Buitengebied zit vaak zonder breedband

Drie- tot vijfhonderdduizend huishoudens in Nederland hebben nog steeds geen toegang tot breedbandinternet. De woningen in de zogeheten buitengebieden hebben geen kabel- of glasvezelverbinding en zijn voor internet aangewezen op de ouderwetse koperdraad die ooit voor telefonie werd aangelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - De downloadsnelheden die daarop worden gehaald, bedragen maximaal 1 megabit (mb) per seconde. Het gemiddelde voor heel Nederland ligt op 20 mb per seconde. Een paar honderd bedrijventerreinen in provincies als Brabant, Friesland en Overijssel kampen met hetzelfde probleem.

Dit stelt telecomconsultant Frans Schrijver. Het ontbreken van volledige dekking is opvallend, gezien de ambitieuze breedbandplannen die eurocommissaris Neelie Kroes heeft geformuleerd in haar Digitale Agenda. Zij wil dat alle burgers van Europa in 2020 toegang hebben tot internet met downloadsnelheden van 30 megabit per seconde.

Dat dit zelfs in het dichtbevolkte Nederland niet lukt, is volgens Schrijver een onbedoeld gevolg van de liberalisering van de telecommarkt. 'De concurrentie op de markt heeft Nederland de beste breedbandverbindingen in Europa bezorgd, maar die concurrentie werkt niet vanzelf in de buitengebieden. De aansluiting van die laatste 5 procent huishoudens kost door de hoge kosten van het graafwerk gewoon te veel geld (zo'n 3.000 euro per huis, red.).'

Pagina's 22 en 23: Buitengebied is het wachten moe

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden