Buikgevoel

Zo ben je nog een Nederlandse Leeuw waarmee niet te fucken valt, zo ben je een dode mus. De weg van boven naar beneden fladdert al niet lekker als je op het punt staat dood neer te vallen....

Wim de Jong

En hoe Tom Egbers er ook bij zijn duurstbetaalde medewerker op aandrong: nee, Cruijff had geen commentaar achteraf op het commentaar achteraf van Dick. En Tom Egbers had daar vervolgens weer geen commentaar achteraf-achteraf op; een vorm van aandoenlijke verlegenheid die we van hem kennen sinds de Oudkerk-Van Royen-affaire.

Intussen moesten we het thuis helaas wel met Philip Cocu doen, die door de cameraman op een stoel was gezet, even als een idiot-savant de lens in staarde, en toen zei dat ze er alles aan hadden gedaan om de pot te winnen. En daarna moesten we maar met onze eigenste diepste gevoelens naar bed, waar zelfs al geen deskundig commentaar op ons eigen voorspel kon worden verkregen.

Nou, de man in de straat wist het de volgende ochtend wel, qua deskundige kijk op de prestaties van Oranje. Maar voor een deskundige tv-kritiek op donderdag heb je daar dan natuurlijk weer niets aan. Gisteren weggebleven van Nederland 2, van Villa BvD en bij Oranje in Portugal van SBS6, om onze kwaadheid in de kijkcijfers tot uitdrukking te brengen.

In plaats daarvan kook-tv gekeken. Sinds Aperitivo van Myrna Goossen bij RTL4 met zomerstop is, programmeert RTL4 namelijk drie Britse hits in dat genre.

Tony & Giorgio, Chalet Slaves en, in de herhaling, Nigella bites. Lekker, en ook een beetje vies. Het zal daarom misschien niet allemaal onmiddellijk in het potje vallen bij de Aperitivo-vrouwtjes, maar met een flesje rosxtra zo tegen 17.00 uur moet bijvoorbeeld Chalet Slaves toch ook in die kijkersgroep wel wat extra buikgevoel losmaken. Wat chefkoks en afwassers en klaplopers die van de Franse cuisine een MTV-avontuurtje maken. Het is zo on-RTL4, het voelt vanzelf als vakantie. Koken vanuit de heupen is het. Een beetje Jackass in de keuken voor volwassenen. En ook best wel een tikje geil. Paddy uit Nieuw Zeeland kookte gisteren in bikini. En hij dronk er Franse wijn bij uit een bloemenvaas. Genieten voor hooligans die tot zaterdag even niets meer om voetbal geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden