Buitenbeentje voert geldklassement aan

Voor de editie van 2005 werd hij door de geldtellers van Sportweek van stal gehaald: Andruw Jones. De honkballer uit de Antillen was tot dan over het hoofd gezien, als man met een Nederlands paspoort, maar domineert sindsdien de Inkomens Top 100 van het weekblad....

John Volkers

Ook dit jaar voert de spierbonk van Curaçao het Nederlandse klassement van de veelverdieners aan. Jones, van de Atlanta Braves overgestapt naar de Los Angeles Dodgers, wordt op 14 miljoen euro geschat.

Dat lijkt een progressieve schatting. In – sterk gedevalueerde – dollars bedraagt zijn salaris een 14 met zes nullen. Dat is tegen de huidige valutakoers nog maar 9,5 miljoen euro. De rest zouden Antilliaanse sponsors in zijn portefeuille steken.

Honkballer Jones is een merkwaardige koploper in een traditioneel door voetballers overheerste rangschikking. Op korte afstand van de top, op 7, nog zo’n afwijkend gezicht: basketballer Dan Gadzuric. Hij verdient zijn geld ook in de VS.

De Haagse center, in dienst van de Milwaukee Bucks, wordt geschat op een bruto inkomen van 5 miljoen euro. Overigens is zijn jaarsalaris 6 miljoen dollar: 4,06 miljoen euro. Op die hoge plaats had je juist collega-basketballer Francisco Elson mogen verwachten. Die werd per slot van rekening Amerikaans kampioen met de San Antonio Spurs.

Elson krijgt slechts de helft van wat Gadzuric beurt. Het is de onrechtvaardigheid in de sport. Niet elke prestatie wordt evenredig in geld uitgedrukt. Oude prestaties zijn jaren na dato nog veel waard.

Het olympische kwaliteitsmerk Pieter van den Hoogenband – grote man van de Spelen van 2000 en 2004 – is volgens Sportweek 730 duizend euro op jaarbasis waard. Hij won afgelopen jaar geen enkele internationale titel, maar zijn contracten lopen door (Philips) of worden zelfs vernieuwd (Sanex). De zwemmer staat 60ste, zes plaatsen hoger dan in 2006.

De sportman en sportvrouw van het jaar 2007 hebben een bescheiden en een niet bestaande positie. Schaatskampioen Sven Kramer verdiende het voorbije jaar 6 ton, bij zijn ploeg TVM en aan bonussen voor wereldrecords en titels. Hij staat 70ste. Zwemster Marleen Veldhuis is in het klassement niet te bekennen. Ze is maar een kleintje die rondrijdt op een Gazelle die ze van een Twentse fietsenzaak cadeau kreeg. Vier ton is de ondergrens om de tophonderd binnen te komen. Dat haalt Veldhuis bij lange na niet, al wordt ze intussen wel ‘op een tonnetje’ geschat.

Wie wel net over de drempel wist te stappen, was de derde vrouw in het klassement: schaatsster Ireen Wüst. De wereldkampioene allround van 2007 verdient 400 duizend euro, net zo veel als Ajax-reserve Dennis Gentenaar bijvoorbeeld.

Voetballers – ook matige – verdienen nu eenmaal meer dan andere sporters. In de toptien staan acht voetballers, zeven werken in het buitenland (Van Nistelrooij, Seedorf, Van Bommel, Van der Sar, Robben en Van der Vaart), één heeft een Nederlandse betrekking (Makaay).

Wat opvalt is dat de beste elf voetballers uit 2007 vijf miljoen euro minder incasseren dan het elftal van 2000: 54,3 miljoen om 59,5 miljoen. Ofwel concludeert de redactie: de marktwaarde van Oranje is flink gezakt. Goede conclusie.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden