BUITENLANDSE BLADEN

De zomerzon stooft toerist en dagjesmens, de politiek houdt het voor gezien, het nieuws verdort tot een schraal skelet van dagelijks lief en leed....

MARIANNE BOISSEVAIN

DER SPIEGEL 'De mensen reizen zich haast dood', waarschuwt Der Spiegel de eigentijdse vakantieganger. 'In plaats van rust en ontspanning overheersen stress, rusteloosheid en de zucht naar steeds intensere vrije-tijdskicks.' Lekker liggen bakken aan het strand is er tegenwoordig niet meer bij - er moet op zijn minst een surfplank mee in het vliegtuig.

Maar vooral biedt de vakantie toch gelegenheid voor avonturen waar je anders niet zo aan toe komt (en die, net als het surfen, liefst bij hun Amerikaanse naam worden genoemd): river-rafting, mountainbiken, hanggliding, snowboarden en bungee-jumpen. Toch vinden slechts 14 procent van de ondervraagde Duitsers dat ze in de vorige vakantie te veel van zichzelf hebben geëist. Als er iets te klagen viel, dan waren dat (net als in het dagelijks leven) toch eerder de files en het weer.

Eerlijk gezegd zien de safarigangers wier terreinwagen te water is geraakt er op de Spiegel-foto's heel wat minder deerniswekkend uit dan de heren die zich op de bonte avond in hun vakantieparadijs een rieten rokje hebben omgegord.

FOCUS Tenzij de succesvolle Spiegel-concurrent Focus een Nederlands fotoblad van de zelfde naam financieel weet te troosten, verdwijnt dit Duitse magazine op 8 augustus uit de kiosk. Deze week tracht het blad ook de Nederlandse lezers nog te lokken met een voorplaat van drie bruidsparen (en een verhandeling over het huwelijkscontract).

Terwijl informateur Kok met langdurig stilzwijgen de hoop op een paarse coalitie levend houdt, beginnen de Duitsers zich achter het oor te krabben over een heel andere kleurcombinatie: niet socialistisch rood met liberaal blauw, maar christen-democratisch zwart met ecologisch groen. De Grünen zijn de laatste jaren een stuk redelijker geworden, vinden sommige rekkelijke CDU'ers. Op deelstaatniveau, waar de buitenlandse politiek geen rol speelt, moet samenwerking mogelijk zijn. De meeste Grünen lopen er nog niet warm voor. Wat levert de combinatie zwart en groen op? Waarschijnlijk alleen een andere nuance zwart.

TIME Columnist Charles Krauthammer vindt het 'tijd voor een beetje paniek'. 'De meeste Amerikanen zijn zich er niet van bewust dat we niets zouden kunnen doen als er een kernraket werd afgeschoten op New York of San Francisco.' De kans dat die nachtmerrie ooit werkelijkheid wordt, kan volgens Krauthammer alleen maar groter worden. Saddam Hussein had zijn vinger al bijna aan de knop, straks is het Kim jr of de een of andere ayatollah. Daar kan het non-proliferatieverdrag de wereld niet voor behoeden. De Amerikaanse steden kunnen alleen worden beschermd met een systeem van anti-raketraketten.

Maar zo'n systeem komt er niet, want de VS hebben 22 jaar geleden in het ABM-verdrag met de SovjetUnie afgesproken het aantal antiraketraketten strikt te beperken (vanuit de gedachte dat de partij die de eerste kernraket afschoot dan kwetsbaar zou zijn voor een tegenaanval en het dus wel uit zijn hoofd zou laten ). Maar de Sovjet-Unie bestaat niet meer - Noord-Korea, Iran en Irak nog wel. Dat soort landen zal hun massavernietingswapens richten 'op onze soldaten, onze bondgenoten, en uiteindelijk onze steden', zo probeert Krauthammer 'de kletspraatmakende gemeente' wakker te schudden.

NEWSWEEK Kim is dood - lang leve Kim! Van de overleden Noordkoreaanse leider en zijn zoon weten we alleen wat het propaganda-apparaat in Pyongyang en de Zuidkoreaanse geheime dienst ons op de mouw hebben willen spelden. De meeste buitenlandse bladen zijn daar niet rouwig om en storten zich verlekkerd op het sprookjesland Noord-Korea. Veel wijzer word je daar als lezer niet van, zelden heeft de dood van een politieke leider zoveel luchtige kost opgeleverd.

In zijn rubriek Perspectives reproduceert Newsweek een cartoon van Mike Luckovich uit de Atlanta Constitution. President Clinton laat zich door een van zijn adviseurs voorlichten over Kim Jong-il. 'Volgens de inlichtingendienst is de nieuwe Noordkoreaanse leider onberekenbaar, enkele kilo's te zwaar en geeft-ie veel geld uit aan zijn haardos. Hij heeft niet in het leger gezeten, zodat hij misschien wat minder gezag heeft bij de strijdkrachten. Hij denkt alleen maar aan vrouwen. . .', dreunt de functionaris op. 'Ik snappem', reageert Clinton van achter zijn bureau. 'Hij speelt zeker ook saxofoon?'

Marianne Boissevain

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden