Nieuws

Buiten én binnen is meer mogelijk: deze versoepelingen gaan woensdag in

De vorige week aangekondigde versoepelingen gaan door. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag bekendgemaakt.

Onder andere dierentuinen, attractieparken en openluchtmusea kunnen bij stap 2 van het versoepelplan weer open. Beeld ANP
Onder andere dierentuinen, attractieparken en openluchtmusea kunnen bij stap 2 van het versoepelplan weer open.Beeld ANP

Demissionair premier Mark Rutte zei vorige week op de persconferentie enkel te kunnen versoepelen, als de instroom van de coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. Een ingebouwde ‘pauzeknop’ kon een verlichting van het maatregelenpakket nog uitstellen. Maar het demissionair kabinet ziet geen reden die in te drukken: de instroom in de ziekenhuizen en de intensive cares daalde de afgelopen week flink.

Daardoor staat niets stap twee van het eerder uitgestippelde openingsplan meer in de weg. Zo zien de versoepelingen eruit:

Buiten

Recreatie of cultureel vermaak in de buitenlucht is vanaf woensdag toegestaan. Bijvoorbeeld dierentuinen, attractieparken en openluchtmusea kunnen daardoor open. Belangrijke voorwaarde is dat de binnenruimtes van deze plekken wel dicht blijven. Dus wel naar de olifanten kijken, maar niet naar de slangen. Ook spellocaties, zoals minigolf en klimbossen, mogen open.

De horeca wordt meer ruimte geboden. Nu mogen eet- en drankgelegenheden enkel open in de middag. Vanaf woensdag is dat van 06.00 uur ’s ochtends tot 08.00 uur ’s avonds. Ook een drankje na de voetbal- of tennistraining is weer mogelijk.

De oudere en jongere leden in een sportteam mogen samensmelten. Tot dusver moesten de spelers die ouder dan 27 jaar zijn apart trainen van degenen die jonger zijn. Die grens vervalt. Wel schrijft het demissionair kabinet voor dat de ouderen afstand blijven houden van de rest. Een onderlinge partij is officieel niet geoorloofd.

Binnen

Ook in sommige binnenruimtes wordt meer gepermitteerd. Sportscholen, zwembaden en ander soort sportvoorzieningen mogen weer mensen ontvangen. Wel is het demissionair kabinet hierbij nog iets strenger dan bij buitensporten. Maximaal twee personen mogen met elkaar sporten en de anderhalve meter afstand moet gewaarborgd blijven. In de hele ruimte mogen niet meer dan dertig mensen aanwezig zijn.

Ook een bezoek aan de muziekschool, of andere ‘locaties voor kunst- en cultuurbeoefening’, kan weer. Ongeveer dezelfde voorwaarden gelden: maximaal twee personen bij elkaar, op anderhalve afstand, maximaal dertig in de hele ruimte.

Alle contactberoepen kunnen weer aan de slag, al blijft een reservering en een gezondheidscheck noodzakelijk. Voor een afspraak bij een sekswerker is alleen een gezondheidscheck voldoende.

En, op aandringen van de Tweede Kamer in het coronadebat vorige week, kunnen ook de bibliotheken komende donderdag weer open, eerder dan oorspronkelijk gepland.

Wel blijven de basismaatregelen tegen corona overeind, zoals mondkapjes binnen, 1,5 meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar. Over de volgende fase in de versoepelingen zal het kabinet begin juni besluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden