'Buitengewone dag in Londen': politie verijdelt twee terreuraanslagen in 24 uur

De Londense politie heeft 'een buitengewone dag' achter de rug, aldus Neil Basu, de coördinator van het anti-terreurteam. Binnen 24 uur zijn vermoedelijk twee aanslagen verijdeld. Donderdagavond bestormden zwaarbewapende anti-terreureenheden een huis in het noorden van de hoofdstad, waar vijf arrestaties werden verricht. Enkele uren daarvoor werd voor het Paleis van Westminster een man gearresteerd die van plan leek te zijn een terroristische aanslag te plegen.

Agenten patrouilleren door de wijk waar donderdagavond vijf arrestaties plaatsvonden. Beeld afp
Agenten patrouilleren door de wijk waar donderdagavond vijf arrestaties plaatsvonden.Beeld afp

De twee incidenten houden geen verband met elkaar. Tijdens de arrestaties in de noordelijke wijk Willesden werd een vrouw neergeschoten. Ze is niet gearresteerd en met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Haar situatie is stabiel, aldus de politie. Tijdens de inval, die te maken zou hebben met 'een actief terreurplot', werd traangas gebruikt. In een andere woning in Kent, in het zuidoosten in Engeland, vond ook een arrestatie plaats.

De man die donderdag bij Westminster is gearresteerd, had meerdere messen bij zich. Dankzij gedegen inlichtingenwerk hadden de geheime dienst en de anti-terreurbrigade van de politie de man al een tijdje in het vizier en de arrestatie volgde vlak voor hij op het punt zou hebben gestaan om mensen neer te steken bij het parlement. Enkele messen vielen op de grond tijdens de aanhouding. Islamitische Staat heeft zijn sympathisanten opgeroepen om gewone burgers, dienders en symbolen van westerse machten aan te vallen.

Aanslag

De arrestatie van de man vond plaats vlak bij de plek waar vijf weken geleden een terreuraanslag plaatsvond. Daarbij lieten vijf mensen, onder wie een agent, het leven.

Westminster is sinds de aanslag in maart beter beveiligd. Zo staan er nu ook gewapende agenten buiten de hekken van het parlement. Hierdoor is in- en uitrijden moeilijker geworden.

Er zijn momenteel weinig politici in Westminster omdat ze allemaal op verkiezingstournee zijn. De omgeving wordt nu vooral bevolkt door ambtenaren en toeristen. De man zit vast op een politiestation in Zuid-Londen. Via sociale media kreeg de politie veel felicitaties voor haar werk.

Dader bloedbad

Een vriendelijke moslimbekeerling die hield van tuinieren, bodybuilden en voetballen, al was hij in dat laatste niet erg goed. Tegelijkertijd was de Westminster-terrorist Khalid Masood een gewelddadige man wiens criminele loopbaan uiteindelijk leidde tot een bloedbad in Londen. Lees hier het profiel van de aanslagpleger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden