NieuwsBuitenlandse leerkrachten

Buitenlandse docenten steeds vaker in Nederland voor de klas

Het aantal buitenlandse leerkrachten dat op Nederlandse scholen aan de slag wil, stijgt snel. Schoolbesturen zoeken hun personeel vanwege het nijpende lerarentekort over de grens.

Kaya Bouman en Rik Kuiper
Docenten delen examens uit op het Leidsche Rijn College in Utrecht. Beeld ANP
Docenten delen examens uit op het Leidsche Rijn College in Utrecht.Beeld ANP

In 2015 deden 742 personen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een aanvraag om hun buitenlandse lesbevoegdheid in Nederland te laten erkennen. Vorig jaar waren dat er 1.062 en dit jaar kreeg de dienst al meer dan 1.000 aanvragen binnen. Dit blijkt uit cijfers die de Volkskrant opvroeg bij DUO.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Het betreft bijvoorbeeld Vlaamse basisschoolleraren die op Nederlandse scholen net over de grens gaan werken. Ook nemen middelbare scholen Franse leraren Frans of Duitse leraren Duits in dienst. Zij moeten wel goed Nederlands spreken. Uit cijfers van DUO blijkt niet in welke sectoren de leraren aan de slag willen.

Tekort van 3.000 leraren

De toename van het aantal importdocenten houdt deels verband met het groeiende lerarentekort. Het basisonderwijs komt volgens ramingen van het ministerie van Onderwijs in 2020 ruim 3.000 voltijdleraren tekort. In het voortgezet onderwijs zijn er dan circa 600 docenten te weinig, vooral in vakken als wiskunde, scheikunde, natuurkunde en Duits.

Maar scholen nemen leraren van over de grens ook aan omdat ‘het prettig is om een native speaker in dienst te hebben’, zegt Stephan Meershoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

Het aanstellen van importdocenten is een van de noodmaatregelen die schoolbesturen nemen nu het lerarentekort nijpender wordt. Op de website lerarentekortisnu.nl valt te lezen dat er regelmatig klassen verdeeld worden. Ook staan er onbevoegden, gepensioneerde leerkrachten en ouders met een lesbevoegdheid voor de klas.

In Zaanstad besloten Zaan Primair en Agora voor hun ruim vijftig basisscholen een vierdaagse schoolweek in te voeren, mocht een griepgolf acute problemen veroorzaken. ‘Het is een noodmaatregel’, zegt Niko Persoon, bestuursvoorzitter van Zaan Primair. ‘Als er leraren uitvallen, proberen we het eerst op alle andere mogelijke manieren op te lossen. Mocht dat niet lukken dan gaan we over op de vierdaagse schoolweek.’

Hoger salaris effectiever

Scholen in Zeeuws-Vlaanderen werven vanwege het lerarentekort in België. Zo plaatsten vijf samenwerkende basisschoolbesturen advertenties in huis-aan-huisbladen over de grens. ‘Inmiddels werken er vijf of zes Vlaamse leerkrachten bij ons’, zegt directeur Levien Hamelink van Probaz. Hij wil ook graag samenwerken met opleidingsinstituten in Vlaanderen. ‘Zodat studenten misschien bij ons stage kunnen lopen.’

De PO-raad heeft geen bezwaar tegen de inzet van Vlaamse leerkrachten, zegt een woordvoerder, ‘als ze voldoen aan de eisen’. De organisatie van basisschoolbesturen heeft overigens ‘niet de illusie’ dat het lerarentekort met buitenlandse docenten kan worden opgelost. ‘Een beter salaris heeft meer effect.’

Dat is ook waar naar verwachting duizenden leraren woensdag in Rotterdam voor zullen demonstreren. Op die dag houden waarschijnlijk veel basisscholen in Zuid-Holland en Zeeland de deuren dicht. Het is het laatste deel van een estafettestaking waar leraren door heel het land aan meededen het afgelopen jaar. De leraren willen dat de salariskloof tussen het primair en voortgezet onderwijs wordt gedicht.

Een directeur, een pensionado of een student voor de klas: lapmiddelen voor het lerarentekort

De nieuwe juf woont in een hotelkamer omdat ze geen huis kan vinden. Een 74-jarige pensionado geeft weer les. De adjunct-directeur, een onderwijsassistent en een student staan noodgedwongen voor de klas. Lees hier hoe scholen de bijna onmogelijke puzzels oplossen waarmee ze geconfronteerd worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden