NIEUWSRELLEN NA AVONDKLOK

Buitenlandse media verbazen zich over omvang van het geweld in Nederland

Buitenlandse media berichten uitgebreid over de rellen dit weekeinde in Nederland na de invoering van de avondklok. De Duitse krant Bild opende haar website maandagochtend met de uitspraak van de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma: ‘Als het zo doorgaat bewegen we richting een burgeroorlog’.

Sacha Kester
Op de homepagina van Bild vormden de rellen in Nederland op maandag een tijdje het openingsverhaal. Beeld Bild.de
Op de homepagina van Bild vormden de rellen in Nederland op maandag een tijdje het openingsverhaal.Beeld Bild.de

Met dikgedrukte letters en veel uitroeptekens schrijft de Duitse krant over het traangas, het gebruik van waterkanonnen en de arrestaties. De Britse omroep BBC opende maandagochtend zijn website met de uitspraken van premier Rutte, die het geweld veroordeelt als ‘crimineel’.

‘De inconsistente boodschap van de Nederlandse regering heeft niet bijgedragen aan het vertrouwen’, analyseert de BBC. In eerste instantie werd burgers verteld dat zij niet ‘als kleine kinderen’ behandeld hoefden te worden, maar bijna een jaar later bijt dat gevoel van uitzonderlijkheid hen in de staart, aldus de Britse omroep. ‘Sommige mensen vinden het moeilijk om te accepteren dat ook Nederland gedwongen is de draconische maatregelen in te voeren, die het aanvankelijk dacht te kunnen afwijzen’.

Ook in de Britse krant The Guardian, bij de Arabische zender Al Jazeera en de Australische zender ABC wordt met verbazing over de omvang van de rellen en plunderingen geschreven.

Volgens de Belgische krant De Standaard stond ‘in de sterren geschreven’ dat de eerste avond met coronaklok in Nederland niet rimpelloos zou verlopen. Zij schrijft dat de rellen in Urk op zaterdagavond ‘blijkbaar aanstekelijk’ werkten, en stelt dat de boosheid van ‘een allegaartje misnoegde mensen’ dat zich verzamelt onder de noemer ‘Nederland in verzet’, niet alleen de coronamaatregelen geldt, maar ook ‘tien jaar Mark Rutte’.

LEES VERDER
De Nederlandse politiebond vreest dat de onrust nog ‘dagen of weken’ aanblijft, en minister Grapperhuis wil de schade verhalen op relschoppers. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Terwijl bijna overal haast iedereen de avondklok respecteerde, was de geweldseruptie op sommige plekken ongekend. Voor het vervolg wordt gevreesd. Wie en wat zit hier achter?

Rond het ingaan van de avondklok zijn zondagavond in zeker tien gemeenten rellen uitgebroken. In Eindhoven en Amsterdam liepen verboden demonstraties uit op gewelddadige confrontaties met de politie, en in Enschede werd het Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld met stenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden