BUITENLANDSE BLADEN

Meer nog dan de zoveelste diplomatieke doorbraak in Bosnië zijn het de Franse kernproeven die de buitenlandse weekbladen bezighouden. Vooral de Franse bladen natuurlijk, die vlak na de eerst ondergrondse ontploffing op straat zijn gekomen....

MARIANNE BOISSEVAIN

In zijn berichtgeving over de kernproeven wijdt L'Express dan ook een aparte pagina aan 'de media-bommen'. Ook daarin is sprake van Internet, via welk medium niet minder dan twintig anti-kernproefcampagnes uit alle hoeken van de wereld Frankrijk hebben bereikt. L'Express spreekt van 'de eerste protestcampagne van het elektronisch tijdperk'. Afgebeeld is een Internet-kettingbrief met de simpele boodschap: 'STOP NUCLEAR TESTS', die behalve door een stel Japanners van de Universiteit van Tokyo ook is ondertekend door Henk Blok van de Vrije Universiteit en nog twee andere Amsterdammers. NEWSWEEK Onder de titel 'Shocks and Aftershocks' besteedt ook Newsweek vooral aandacht aan de reacties in de wereld (Japan, Australië). 'Jacques Chirac zag een kernproef als een teken van Frankrijks glorie. De naties van de Stille Oceaan zagen er alleen de bekende gallische arrogantie in.'

'Er is een hoop ongelijkheid in de wereld, maar op één punt zijn we allemaal gelijk en dat is dat we per dag maar 24 uur krijgen. En ons vermogen om sneller informatie op te nemen is niet toegenomen.' Het is natuurlijk een Internet-verslaafde die dat zegt: Patrick McGovern van de International Data Group. De elektronische snelweg overbrugt alle kloven, ook die tussen arm en rijk: 'Waarom zou ik $100 per dag betalen voor een programmeur in Poughkeepsie (New York) als ik maar $1 per dag hoef te betalen voor een even goede programmeur in, pakweg, Peking? Op den duur zul je voor hetzelfde werk hetzelfde loon moeten betalen. Het zal waarschijnlijk 50 of 60 jaar duren eer het over de hele wereld zover is.' DER SPIEGEL Een 'graal' noemt Der Spiegel de lagune van Mururoa - een graal die de strategische geheimen van Frankrijk bevat. Onder het spiedend oog van Amerikaanse spionagevliegtuigen probeert Frankrijk daar zijn thermonucleaire TN-75 springkop uit. De eerste proef is vandaag een week geleden. 'De man aan de rode knop, de directeur van de Centres d'expérimentations nucléaires Paul Véricel, straalde', meldt Der Spiegel schalks.

De ware bedoeling van de kernproeven is volgens het Duitse blad de nucleaire afschrikking zozeer te moderniseren dat Frankrijk zichzelf tot de grote mogendheden mag blijven rekenen en zijn permanente zetel in de Veiligheidsraad niet hoeft af te staan aan 'niet-nucleaire parvenu's' als Japan en Duitsland.

Erbij horen. Meetellen. De sterkste zijn. Of de grootste. Ieder kind weet bijvoorbeeld dat het hoogste gebouw van de wereld in Amerika staat. Meer dan veertig jaar lang was dat het Empire State Building (381 m), maar zelfs de bouw van het Wereldhandelscentrum (421 m) kon niet verhinderen dat New York in 1973 werd voorbijgestreefd door Chicago met zijn Sears Tower (443 m).

Wie aan de Amerikaanse steden denkt, ziet wolkenkrabbers voor zich. Maar de Amerikanen zijn niet de enigen meer met een skyline. Ook in razendsnel rijk wordende steden als Singapore, Hongkong, Bangkok en Jakarta reiken de ambities van de bouwmeesters tot in de hemel. In Maleisië wordt nu al dag en nacht doorgewerkt aan het volgende hoogste gebouw van de wereld, zo meldt Der Spiegel: de Petronas Towers, twee slanke torens van blinkend staal en glas die elk 450 m omhoog steken. Volgend jaar moeten ze klaar zijn - nog net een jaar eerder dan de Chongqing Tower in China, die met 457 m aanspraak maakt op alweer een nieuw hoogterecord.

Kritische geluiden worden in Azië in het algemeen niet geapprecieerd, maar toch zijn er deskundigen die waarschuwen voor allerlei rampen, bijvoorbeeld omdat de Maleisiërs geen voorzorgen hebben getroffen voor de zware aardbevingen die zich daar gemiddeld eens in de tien jaar voordoen. Het Zuidkoreaanse warenhuis dat in mei instortte op het winkelende publiek (meer dan zevenhonderd doden) is een alarmerend voorbeeld van wat er kan gebeuren als winkelparadijzen en kantoorkolossen snel-snel-snel uit de grond worden gestampt.

Marianne Boissevain

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden