Buitenlands tegoed

Wie een rekening heeft bij de Kredietbank Luxembourgeoise (KBL), een dochter van Kredietbank België (KBB), kan een brief van de fiscus krijgen....

Deze actie van de Belastingdienst is een uitvloeisel van een arbeidsconflict bij de Kredietbank. Boze bankmedewerkers gaven een lijst met namen van buitenlandse rekeninghouders aan de Belgische fiscus. Zo werd het bankgeheim om zeep geholpen.

In België zijn aan de belastingontwijkers inmiddels de nodige aanslagen opgelegd. Nu is Nederland aan de beurt.

De brieven van de fiscus zijn gebaseerd op de bewuste computerlijsten. De Belgische fiscus heeft deze kennelijk naar de Nederlandse collega's doorgezonden. In overleg met het openbaar ministerie worden de rekeninghouders nu aangeschreven.

Die rekeninghouders zitten in een lastige positie. De fiscus mag gebruik maken van de computerlijst. Onrechtmatig verkregen bewijs kent het fiscaal recht niet. Als vaststaat dat zij bij de bank in Luxemburg een geheim tegoed hadden, hebben zij niet de vereiste aangifte gedaan. Dan dreigt omkering van de bewijslast.

Dat betekent dat de fiscus de aanslag oplegt en dat de rekeninghouder moet bewijzen dat die aanslag onjuist is. Nu moet de fiscus daarbij wel rekening houden met de gegevens die haar bekend zijn. Helemaal aan de leeuwen overgeleverd is de rekeninghouder dan ook niet. Van verjaring is pas sprake als er twaalf jaar is verstreken sinds het ontstaan van de belastingschuld.

De belangrijkste vraag is of het Luxemburgse tegoed is ontstaan uit zwarte inkomsten van de rekeninghouder. Is dat het geval, dan volgen navorderingsaanslagen inkomstenbelasting over de stortingen op de Luxemburgse bank. De aanslagen kunnen eventueel worden verhoogd met boetes. Ook de rente-inkomsten worden belast. Bovendien wordt vermogensbelasting nagevorderd.

Als de rekeninghouder verklaart dat het tegoed niet uit zwarte inkomsten is ontstaan, zal de fiscus zich wel op het standpunt stellen dat de bewijslast hiervoor op de rekeninghouder drukt. De rekeninghouder zal dat dan moeten aantonen.

Mogelijk gaat het hele Luxemburgse tegoed van de rekeninghouders op die manier naar de fiscus. De klanten van de Kredietbank lijden dan verlies. Daarnaast bedreigt ze dan nog een strafvervolging. Het vertrouwen in het bankgeheim is te groot geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden