Buiten grenzen kijken

De ouderwetse videoband vormt nogal eens een bron van onrust in het leven van filmpersonages. Denk aan de Japanse horrorklassieker Ring (of de Amerikaanse remake), waarin iedereen die een bovennatuurlijke tape aanschouwt binnen een week op gruwelijke wijze het loodje legt. Of kijk naar het stel in Lost Highway van David Lynch, dat zichzelf slapend terugziet op de videobanden die een onbekende op hun deurmat legt. Ook in Caché werkt zo'n videoband als katalysator van angst en onzekerheid, al gaat regisseur Michael Haneke (Funny Games, Das Weisse Band) in vergelijking met eerder genoemde films oneindig veel subtieler te werk. Hier ontvangt een welgesteld koppel - literatuurcriticus George (Daniel Auteuil) en uitgeefster Anne (Juliette Binoche) - een videoband waarop slechts de buitenkant van hun huis is te zien. Er gebeurt niets bijzonders, maar de wetenschap dat iemand hen in de gaten houdt, is voldoende om hun bijkans perfecte leven met kleine stapjes te ontwrichten tot een wereld waarin al hun aangeleerde kennis gaandeweg niets meer waard is. Op griezelig overtuigende wijze breekt meestermanipulator Haneke de ivoren toren af waarin George en Anne zich hebben opgesloten. En dat niet alleen: hij houdt ook de kijker een spiegel voor. Die wordt gedwongen om buiten te grenzen van zijn eigen veilige leven te kijken.


Caché (Michael Haneke, 2005)


ARD, 1.55-3.50 uur.


Sweet Smell of Success

(Alexander Mackendrick, 1957) Meesterlijke Amerikaanse film noir met de anderhalf jaar geleden overleden ster Tony Curtis in een glansrol als persagent Sidney Falco. Die krijgt zijn artiestenstal maar niet onder de aandacht van de belangrijkste New Yorkse krantencolumnist (Burt Lancaster), en besluit alles in te zetten om daarin verandering te brengen.


Eén, 14.05-15.40 uur.


The Cat's Meow

(Peter Bogdanovich, 2001) Luchtige thriller van veteraan Bogdanovich (The Last Picture Show) bevat een klassiek plot: een moord in een afgesloten ruimte zet een opeenstapeling van intriges in gang. De film, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Steven Peros, dat op zijn beurt inspiratie haalde bij de mysterieuze dood van filmmagnaat Thomas H. Ince (1882-1924), speelt zich af aan de schaduwzijde van Hollywood, op het luxejacht van zakenman William Randolph Hearst. Die nodigde ter viering van zijn 42ste verjaardag een groot aantal bekende Hollywoodfiguren uit, onder wie actrice Marion Davis, met wie hij een relatie onderhield, en Charlie Chaplin. Vrijwel alle heren jagen op Davis, prima vertolkt door Kirsten Dunst.


SBS 6, 23.55-2.05 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.