BUITENLANDSE BLADEN

'De tweekamp gaat niet echt tussen mens en machine. Hij gaat tussen de mens als instrumentenmaker en de mens als schaker....

Zowel Newsweek als Time citeert Feng-Hsiung Hsu, de IBM-programmeur die 'Deep Blue' ontwierp, de schaakcomputer die het lukte een partij te winnen van wereldkampioen Gary Kasparov.

- dat was de eerste keer dat een computer won van een mens in een echte tweekamp volgens de officiële wedstrijdregels.

Newsweek Kasparov, die ervan overtuigd was dat hij niet kon verliezen, won drie van de zes partijen en speelde er twee remise. Maar hij verloor zijn eerste partij en dat kwam bepaald onverwacht: dat schakers winnen van machines was nu juist een van de argumenten voor de suprematie van de menselijke geest over computer-software.

Deep Blue won, omdat hij kan rekenen en hij zich door niets en niemand laat afleiden. Een tegenstander kun je in de war brengen. Een computer niet.

De beste schaker ter wereld, concludeert Newsweek, is nog steeds een mens - voorlopig. Want de computers worden sneller en de programma's beter. 'Nu is Kasparov de domme kracht nog te slim af geweest. Wat er in de toekomst gebeurt, is een ander verhaal.

Time 'U en ik kunnen in twee seconden één zet vooruit denken. Kasparov twee. Drie misschien. Maar 200 miljoen? (zoals Deep Blue). Het was stijl tegen kracht en kracht won. Het was alsof je Mohammed Ali zag boksen tegen een stoomwals', schrijft Time over 'het einde van de beschaving zoals wij die kennen'.

En ook Time neemt aan dat het slechts een kwestie van tijd is voor de computer veel verder vooruit kan rekenen dan de beste speler met zijn intuïtie kan voorvoelen.

Kasparov zei na afloop van de verloren partij dat met Deep Blue kwantiteit het had gewonnen van kwaliteit.

Het wachten is op een computer met bewustzijn.

Wat ook kan met software: snel rijk worden - of beter nog, onmiddellijk steenrijk worden. De 24-jarige Marc Andreessen bijvoorbeeld, die op het omslag poseert in spijkerbroek en met blote voeten (want de nieuwe rijken blijven gewone jongens), maar wel op een gouden troontje met rood fluweel (want rijk als een koning is-ie). Andreessen is de man achter Netscape, het bedrijf dat een van de meest gebruikte programma's heeft ontwikkeld om te 'surfen' over Internet, het wereldomspannende computernetwerk.

Jongens als hij zijn miljoenen waard blijkt na de beursintroductie van dergelijke bedrijven. 't Blijft virtueel geld, dat wel. Aandelen kunnen niet meteen worden verzilverd. 'Je nettowaarde heeft ineens een heleboel extra nullen, maar op je bankrekening zie je die niet terug', zegt Jeff Braun van Maxis, een bedrijf dat groot werd in computerspelen. 'Ik kan niet naar de supermarkt gaan en er cola van kopen.'

Der Spiegel 'Ik ga een hoop geld verdienen', zette Der Spiegel boven een interview met James Clark, die samen met Andreessen Netscape opzette (Clark zorgde voor het geld, Andreessen voor de ideeën).

Clark meent dat gevestigde bedrijven als Microsoft geen flauw idee hebben van de mogelijkheden van Internet ('anders waren ze ons toch wel voor geweest?').

Hij ziet grote mogelijkheden om geld te verdienen aan het computernetwerk ('binnen één, twee jaar is het een miljardenmarkt').

Clark wijst de indruk af dat het net vooral een speeltuin is voor computerfanaten met een bescheiden inkomen. Het grote geld gaat binnenlopen, zegt hij, door de ontwikkeling van software die de toegang tot Internet moet vergemakkelijken en van een decodeerapparaat dat voor iedereen aansluiting met Internet mogelijk moet maken. Internet is volgens Clark niet meer dan de primitieve voorganger van een informatiesnelweg waar binnenkort iedereen overheen kan razen. 'En wordt het verkeer drukker, dan worden de klinkers heus wel geasfalteerd.'

Le Monde Diplomatique Iedereen toegang tot Internet is ook de, veel idealistischer, hoop die wordt uitgesproken in Le Monde Diplomatique. Daarin wordt gepleit voor Internet als een manier om 'het zuiden' (bedoeld wordt Afrika) uit zijn isolement te halen, vooral op wetenschappelijk gebied.

Ontwikkelingslanden waar geen geld of middelen zijn voor uitgebreide bibliotheken zouden hun informatie tamelijk eenvoudig kunnen betrekken van Internet.

'Als ik in Yaoundé ongelimiteerd van Internet gebruik kon maken, zou ik liever in mijn eigen land blijven, ook al verdien ik daar drie keer minder dan Europese onderzoekers', citeert Le Monde Diplomatique een Kameroenese onderzoeker die onlangs in Parijs promoveerde.

Hanneke de Klerck

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden