Update

Buitenland opent aanval op het Libië van Kadhafi

TRIPOLI - Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben zaterdag de aanval geopend op Libië. Ze bombardeerden doelen bij de hoofdstad Tripoli en de steden Misurata en Benghazi. Dat gebeurde na berichten dat de Libische leider Moammar Kadhafi de opstand in zijn land de nekslag wilde toedienen.

AFP / Reuters / ANP
Het Amerikaanse marineschip USS Barry vuurt een tomahawk-raket af op een doel in Libië. De foto werd beschikbaar gesteld door het Amerikaanse leger. Beeld epa
Het Amerikaanse marineschip USS Barry vuurt een tomahawk-raket af op een doel in Libië. De foto werd beschikbaar gesteld door het Amerikaanse leger.Beeld epa

Volgens een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris zijn de luchtafweerinstallaties van Kadhafi 'ernstig beschadigd'.

Odyssey Dawn

De operatie heet Odyssey Dawn, aldus het Amerikaanse minister van Defensie. Zaterdagmiddag bombardeerden Franse gevechtsvliegtuigen tanks en pantservoertuigen van Moammar Kadhafi. Volgens al-Jazeera gebeurde dan ten zuidwesten van 'rebellenhoofdstad' Benghazi.

In de loop van de avond openden ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het vuur. Marineschepen van de beide landen vuurden samen ongeveer 110 kruisraketten af, meldde het Pentagon. Die waren vooral gericht op de Libische luchtafweer. 'Daden hebben gevolgen. De wil van de internationale gemeenschap moet worden gehandhaafd', zei de Amerikaanse president Barack Obama.

Tripoli

In en rond de hoofdstad Tripoli zijn zware explosies gehoord. Volgens Libische staatsmedia zijn daarbij burgerslachtoffers gevallen. Bij Misurata werd een brandstofdepot gebombardeerd, aldus de staatstelevisie.

Volgens een uiteenzetting van het Pentagon zijn bij Odyssey Dawn ook Italië en Canada betrokken. Landen als Spanje, België, Denemarken en Noorwegen hebben hun steun eveneens toegezegd. Premier Mark Rutte was bij het overleg in Parijs aanwezig, maar het is nog niet bekend hoe Nederland wordt betrokken bij de aanval.

Strijd

Libië lijkt zich voor te bereiden op een grootschalige strijd. Volgens Kadhafi's staatstelevisie hebben menigtes zich verzameld rond plaatsen die gebombardeerd zouden kunnen worden. Daaronder zijn het hoofdkwartier van Kadhafi en de luchthaven van de hoofdstad Tripoli.

Kadhafi had de laatste tijd flink terrein gewonnen op de opstandelingen die hem ten val wilden brengen. Libische regeringsmilities veroverden steden als Ras Lanuf en Brega en rukten op naar Benghazi, met een miljoen inwoners de tweede stad van het land.

Benghazi

Zaterdagochtend zouden Kadhafi's troepen de buitenwijken van Benghazi zijn binnengevallen. Het centrum van de stad werd bestookt met artillerie. Volgens een plaatselijk ziekenhuis zijn er tientallen doden gevallen. De rebellen claimden zeker negentien militairen van Kadhafi te hebben gedood. De opstandelingen schoten een gevechtsvliegtuig uit de lucht, maar dat bleek hun eigen toestel te zijn.

Door de gevechten in en rond Benghazi heeft Kadhafi de aanval over zichzelf afgeroepen, zei de Britse premier David Cameron. Hij noemde het ingrijpen 'noodzakelijk, legaal en juist' en zei dat de wereld zich niet afzijdig moet houden als een dictator zijn volk vermoordt.

Speech
Moammar Kadhafi zal 'spoedig' een toespraak houden over de aanval op zijn land. Dat meldde de Libische staatstelevisie vanavond laat.

Archiefbeeld van een raket die wordt afgevuurd vanaf de USS Preble, een schip van de Amerikaanse marine. Beeld epa
Archiefbeeld van een raket die wordt afgevuurd vanaf de USS Preble, een schip van de Amerikaanse marine.Beeld epa
Franse Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen maken zich klaar om te landen. Beeld afp
Franse Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen maken zich klaar om te landen.Beeld afp
Familieleden van een omgekomen opstandeling bij zijn begrafenis in Benghazi. Beeld epa
Familieleden van een omgekomen opstandeling bij zijn begrafenis in Benghazi.Beeld epa
Een Canadese F-18 Hornet. Beeld afp
Een Canadese F-18 Hornet.Beeld afp
Een Frans Rafele-gevechtsvliegtuig. Beeld afp
Een Frans Rafele-gevechtsvliegtuig.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden