het Berlijnse RIAS Kammerchor voert Jacobs ook Haydns oratorium Die Schöpfung uit. Andere ensembles en solisten zijn Florilegium, het Quatuor Mosaïques, sopraan Sibylla Rubens (met Handelaria's), Les Talens Lyriques, en de Nederlandse organisten Peter van Dijk en Gustav Leonhardt. Tel. 00.43.512.571032, fax 563142 (www.altemusik.at).

ISTANBUL

Het International Istanbul Jazz Festival biedt van 5 tot en met 14 juli de Nicholas Payton Big Band, Trumpet Summit (met Jon Faddis, Lew Soloff, Randy Brecker), Cheb Mami, Burhan Oçal, Kerem Görsel & St. Petersburg Philharmonic Orchestra. Tel. 00.90.212.293.3133 (www.istfest.org).

KARLOVY VARY

In het oude Tsjechische huuroord heeft het filmfestival van Karlovy Vary (5 t/m 15 juli) zich ontwikkeld tot de belangrijkste samenkomst van de Oost-Europese film, met een internationale competitie van jonge regisseurs, een selectie van recente kwaliteitsfilms uit de hele wereld en informatieretrospectieven. Tel. 00.42.224235448 (www.iffkv.cz).

KEULEN

Keulen presenteert in het laatste weekeinde van juni (30 juni t/m 2 juli) het grootste reggae-festival van Europa: Summerjam, met Asian Dub Foundation, Thomas Mapfumo, Ziggy Marley & The Melodymakers, Alpha Blondy, Israel Vibration, Horace Andy en Aswad (www.reggaenode.de/summerjam).

KINROSS

Het bekendste Schotse festival is T in the Park (8 en 9 juli in Kinross), dat voor de zevende editie All Saints, Ocean Colour Scene, Fun Lovin' Criminals, Gomez, The Bluetones, Travis, Macy Gray, Supergrass, Embrace, Death in Vegas en Idlewild op het programma heeft staan.

KOPENHAGEN

Van 7 tot 16 juli Copenhagen Jazz Festival met McCoy Tyner Trio, Roy Haynes Trio, David Sanborn, Wallace Roney met 'Kind of Blue', Ray Brown, Pat Metheny/Michael Brecker (www.cjf.dk).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden