Buitenlandse betalingen en geldopnames volgend jaar goedkoper

Buitenlandse betalingen en geldopnames in de Europese Unie worden veel goedkoper. De Europese banken worden verplicht voor buitenlandse transacties dezelfde kosten in rekening te brengen als voor binnenlandse overboekingen en geldopnames....

De lidstaten van de Europese Unie negeren daarmee een heftige lobby van de banken, die tot op het laatste moment poogden om hun winstmarges in het buitenlands betalingsverkeer veilig te stellen. 'De banken zullen even moeten slikken, maar ze moeten in de directiekamers nu maar besluiten de consument niet verder te pesten', zei staatssecretaris Benschop van Europese Zaken gisteren in Brussel.

Op 1 juli volgend jaar moeten de banken voor opnames bij buitenlandse geldautomaten dezelfde kosten in rekening brengen als voor binnenlandse opnames. Op 1 juli 2003 wordt een zelfde regeling doorgevoerd voor buitenlandse overboekingen. De maatregel geldt alleen voor de landen die de euro hebben ingevoerd. Het betalen met cheques in het buitenland valt niet onder de nieuwe regel.

De banken verzetten zich hevig tegen het voorstel met het argument dat buitenlandse transacties een hogere kostprijs hebben dan binnenlandse transacties.

Europees Commissaris Bolkestein, verantwoordelijk voor het voorstel, negeerde dat argument echter. Hij vindt dat de invoering van de euro tastbare voordelen voor de consument met zich moet meebrengen. Daarbij hoort ook het vergemakkelijken van het buitenlands betalingsverkeer.

De Nederlandse banken dreigen binnenlandse transacties duurder te maken om zo de buitenlandse betalingen te kunnen bekostigen. Nu zijn overboekingen en geldopnames in Nederland veelal nog gratis. Staatssecretaris Benschop toonde zich maandag echter niet onder de indruk van dit dreigement van de banken. 'Het aantal buitenlandse betalingen is zo gering vergeleken met het aantal Nederlandse. De kosten kunnen geen reden zijn om de tarieven voor binnenlandse transacties te verhogen. Dat zou een volledig verkeerd signaal zijn.'

Samen met Duitsland en enkele andere landen wilde Nederland oorspronkelijk dat de banken de kans zouden krijgen met een eigen regeling te komen. 'Wat de banken uiteindelijk te bieden hadden, was te laat en te weinig', verklaarde Benschop hierover. De financiële instellingen stelden voor de buitenlandse transacties pas in 2006 goedkoper maken.

Dat was voor de meeste landen van de EU onaanvaardbaar. Bolkestein wees erop dat de banken twaalf jaar geleden al gewaarschuwd waren dat de EU met een maatregel zou komen, en al die tijd niet in beweging kwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden