Buis & bloemetjesjurk

Er zijn televisieprogramma's die je voortdurend het gevoel geven dat je ze al eens eerder hebt gezien. Of misschien zelfs al twee keer....

Nu kan het kloppen dat ik de dagelijkse serie voor een deel al eerder heb gezien, want het gaat om een herhaling van de reeks die eind vorig jaar is uitgezonden. En om het nog ingewikkelder te maken: de herhalingsuitzendingen worden de volgende middag ook nog eens herhaald. Maar ik herinner me dat me vorig jaar bij sommige afleveringen ook al het gevoel bekroop dat ik die eerder had gezien, wat onmogelijk was, want het betrof destijds een nieuwe reeks.

Het hoge déjà vu-gehalte vloeit vermoedelijk voort uit het simpele, consequent volgehouden procédé. Elke aflevering beslaat een bepaald jaar en laat een zestal min of meer gedenkwaardige programma's en gebeurtenissen uit die periode de revue passeren. De fragmenten zijn gelardeerd met persoonlijke herinneringen van Gooise grootheden die toentertijd letterlijk pas kwamen kijken.

De volgorde is willekeurig. Woensdag was 1964 aan de beurt, gisteren 1978. Nieuws, sport, drama, popmuziek en spelletjes wisselen elkaar gezellig af. Elke ambitie om verbanden te leggen of een bepaalde ontwikke-ling te laten zien ontbreekt. Het jeugdsentiment regeert. De keuze van sommige fragmenten riekt naar handjeklap. Tot degenen die terugblikken op de televisiejaren van weleer, behoren de gebroeders Bolland, die na een korte carrière als popzangers een zeer succesvol productiebedrijf in de muziekindustrie hebben opgebouwd. En jawel, gisteren figureerde hun onbeduidende hitje Spaceman in het jaaroverzicht van 1978.

Maar ach, het mag de pret niet drukken. Je kijkt naar De televisiejaren zoals naar een familiealbum dat jarenlang op zolder heeft gelegen. Kijk toch eens wat voor stoere snor oom Jan toen nog had. En wat een affreuze bloemetjesjurk droeg tante Annie.

Menigeen heeft zo'n album, en de NCRV kan zich dan ook verheugen in behoorlijke kijkcijfers. De teller stond gisteren op een kleine 450 duizend, wat niet veel minder is dan de gemiddelde score die Man bijt hond het afgelopen seizoen haalde. En dat voor een zomerse herhaling. Het zou me dan ook niet verbazen als volgend jaar wederom uit dit nostalgische vaatje wordt getapt.

Alvast een fijn kiekje voor het tv-album van 2003: de jongen uit Oldeberkoop die in het NOS Journaal vertelde dat hij vreselijk had moeten huilen toen bekend werd dat leeftijdgenote Lusanne vrij en ongedeerd was. Hier sprak een kind dat is opgegroeid met emotie-tv: 'Het kwam er allemaal uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden