Buitenlandse investeringen in Westerse landen nemen sterk af

Buitenlandse investeringen in Westerse landen zijn over 2003 sterk afgenomen. Voor het eerst is niet de VS, maar China de grootste ontvanger van buitenlandse investeringen....

Van onze verslaggever

In het totaal daalden de buitenlandse investeringen in de OESO-landen met 28 procent ten opzichte van 2002. In deze dertig landen werd er in 2003 384,4 miljard aan buitenlandse investeringen gerealiseerd. Dat is minder dan eenderde van het investeringsvolume in 2000, toen de interneteconomie nog een sterke impuls gaf aan buitenlandse investeringen.

Ook in Nederland daalden de buitenlandse investeringen: van 25,6 miljard dollar in 2002, naar 19,7 miljard dollar in 2003. De daling is echter gering vergeleken bij die van TsjechiSlowakije of Duitsland, waar de buitenlandse investeringen met meer dan de helft daalden. Alleen Franrijk slaagde erin de buitenlandse investeringen op peil te houden.

De OESO schrijft de daling toe aan de lagere groei in de landen die bij de organisatie zijn aangesloten. Tot de OESO behoren behalve de lidstaten van de Europese Unie en de VS ook landen als AustraliTurkije en Mexico.

De investeringen die vanuit OESO-landen in het buitenland worden gedaan, namen in 2003 licht toe tot 576,3 miljard dollar. Terwijl de Oeso-landen zelf minder investeringen wisten aan te trekken, bleven zij zelf de belangrijkste investeerder in de rest van de wereld. Het aandeel van die investeringen dat buiten OESOlanden terechtkomt, is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Werd in 2001 nog 52 miljard dollar buiten de OESO-landen geesteerd, in 2003 was dat bedrag gestegen tot 192 miljard dollar.

Als gevolg daarvan heeft China de positie van de VS als belangrijkste investeringsland overgenomen. Terwijl in de Verenigde Staten de buitenlandse investeringen fors daalden van 72,4 miljard dollar in 2003 naar 39,9 miljard dollar in 2003 kwamen de buitenlandse investeringen in China in 2003 op 53 miljard uit. Daarmee laat China ook India ver achter zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden