Buitenaardse wezens in films, en een hartig dieet
Waarom is Benicio Del Toro ('Sicario') zo geschikt voor schurkenrollen? Waarom doen buitenaardse wezens in films toch altijd zo denken aan onszelf? En wat staat er dagelijks op het menu van de oudste persoon ter wereld? Het antwoord op die vragen en meer vindt u in dit lunchoverzicht.
De ochtend in vogelvlucht
NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft gezegd dat zijn organisatie bereid is troepen naar Turkije te sturen om zijn bondgenoot te helpen met het verdedigen van het grensgebied.
Het Syrische leger is in het noordwesten van het land een 'grote aanval' gestart om verschillende steden en dorpen te heroveren.
Volgens het IMF en de Wereldbank zullen de migratiestromen naar Europa en de VS de komende decennia aanhouden en verder toenemen.
Ondertussen vertoonde de Duitse export in augustus de sterkste krimp sinds 2009.
Astronomen hebben nog nooit eerder waargenomen structuren ontdekt in de protoplanetaire schijf rond de nabije ster AU Microscopii. Een jonge ster lijkt planeet te hebben verwoest.
Voor aan de lunchtafel
De hoek in zijn wenkbrauwen en de donkere kringen onder zijn halfdichte ogen hebben de filmcarrière van Benicio Del Toro mede bepaald. Hij speelde dikwijls halfduistere en tragische types. Zo ook in 'Sicario', de nieuwe Hollywoodfilm over de strijd tegen de Mexicaanse kartels. Wat maakt Del Toro zo geknipt voor schurkenrollen? (+)
En wat vinden we van Sicario? Het is een harde en sombere film, schrijft recensent Floortje Smit. Sicario bezorgt de bioscoopbezoeker een permanent gevoel van onrust. 'Nergens valse romantiek - slim om via een vrouwelijke hoofdrolspeler te laten kijken naar die typische militaire mannenwereld waar grappen over soa's leuk moeten zijn.'
Laten we nog een filmonderwerp aansnijden. Het is immers donderdag filmdag. De nieuwe film The Visit is een uitstekende gelegenheid om het over buitenaardse wezens in de cinema te hebben. Hoe vreemd of vijandig ze ook mogen zijn, ze vormen altijd een afspiegeling van onszelf, valt Govert Schilling op.
En dan de recensie. Madsens film biedt geen antwoorden over buitenaards bezoek zelf, maar werpt wel intrigerende en onverwachte vragen op, schrijft Bor Beekman.
Meer (film)recensies op Volkskrant.nl/recensies
De vluchtelingencrisis zorgt dat politici een keuze moeten maken tussen ogenschijnlijk twee kampen in het volk, schrijft tv-recensent Jean-Pierre Geelen: de 'Gutmenschen' versus de 'racisten', zoals ze elkaar grofweg betitelen in virtuele moddergevechten. 'Meer kleuren lijken er niet. De 'zwijgende meerderheid die beide emoties voelt', zoals tafeldame Myrthe Hilkens het treffend omschreef in DWDD, komt niet of nauwelijks aan bod in de media. Logisch: die zit thuis op de bank te zwijgen, in vertwijfeling.' (+)
Een + achter een artikel?
Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.
Grabbelton internet
Susannah Mushatt Jones uit Alabama is met haar 116 jaar sinds afgelopen zomer de oudste vrouw ter wereld. Eerder zei ze dat ze het zo lang volhield door veel dutjes te doen. Maar nu is bekend geworden dat ze elke ochtend spek, ei en grutten tot zich neemt. Volgens haar nichtje Lois Judge eet ze spek zelfs 'de hele dag door'. De onthulling heeft met name de Amerikaanse media in rep en roer gebracht: zou spek dan toch het wondermiddel zijn dat zorgt dat je lang leeft? Het is een spekkie naar hun bekkie. Oud worden door te slapen en spek te eten, wie wil dat nou niet.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
She's the oldest person in the world. Her secret? "She eats a lot of bacon." http://t.co/9eX473Jw5x pic.twitter.com/Aj200ZgDFl
Newsweek
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
116-year-old Susannah Mushatt Jones, the oldests woman in the world, eats bacon, eggs and grits every day. http://t.co/JA3rmgqE5s
USA TODAY
Elke middag op mobiel?
Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.