Column

Buitengewone nieuwkomer bij de PvdA

Campagne van Ilco van der Linde, buitengewone nieuwkomer bij de PvdA.

null Beeld null

Mo van 17 uit Amsterdam-Noord, Haagse Fatima, Tjeerd uit Friesland, Victor uit Vlissingen, websitebouwers, camjo's, fotografen, ondernemers, regelaars, iemand voor de catering; bij elkaar een mens of twintig, verenigd in een glazen serre rond een tafel die in 5 minuten in een bed kan veranderen. Achter de ramen vaart het pontje naar het IJplein en terug. Binnen wordt aan de toekomst van de PvdA gewerkt. Of liever gezegd: de toekomst van kandidaat nummer 19.

Geen woord hier over Asscher en Samsom of over de peilingen, waar het getal 19 nooit in voorkomt. Alles ademt hoop, Haagse ironie is ver te zoeken. Een mens kan er ongemakkelijk van worden.

Nummer 19, dat is Ilco van der Linde, een jongeman van 53. Stond aan de wieg van de Bevrijdingsfestivals, van MasterPeace, dance4life en Racism Beat It, werd op z'n 21ste raadslid in Haarlem namens de PvdA. Ilco is een verbinder. Hij verbindt mensen met muziek en dans, en wil dat nu gaan doen als Kamerlid. Hier in het Mandelahuisje aan het IJ, waarvan hij de beheerder is, begint vandaag zijn campagne. Maar eigenlijk begon die een jaar eerder, tijdens de Wibaut-lezing, toen hij zijn gehoor van sociaal-democratische bestuurders opriep: 'Druk op de reset-knop! Wake-up!' Nog diezelfde avond werd hij gepolst voor een plek op de lijst.

Kerstboodschap: 'Kappen met die ruzie.' Beeld null
Kerstboodschap: 'Kappen met die ruzie.'

Van der Linde is een doener. Jan - in gelul kun je niet wonen - Schaefer is zijn held. Een andere is Nelson Mandela. In zijn boek Be a Nelson legt hij uit hoe een individu het verschil kan maken. Motto: Idealisme werkt!

Eerder die middag gaf hij een voorproefje van zijn aanpak. Met een grote bos rozen meldde hij zich bij de voedselbank Amsterdam-Noord - wie de tv-serie Schuldig zag, heeft een beeld. Die bossen moeten door het hele land worden uitgedeeld, aan helden van de buurt. In dit geval Paul Scheerder, drijvende kracht achter voedselbank, daklozenopvang en Leefkringhuis. Onderliggende boodschap: kom naar de PvdA als je het moeilijk hebt.

Voordat zijn campagneteam arriveerde, sprak hij zijn wens voor de feestdagen in, om later op zijn site te zetten. 'Kappen met die ruzie, dat chagrijn', zei Van der Linde, recht in de camera: 'Ik wil met jou aan de slag om dit land mooier te maken.' Muziek van Roel van Velzen er onder: I fight for you, speciaal gemaakt. Trouwens, ook Rivelino Rigters van Blackrockstar gaat een lied voor hem maken. Van der Linde heeft handenvol contacten waar de PvdA haar voordeel mee kan doen.

Onwennig druppelen de eerste vrijwilligers binnen van wat het Team Ilco moet worden, een ploeg van zeker vijftig man. Al kennismakend worden de contouren zichtbaar. Van der Linde wil alle middelen inzetten. Kamerleden met hooguit 3.000 volgers en geen eigen website - dat kan niet, vindt hij; 60 duizend is echt een minimum. Voor zichzelf stelt hij per regio een target. Vanaf 5 februari gaat hij op tournee langs de bevrijdingsfestivalsteden. O ja, en hier langs de waterkant moet een groot spandoek komen, dus wie kent er een timmerman?

Als zijn team stuiterend van dadendrang het Mandelahuisje heeft verlaten, neemt Van der Linde de tijd zijn kijk op het Kamerlidmaatschap uit te leggen: 'Ik wil verbindingsofficier zijn naar initiatieven buiten de politiek. Die veranderkracht wil ik binnen de muren van het parlement halen. Sommige mensen zijn goed in wetten maken, anderen kunnen die wetten vertalen. Draagvlakdenken hoort ook bij de politiek. Het hoofd zit al boordevol kennis, het hart kun je nog bereiken.'

Werken aan de toekomst van kandidaat nummer 19. Beeld null
Werken aan de toekomst van kandidaat nummer 19.

Mijn hele huisvoorraad cynisme loopt stuk op deze golf van onverwoestbaar optimisme. Er is maar één conclusie mogelijk: de PvdA mag de handen dichtknijpen met deze onorthodoxe kandidaat en zijn waardevolle netwerk. Tegelijk stel ik me voor hoe Van der Linde straks door de wandelgangen van het Binnenhof loopt, de stappen kleiner, boordknoopjes dicht, ontwijkende blik. Hier hoort een belofte bij: de PvdA heeft de dure plicht te zorgen dat Van der Linde straks als Kamerlid niet verzuipt in dossiers, gekissebis en nuanceringen.

Aan het einde van de sessie had Ilco gevraagd wat we er van vonden. Ik mocht als laatste, had alle tijd een stichtelijk woord te bedenken: 'Ik hoop op 16 maart te kunnen zeggen dat ik er bij was toen in december aan het IJ de wederopstanding van de PvdA begon.' Applaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden