Buitenlandse media vol lof over Oranje

'Prins Pils is ingehuldigd als koning van de fietsmonarchie.' Nederland stond voor even wereldwijd in de belangstelling, met honderden journalisten uit meer dan zestig landen om daarvan verslag te doen.

AMSTERDAM - De kwalificaties die gisteren veelvuldig opdoken in de mondiale pers lijken op het eerste gezicht weinig flatteus. Maar zij blijken bij nadere lezing een deugd. Zo staat het etiket 'fietsmonarchie' symbool voor een koningshuis dat dicht bij de mensen staat, informeel en benaderbaar, schrijft CNN. Stond Juliana niet eigenhandig de slachtoffers na de watersnoodramp in 1953 bij? Zo kweekt de koninklijke familie zoveel sympathie onder de Nederlanders dat de schandalen, die er zeker ook zijn, de Oranjes worden vergeven.

Deze onder-de-mensen-houding zou volgens CNN verklaren waarom anno 2013 het Nederlandse volk nog onverminderd van zijn koningshuis houdt. Want voor een van de meest egalitaire landen ter wereld, dat het grootste deel van zijn geschiedenis een republiek is geweest, is Oranjeliefde eigenlijk helemaal niet logisch.

Dat ze zo goed overleven hebben de Oranjes ook te danken aan hun flexibiliteit, analyseren verschillende media. Sinds de grondwet in 1848 werd aangenomen is de rol van de monarchen al meerdere malen veranderd. En ook Willem-Alexander heeft zich flexibel getoond. Mocht het parlement een puur ceremonieel koningsschap willen, dan zal hij zich daar bij neerleggen.

Een houding waar andere koningshuizen een voorbeeld aan kunnen nemen, vindt The Guardian. Zijn bescheidenheid - de koning hoeft niet per se met koninklijke hoogheid te worden aangesproken en wil ook best minder salaris krijgen - zou ook het Britse koningshuis niet misstaan.

De afwezigheid van religie bij de inhuldiging vindt de krant getuigen van een moderne monarchie. De BBC wijt zelfs een heel item aan de kroon, die werkloos voor Willem-Alexander bleef liggen. Hoewel deze traditie een praktische oorzaak heeft - ten tijde van de oprichting van het koningshuis hoorden de Belgen nog bij Nederland en kon men niet beslissen of een katholiek of een protestant de koning mocht kronen - is het resultaat vooruitstrevend. Door geen kroning te hebben blijft de vraag in het midden of het gezag van de koning van God of van het volk komt.

Maar het meest voorbeeldig is Nederland in haar traditie van abdicatie. Veel media herinneren er fijntjes aan dat de zaal bij de inhuldiging vol zat met zeer volwassen troonopvolgers, klaar om het stokje over te nemen. Maar de 73-jarige Margaretha II van Denemarken, de 75-jarige Juan Carlos van Spanje of de 87-jarige Elizabeth van Engeland - ze lijken te blijven zitten tot hun laatste ademtocht. 'De koningen van de 21ste eeuw zoeken werk', kopte El Païs, met een cynische knipoog naar de zes miljoen werklozen die Spanje inmiddels telt. Willem-Alexander is de pionier van een nieuwe lichting monarchen, die de vergrijsde koningshuizen moeten moderniseren en de harten van nieuwe generaties moeten veroveren.

Want vernieuwing kunnen de koningshuizen wel gebruiken, denkt El Païs, niet in de laatste plaats in eigen land, waar na een reeks schandalen de druk op koning Juan Carlos om af te treden is toegenomen.

Nederland laat al twee eeuwen zien dat abdicatie mogelijk is zonder dat andere koningshuizen die traditie overnemen. Maar dit keer zijn de tijden anders, schrijft Die Welle. Zelfs de paus heeft laten zien dat pensioneren bij leven mogelijk is. Het is dus niet uitgesloten dat andere koningshuizen het Nederlandse voorbeeld gaan volgen.

David Aaronovitch, commentator in The Times, sluit zich daarbij aan. Er kwam geen aardbeving toen de paus aftrad en de dijken braken niet door toen Beatrix haar scepter inleverde. Wat is er natuurlijker dan dat een oud iemand zijn werk neerlegt en het stokje overdraagt? Iedereen die wil dat Elisabeth nog langer regeert, is wreed.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden