'Buitenlandse Zaken moet meer zorg besteden aan gevangenen'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet meer werk maken van de begeleiding van Nederlandse gevangenen in het buitenland. Dat zeiden Kamerleden van PvdA en VVD gisteravond naar aanleiding van de Zembla-documentaire 'Vergeten gevangenen'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van Mierlo zelf liet gisteravond via zijn woordvoerder weten 'geschokt' te zijn door de documentaire. Hij wil de Tweede Kamer volgende week een toelichting geven op beelden en feiten zoals die daarin zijn weergegeven. Van Mierlo zegt wel dat die feiten niet stroken met de ervaringen die hij heeft met de ambassades. Vermeende misstanden uit de Zembla-documentaire zal hij 'tot op de bodem' laten uitzoeken.

De documentaire liet enkele oud-consuls aan het woord die de Nederlandse zorg voor gevangengenomen landgenoten beneden de maat noemen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde deze kritiek, vóór Van Mierlo's eigen reactie, 'niet terecht'. De suggestie dat Buitenlandse Zaken de ambassades opdraagt geen of weinig aandacht aan gevangenen te geven is 'pertinent onjuist', aldus het ministerie.

Zembla schetste ook een uitvoerig beeld van de omstandigheden waarin de 43-jarige Hans van Dam leeft in een Indiase gevangenis. Hij zit daar een celstraf uit van negen jaar voor hasjsmokkel. De documentaire laat Van Dam zien als een zwaar verwaarloosde gevangene, besmet het HIV, die weinig tot geen hulp van de ambassade in India krijgt.

Volgens Buitenlandse Zaken is ook dat beeld onjuist. Van Dam zou door personeel van twee Indiase consulaten ten minste eenmaal per drie maanden worden bezocht 'en de laatste weken zelfs vaker'. Nederland ondersteunt ook een gratieverzoek dat bij Indiase autoriteiten is ingediend.

Ongeveer 1600 Nederlanders zitten vast in buitenlandse gevangenen, rond de 80 procent voor drugsdelicten. Volgens de stichting Epafras, die zich inzet voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland, doen problemen zich vooral voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Daar zitten naar schatting vijfhonderd gevangenen vast. Ds. Spoor van Epafras zegt dat het beleid ten aanzien van de gevangenen in deze landen door Den Haag wordt overgelaten aan ambassades, die een volstrekt willekeurig beleid voeren.

Buitenlandse Zaken: 'Waar wij niets aan kunnen doen is dat de omstandigheden in gevangenissen in het buitenland vaak slechter zijn dan die in Nederland. We kunnen niet eisen dat de Nederlandse normen worden gehanteerd. Wel kunnen we vragen Nederlanders niet slechter te behandelen dan normale gevangenen. En in schrijnende gevallen, zoals van de heer Van Dam, ondernemen we wel degelijk actie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden