Buikpijn en spijt

Hoge verwachtingen, scherpe kritieken en zinderende redactievergaderingen; vier weken lang persoonlijk verslag over de beginfase van een nieuw tv-programma. Week één van Angela Groothuizen (45), een van de vijf presentatoren van het 'personality magazine' Thuis....

'Mam? Ben je nu eindelijk eens klaar met Talpa?', vraagt mijn jongste dochter na de eerste week van Thuis. Onmiddellijk erachteraan: 'Komt Nickelodeon nu weer terug?'

In mei werd ik gepolst voor een nieuw dagelijks programma. De samenstelling van de groep presentatoren leek mij onwaarschijnlijk. Mensen die mij leuk vinden houden vast niet van de humor van Gordon en Gordons fans vinden mij weer helemaal niets. Een programma met onderwerpen die ons, de vijf presentatoren, bezighouden. Maar wie zit dáár op te wachten?

Een weekend samen weg levert veel op. We beginnen aan elkaar te hechten, laten elkaar onze angsten zien en lachen veel. Ik vind Gordons grappen nog steeds heel plat, maar moet er steeds harder om lachen als ik zie hoe snel hij ze maakt.

De pilot is een nachtmerrie. Ik heb er buikpijn van en heb enorme spijt dat ik ja heb gezegd. Al die weken trainen met elkaar lijken voor niets te zijn geweest. Als de camera's aan gaan is het ieder voor zich. Maar als ik 's nachts de pilot terugkijk, zie ik opeens iets anders: een groep mensen waar het leuk naar kijken is. Dat de inhoud nog niet goed is, neem ik op de koop toe. Ik ben klaar voor de eerste uitzending.

's Morgens om 6.30 uur neem ik de kranten door, om 8.00 uur heb ik - met pijn en moeite vanwege de komkommertijd - geschikte onderwerpen gevonden en mail ze door. Om 8.30 uur hangt redacteur Karin aan de telefoon en om 9.30 uur hoor ik dat ik met mijn handycam nog iets moet filmen. Om 12.00 uur komen we bij elkaar, nemen het draaiboek door (hé, waar zijn mijn onderwerpen gebleven?), om 15.00 uur de make-up in, repeteren en voor ik het weet zijn we op de zender.

Zo walsen we de hele week door. We proberen van alles uit. Zware en onzinnige onderwerpen door elkaar. Lol en ongein versus vreselijk nieuws. Mijn vrienden en familie houden zich ijzig stil en het gastenboek van mijn site stroomt vol met afkeurende reacties. We lezen de kritieken aan elkaar voor: 'dieptepunt', 'verbijsterend', 'no-no's'. We kunnen erom lachen; we hadden niet anders verwacht. Talpa heeft ons een lastige opdracht gegeven, maar wij hebben het gevoel dat het echt iets zou kunnen worden.

Mijn kleintje mompelt voor het slapen gaan: 'Ik heb liever Winx op Nickelodeon en mama thuis.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden