Buitenlands onderzoek naar lekkages aan Noord-Zuidlijn

Het uitgraven van twee metrostations voor de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is voor nog eens minstens vier weken opgeschort. Buitenlandse experts zijn ingeschakeld bij het zoeken naar de oorzaak van nieuwe lekkages....

Volgens burgemeester Cohen en zijn wethouders Van Poelgeest en Herrema blijft het een raadsel hoe vorige week woensdag opnieuw panden zijn verzakt aan de Vijzelgracht. Drie maanden lang was intensief gezocht naar de oorzaak in juni dit jaar van de eerste lekken in de damwanden van de bouwput.

In die tijd zijn tevens reparaties en controles uitgevoerd, op gezag van een indrukwekkend gezelschap van deskundigen, onder wie professor Frits van Tol van de TU Delft. Op diens advies werden niet alleen de zwakke plekken (sommige verdachte voegen tussen de afzonderlijke panelen), maar de gehele damwand aan de Vijzelgracht onderzocht.

Het is opnieuw Van Tol die van Cohen opdracht heeft gekregen buitenlandse collega’s aan te trekken voor hercontrole van de damwanden, ook die aan het Rokin. Zij moeten achterhalen of de herstelwerkzaamheden precies volgens vooraf vastgestelde protocollen zijn uitgevoerd.

En zo ja, hoe het dan toch mogelijk is dat opnieuw grondwater in de bouwput is gestroomd. Van Tol zelf leek maandag tijdens een persconferentie in het duister te tasten over de oorzaak van de nieuwe calamiteit.

Het stadsbestuur, dat vandaag niet alleen de getroffen bewoners van de verzakte panden, maar alle omwonenden gaat informeren, nam gisteren het zekere voor het onzekere. Vertrouwelijke notulen over de technische afspraken tussen projectbureau Noord-Zuidlijn, aannemer Max Bügl en externe experts inzake het metrostation aan de Vijzelgracht en ook het Rokin werden uitgedeeld aan de pers.

De niet in natte waterbouw gespecialiseerde lezer zeggen de notulen weinig. Ze suggereren wel dat alle betrokkenen niet over één nacht ijs zijn gegaan toen precies een week geleden werd besloten het graafwerk te hervatten. Een dag later waren twintig burgers dakloos. Op sommige plekken bedraagt de verzakking van hun woning 24 centimeter. Cohen: ‘Iedereen was geschokt.’

Dat het miljardenproject ooit wordt gestaakt, noemt wethouder Herrema ‘geen optie, ofschoon we er weleens naar hebben gekeken’. Volgens hem is circa de helft van de werkzaamheden met succes afgerond, waarbij hij erkent dat enkele uiterst lastige operaties nog moeten beginnen, zoals het uitgraven van het Centraal Station en het boren van de metrotunnel.

Eigenaren van verzakte panden, aldus Herrema, worden desgewenst door de gemeente uitgekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden