Buitenlandse invasie: Britten leggen het lot van hun bedrijven buiten eigen land

Peter de Waard
null Beeld
Beeld

Dat de Britten nog maar zelden winnen in de sport waarvan ze zelf de regels hebben bepaald is tot daar aan toe. Erger is dat ze ook niet meer de illusie lijken te hebben er nog verstand van te hebben.

Na het talent - sommige clubs in de premiership voetballen uitsluitend met buitenlanders - moeten ze ook de kennis inhuren. Na Ronald Koeman (Everton) is met de in de West-Friese klei opgegroeide Frank de Boer (Crystal Palace) een tweede Nederlandse coach binnengehaald die moet gaan uitleggen hoe het spelletje werkt. De top-zes in de Premier League heeft al allemaal buitenlandse hoofdtrainers: Chelsea (Italiaan), Tottenham (Argentijn), Liverpool (Duitser), Manchester City (Spanjaard), Manchester United (Portugees) en Arsenal (Fransman).

En die buitenlandse invasie geldt niet alleen voor het voetballen. Britten leggen ook het lot van hun bedrijven in buitenlandse handen.

Liefst 40 procent van alle FT100-fondsen - de honderd belangrijkste Britse beursfondsen - heeft een buitenlandse bestuursvoorzitter (ceo). Bij British Airways is dat een Spanjaard, bij Royal Mail een Canadees, bij Vodafone een Italiaan, bij Lloyds Bank een Portugees en bij de mijnbouwer Rio Tinto een Fransman.

Ook Nederlanders hebben aan de top gestaan van ondernemingen die als iconen van Britishness gelden. Ben Verwaayen was de baas van British Telecom en Marc Bolland tot voor kort van Marks & Spencer.

In andere landen is het percentage buitenlandse ceo's veel lager. In Duitsland en de VS zijn 10 procent van de topmanagers buitenlanders, in Frankrijk 8 procent en in Japan 3 procent. Met de Canadees Mark Carney laat Groot-Brittannië als enige land ook de centrale bank besturen door iemand van buiten. Alleen in Westminster regeren geboren en getogen Britten.

En die hebben de zeven plagen van Egypte over zich uitgeroepen door de uitslag van een dwaas referendum serieus te gaan uitvoeren, terwijl ze van Rutte en Jan Roos hadden kunnen leren dat het electoraal veel slimmer is de uitslag van referenda aan de laars te lappen.

Het beroemde old boys network dat elkaar kent van Oxford, Cambridge en Ascot kraakt in zijn voegen. Geen land staat zo open voor buitenlandse deskundigheid als juist het land dat het buitenland wil weren. Op het gebied van sport maar ook van cultuur, financiën en zakendoen is Groot-Brittannië het meest geglobaliseerde land ter wereld. En Londen de meest kosmopolitische stad, ook dankzij de taal die de lingua franca van de wereld is geworden.

De Britse politici zijn niet te vervangen - al zouden veel Britten nu een moord doen voor een man als Macron in Downing Street. Ze moeten echter zelf het juridische steekspel voeren over Brexit, iets waar de mensen in Brussel veel beter in bedreven lijken. Misschien zou May iemand van buiten moeten halen.

In de West-Friese klei is vast ook iemand te vinden die beter tegenpartij aan Juncker kan geven dan in de Oxbridge-elite.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden