Buitenlandbeleid Trump: focus op diplomatie, maar dagen IS 'zijn geteld'

Om criciti van zijn buitenlandse beleidsplannen (of het gebrek daaraan) de mond te snoeren, gaf Donald Trump in Washington D.C. een voor zijn doen kalme speech, waarin hij vijf punten aanhaalde die volgens hem een Amerika onder Donald Trump stukken beter zullen maken dan de VS nu. Republikein Trump, die hoopt binnenkort de nominatie voor de presidentsverkiezingen te krijgen, pleit voor meer diplomatie, maar wil ook IS uitroeien: 'Jullie dagen zijn geteld.'

Donald Trump in Washington D.C. Beeld ap
Donald Trump in Washington D.C.Beeld ap

Trump begon met een terugblik naar de Koude Oorlog. Volgens Trump heeft de VS sinds die tijd geen sterke, nieuwe visie ontwikkeld als het aankomt op de rest van de wereld. 'Ons buitenlandsbeleid is een complete en totale ramp', aldus Trump. De VS doet niet genoeg om IS te bestrijden en besteedt geld en energie aan de verkeerde dingen.

Zo is het volgens Trump belangrijk dat de verstoorde relatie met Rusland wordt aangehaald. De huidige 'vijandigheid' is voor niemand goed. Datzelfde geld voor China. 'China respecteert kracht', aldus Trump, die het huidge handelstekort als een obstakel ziet in het herwinnen van het respect van de Chinezen.

Obama en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Trumps verkiezingsrivaal Hillary Clinton hebben volgens de miljardair een 'doelloos en gevaarlijk' beleid gevoerd. Verrassend genoeg pleit Trump, die bekend staat om zijn agressieve uitspraken, voor 'terughoudendheid' als het aankomt op oorlog en het sturen van troepen naar andere landen, en pleit hij vooral voor 'diplomatie'. Het versterken van 'westerse waarden' zal meer voor de wereld doen dan het voeren van oorlog.

Donald Trump bedankt de kiezers nadat hij de voorverkiezingen heeft gewonnen in Delaware, Rhode Island, Connecticut, Maryland en Pennsylvania. Beeld photo_news
Donald Trump bedankt de kiezers nadat hij de voorverkiezingen heeft gewonnen in Delaware, Rhode Island, Connecticut, Maryland en Pennsylvania.Beeld photo_news

Zwakke plekken

De kandidaat namens de Republikeinen haalde vijf 'zwakke plekken' in het Amerikaanse buitenlandsbeleid aan, die volgens hem moeten worden opgelapt om van de VS weer een effectief land te maken op het internationale toneel. Ten eerste: de verzwakte economie in de VS heeft geleid tot een zwak leger. 'We bouwen andere landen op, terwijl we ons eigen land verzwakken', aldus Trump. 'Ik ben de enige presidentskandidaat die dit begrijpt. Geloof me, ik ken ze allemaal, en ik ben de enige die dit kan oplossen.'

Ten tweede had Trump het over de bondgenoten van de VS, die volgens de kandidaat veel te weinig doen. De VS geeft bakken met geld uit, terwijl veel andere NAVO-landen achterblijven in hun uitgaven en verwachten dat Amerika hen verdedigt of versterkt.

Volgens Trump kiest de VS haar bondgenoten niet zorgvuldig en wordt energie verspild aan het opbouwen van nutteloze relaties, terwijl oude banden verwateren. Iran krijgt zorg en aandacht van Obama, maar een bondgenoot als Israël wordt niet genoeg gerespecteerd.

Ook krijgt de VS geen respect meer van andere landen. Zowel in Iran als Saoedi-Arabië stond geen enkele wereldleider Obama op te wachten toen hij daar op bezoek ging. Noord-Korea bouwt zijn nucleaire programma uit, terwijl Obama toekijkt, aldus Trump.

Tot slot zijn er geen duidelijke doelen als het aankomt op buitenlands beleid. Trump haalde als voorbeeld Libië aan, waar de VS hielpen om Muammar Kadhafi te verwijderen, maar vervolgens toekeek hoe het land in chaos verzandde.

null Beeld getty
Beeld getty

Islamitische Staat

De wereld is 'gevaarlijker dan ooit' door islamitisch extremisme, aldus Trump. De VS moet in het buitenland met islamitische bondgenoten werken om extremisme tegen te gaan. Ook moet het immigratiebeleid worden aangepakt, want 'de strijd tegen radicale islam vindt ook plaats op ons eigen grondgebied'.

'Jullie dagen zijn geteld', zei Trump, die zich direct tot IS richtte. Hij wil IS verrassen door minder mededelingen te doen over de strijd die tegen de terroristische groepering wordt gevoerd. Door onverwacht toe te slaan, kan IS verzwakt en verslagen worden, denkt Trump. De VS zal onder Trump ook beter inschatten welke groeperingen kunnen helpen, en welke nooit bondgenoot van Amerika zullen zijn.

Dit alles kan niet gebeuren zonder een groter en sterker leger. Het Amerikaanse leger is enorm verzwakt sinds de jaren '90, terwijl legerleiders zich gedwongen moeten bezighouden met dingen als de opwarming van de aarde, die volgens Trump niets met hun taken te maken hebben. Soldaten moeten toegang krijgen tot betere materialen en veteranen moeten beter behandeld worden nadat ze terugkomen uit oorlogsgebieden. Geen enkele soldaat zal op missie worden gestuurd tenzij 'strikt noodzakelijk'.

Conservatieven

Echte conservatieven moeten niets van Trump hebben, schrijft columnist Paul Brill. 'Wat conservatieve auteurs hem vooral kwalijk nemen, is zijn totale gebrek aan 'eerlijkheid, deugdzaamheid en burgerzin'.' (+)

Controversiële uitlatingen

Trump staat bekend om zijn controversiële en regelmatig ongefundeerde uitlatingen over buitenlandse politiek. Zo zei hij aan het begin van deze maand dat Japan en Zuid-Korea, de Aziatische bondgenoten van de VS, zelf kernwapens moeten bemachtingen. het wordt tijd dat ze stoppen met leunen op steun vanuit Amerika, aldus Trump. De huidige Amerikaanse president Barack Obama sneerde hierop dat 'de man die deze beweringen maakt niet veel begrijpt van kernwapenbeleid, het Koreaanse schiereiland of de wereld in het algemeen.'

Eerder kwam de 69-jarige zakenman onder vuur te liggen nadat hij Mexicanen 'verkrachters' noemde en aankondigde een muur tussen de VS en Mexico te willen bouwen als hij president wordt. Mexico zou voor deze muur moeten betalen.

Populariteit

Volgens Politico is Trump hard op weg om de meest populaire Republikeinse kandidaat in lange tijd te worden. In de voorverkiezingen stemden tot nu toe meer dan 9,9 mijoen mensen op hem, meer dan Mitt Romney vier jaar geleden binnensleepte. Recordhouder George W. Bush kreeg in 2000 in de voorverkiezingen 10,8 miljoen stemmen.

Trumps tegenstanders John Kasich en Ted Cruz sloegen deze week de handen ineen om te proberen het succes van hun rivaal te dempen. Dat plan heeft tot nu toe weinig effect: kort nadat Kasich en Cruz hun samenwerking bekend maakten, won Trump de voorverkiezingen in Delaware, Rhode Island, Maryland, Connecticut en Pennsylvania.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden