Buitenlands beleid gaat nu anders dan onder Lubbers

Zijn de tijden van Lubbers en Van den Broek weer terug, de tijden van de premier en minister van Buitenlandse Zaken die elkaar fel bestreden om het primaat van het buitenlands beleid?...

EWOUD NYSINGH

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

Dat is niet het geval, volgens premier Kok en minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken. Kok zei donderdag tijdens vooroverleg met de Kamer over de Europese top van Cannes dat 'niet buiten beschouwing kan blijven dat minister-presidenten een rol vervullen in het formuleren van Europees beleid'. De werkverdeling tussen de premier en de minister is echter 'overzichtelijk'. Kok heeft 'geen politieke en beleidsinhoudelijke verschillen van inzicht' met Van Mierlo. Hun departementen werken nauw samen.

De premier verwees verder naar de antwoorden van hem en Van Mierlo op vragen van PvdA-kamerlid Rehwinkel. Kok heeft onlangs bij de nieuwe Franse president Chirac gedineerd. Bij dat diner, dat Kok wegens Chiracs kritiek op het Nederlandse drugsbeleid nogal rauw op de maag viel, waren alleen het staatshoofd en de regeringsleiders van de EU aanwezig. De ministers van Buitenlandse Zaken waren niet welkom.

Kok en Van Mierlo zeggen in antwoord op een vraag van Rehwinkel dat het de EU-voorzitter vrij staat om 'praatjes bij de haard' te houden voor de leden van de Europese Raad, dus zonder de ministers van Buitenlandse Zaken. Dat moet echter niet uit de hand lopen. Als de EU-voorzitter 'persisteert, behoort het belang van Nederland op het vereiste niveau vertegenwoordigd te zijn tenslotte zwaarder te wegen'.

Van Mierlo, onder anderen, heeft zijn Franse collega onlangs gewezen op de onwenselijkheid van het uitbreiden van informele bijeenkomsten van uitsluitend regeringsleiders. Minister Hervé de Charette heeft daarop toegezegd de gevoelens van de 'vakbond van ministers van Buitenlandse Zaken' aan Chirac te zullen overbrengen.

Kok is actief op het terrein van de buitenlandse politiek. Hij heeft als premier leiding gegeven aan de openingen naar Bonn, Parijs en Brussel. Tijdens de China-reis bleef Van Mierlo op de achtergrond. Alle eer voor het welslagen van de missie ging naar Kok. Maar het hindert de D66-leider niet zichtbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden