Buitenlanders azen op Nederlandse kantoren

Buitenlandse partijen, vooral Duitse en Amerikaanse, weten weer steeds vaker de weg naar het Nederlandse commerciële vastgoed te vinden. Zo wisselende op de valreep van 2013 de Symphony Towers aan de Amsterdamse Zuidas en het Weena 200 in Rotterdam nog van eigenaar. De een kreeg een Duitse eigenaar, de ander een Amerikaanse.

AMSTERDAM - De toenemende buitenlandse belangstelling blijkt uit onderzoek van onder meer ING, Jones Lang LaSalle en CBRE. Vooral kantoren zijn in trek, beleggers laten winkelpanden links liggen.

Tussen de 4,5- en 5 miljard euro werd in 2013 door buitenlandse partijen geïnvesteerd in commercieel vastgoed (kantoren, winkels, industriële ruimte). Dit is een stijging van 18 procent ten opzicht van vorig jaar. 'Eigenaren van kantoorpanden waren in 2013, anders dan in voorgaande jaren, bereid hun vastgoed voor een lager bedrag te verkopen', zegt Erik Langens, hoofd beleggingen van CBRE, een adviesbureau voor commercieel vastgoed. Dit biedt aantrekkelijke rendementen voor buitenlandse partijen. Zo is het aanvangsrendement in Nederland rond de 6 procent, terwijl het in steden als Londen en Parijs rond de 4 à 5 procent schommelt.

De Tilburgse hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen herkent dit beeld. 'Naast de aantrekkelijke rendementen speelt mee dat buitenlandse partijen, en dan met name de Duitse, op dit moment meer geld beschikbaar hebben, doordat Duitsland minder door de vastgoedcrisis is geraakt. Daarnaast kunnen Duitse partijen via de bank makkelijker lenen dan Nederlandse investeerders'.

A-locatie

Vooral vastgoed op A-locaties doet het goed: plekken die makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn en waar faciliteiten zoals restaurants aanwezig zijn. 'Waar de jonge werknemer tien jaar geleden nog waarde hechtte aan een auto van de zaak, wil hij nu met de trein of fiets naar zijn werk en restaurantjes en winkeltjes in de buurt hebben', zegt Langens. Omdat de vooruitzichten voor deze locaties goed zijn, komen de investeerders erop af. Volgens Brounen helpt het ook dat de huren op de goede locaties redelijk op peil blijven, terwijl die op secundaire locaties nog dalen.

Als voorbeeld noemt Langens de Amsterdamse Zuidas. 'Alle kantoren die hier het afgelopen jaar te koop stonden, zijn verkocht.' CBRE was zelf betrokken bij de verkoop van de Symphony Towers op de Zuidas. Er was belangstelling uit Azië, Amerika en Europa. Het Duitse Deka Immobilien kocht de Symphony Towers uiteindelijk van het Philips pensioenfonds.

Daarnaast kwam het nieuwe hoofdkantoor van chemieconcern AkzoNobel in handen van de Duitse investeerder Union Investment en werd het kantorencomplex Atrium aan een Luxemburgse partij verkocht, voor bijna de helft van de prijs die er in 2007 nog voor werd betaald.

Langens wijst erop dat vooral kantoren in de Randstad en de grote steden aantrekkelijk zijn, omdat huurders in de toekomst steeds meer naar knooppunten trekken. Naast de Amsterdamse Zuidas deed ook het Rotterdamse Weena, bij het Centraal Station, het om die reden goed. In december werden daar verschillende kantoren gekocht door de Amerikaanse private- equitypartij Blackstone.

Het nieuwe werken

Het merendeel van de transacties vond in de Randstad plaats. Secundaire locaties, vooral de industrieterreinen langs de snelweg, waar Nederland er vele van kent, zullen het moeilijk blijven houden. De vraag naar dit vastgoed daalt en ook de huurprijzen staan onder druk. Daarnaast voorziet Langens problemen voor verouderde kantoorgebouwen. 'Onder invloed van het nieuwe werken zijn huurders op zoek naar kantoren met grote ruimten voor flexibele werkplekken, en het moderniseren van oude gebouwen vergt te veel investeringen', zegt Langens.

Terwijl de interesse in kantoren aantrekt, daalt die voor de winkelpanden. Alhoewel de leegstand hier maar 7 procent bedraagt, vergeleken met 15 procent leegstand in de kantorenmarkt, blijven beleggers er huiverig voor. Volgens Brounen hebben de winkelpanden het lastig door het lage consumentenvertrouwen en de dalende bestedingen. Ook de huurprijzen staan onder druk. Behalve in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat en de Hoogstraat en het Noordeinde in Den Haag daalden de huurprijzen in de Nederlandse steden afgelopen jaar met bijna 2 procent, constateert Jones Lang LaSalle.

Zowel Jones Lang Lasalle als CBRE verwachten dat de buitenlandse interesse aanhoudt en dat het totaal aan beleggingen in commercieel vastgoed blijft stijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden