Buitenlandse studenten zouden graag lid zijn van vereniging, maar willen de (behoudende) verenigingen dat wel?

Momenteel studeren zo'n 112 duizend buitenlanders aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. Maar van de studenten- (gezelligheids-) verenigingen zijn ze maar zelden lid. En dat vindt bijna 40 procent van de buitenlandse studenten spijtig, blijkt uit een enquête die de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) onder hen heeft afgenomen.

Studenten tijdens de introductieweken in Utrecht. Beeld anp
Studenten tijdens de introductieweken in Utrecht.Beeld anp

Ze zijn hier gekomen om ervaring op te doen met de Nederlandse cultuur, en daarvan zijn de gezelligheidsverenigingen een belangrijk onderdeel. Sterker: vorig jaar, voordat Vindicat in Groningen een dubieuze reputatie verwierf met een bangalijst en woeste ontgroeningspraktijken, gingen stemmen op voor opname van het studentenleven in de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarvan zouden de buitenlandse studenten toch deelgenoot moeten kunnen worden.

Dat vindt LKvV-voorzitter Arend Klück ook. Het gaat hem wat ver om Engels tot voertaal binnen de gezelligheidsverenigingen te verheffen, maar hij zou buitenlandse aspirant-leden wel graag 'een steuntje in de rug geven', zo blijkt uit een persbericht dat de LKvV heeft doen uitgaan. 'Door bijvoorbeeld delen van de mores en tradities in de eerste weken van het lidmaatschap te laten vertalen door een jaargenoot. Het studentenverenigingsleven hoeft niet drastisch te veranderen om toegankelijk te zijn voor internationale studenten.'

Cultuur

Het is de vraag of de behoudende verenigingen, corpora en verenigingen die op corpora willen lijken, daar ook zo over denken. Neem het Utrechtsch Studenten Corps. Dat heeft zich nooit willen openstellen voor vrouwelijke studenten, dus het is de vraag of Duitsers en Chinezen er een warm welkom zullen krijgen. Dat heeft niet per se met onwil te maken, maar de verenigingscultuur is er nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met een archaïsch Nederlands. Wie in een speech - 'lullepot' - een woord van buitenlandse origine gebruikt, wordt (soms) met 'verschoning' tot de orde geroepen. En in de introductietijd, in augustus, leren de feuten op zolder vaderlandse liederen uit de bundel van Frits Coers - eeuwig student in de jaren dertig en aanhanger van de 'Groot Nederlandse Gedachte'. Zie dat allemaal maar eens uit te leggen aan buitenlandse studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden