Buitenland zet druk op Rutte om PVV-website

Voor het eerst brengt de gedoogsteun van de PVV het kabinet in het buitenland ernstig in verlegenheid. Het PVV-meldpunt waar Nederlanders kunnen klagen over overlast door Midden- en Oost-Europeanen wekt protest in heel Oost-Europa en van de Europese Commissie.

DEN HAAG - Hoewel de druk toeneemt, weigerde Premier Rutte maandag afstand van het meldpunt te nemen: 'Ik ga niet op alle uitingen van Wilders in.'


Maandag uitten tien Oost-Europese ambassadeurs hun zorgen in een brief aan de Tweede Kamer. 'De website is onacceptabel', vinden Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen. Zij willen dat hun onderdanen in Nederland niet anders dan anderen worden behandeld. De Europese Commissie stelde eerder al dat het meldpunt een 'open oproep tot intolerantie' is.


De PVV lanceerde vorige week woensdag het meldpunt en kreeg sindsdien naar eigen zeggen meer dan dertigduizend reacties. De partij zegt klachten te willen inventariseren van Nederlanders die overlast hebben van Oost-Europeanen of 'hun baan zijn kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost Europeaan'.


Ook in Nederland zwelt de kritiek op het meldpunt aan. In navolging van de oppositiepartijen en werkgeversorganisatie VNO-NCW vroeg regeringspartij CDA maandag opheldering aan premier Rutte. 'Gezien de buitenlandse reacties is het niet uitgesloten dat de schade al gedaan is', zegt het CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.


'Rutte moet in contacten met het buitenland duidelijk maken wat het regeringsbeleid is: dat Nederland het vrije verkeer van werknemers in Europa omarmt.' Ook wil Van Hijum dat Rutte uitdraagt dat Nederland goede zaken doet met Oost-Europa en dat Oost-Europese migranten veel bijdragen aan zijn economie.


Burgemeesters

Burgemeester Peter van der Velden van Breda heeft de PVV maandag een brief gestuurd om te laten weten dat hij het meldpunt 'zeer ongepast' en 'zeer misplaatst' vindt. Hij herinnert Wilders eraan dat het Polen waren die Breda in de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd en erna hebben helpen opbouwen. Zijn collega Fons Jacobs van Helmond noemt het meldpunt 'volstrekt belachelijk'. Peter Noordanus van Tilburg wijst het meldpunt af als 'stemmingmakerij'.


Wilders slaat alle kritiek in de wind. 'Zonde van het briefpapier', zei hij over de brief van de Oost-Europese ambassadeurs. Volgens hem is de website enkel bedoeld om overlast en verdringing op de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Premier Rutte herhaalde maandag zijn standpunt dat hij niet verantwoordelijk is voor gedragingen van de gedoogpartner. De premier meent dat het meldpunt 'op geen enkele manier' afstraalt op Nederland. 'Wij moeten gewoon blijven uitleggen dat dit niets met de regering te maken heeft. We werken wel met de PVV samen, maar juist niet op dit onderdeel (Europa, red.). Dit is geen politieke rel, dat zie ik zo niet. Als Wilders te ver gaat, dan zeg ik er wat van. Dat deed ik met de Turkse premier Erdogan en met de kopvoddentaks.' Op de vraag of de PVV in dit geval te ver gaat, zei hij weer: 'Daar ga ik dus niet op in.'


Mogelijk is Ruttes uitleg niet afdoende. De linkse oppositie wil meer horen. De PvdA'er Frans Timmermans rept van 'gebrek aan historisch en moreel besef' aangezien Rutte 'kennelijk niet inziet wat de verwerpelijke aard is van die site'. Timmermans: 'Ik hoop dat hij snel tot het inzicht komt dat zwijgen hem in de ogen van velen buiten ons land medeplichtig maakt aan deze stemmingmakerij tegen mede-Europeanen, die inmiddels een grote en waardevolle bijdrage leveren aan onze welvaart.'


Zie ook Opinie & Debat, Pagina 28


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden