Buik en borst open

Zal ik me als orgaandonor laten registreren? Ik ben ook zo'n sukkel die de oproep negeerde. Twaalf miljoen formulieren werden verstuurd....

VARA's Zembla zette alles nog eens op een rij. Het ging over de consequenties van de nieuwe Wet op de orgaandonatie voor ziekenhuispersoneel. Artsen zijn tegenwoordig verplicht nabestaanden te vragen of ze organen of weefsel van de overledene mogen gebruiken. Een neuroloog had moeite met de wet. 'We zijn er onvoldoende aan toe. Niet alleen de ziekenhuisorganisatie, maar ook de bevolking.' Hoe zeg je tegen een geëmotioneerde nabestaande dat je behoefte hebt aan de oogbollen en botten van de overledene? Een coördinator van Pro Donor hield voet bij stuk: 'We hebben een wet. En als je wetten niet uitvoert, zijn er sancties.' Intussen toonde Zembla plastische beelden van een 'hartklep-uitname'. Ook verdwenen er organen in plastic zakken en koelboxen. Ik kneep even mijn ogen dicht.

Afgelopen dinsdag vertelden nabestaanden in B & W over de omstandigheden waaronder tot orgaandonatie was beslist. Ze klaagden vooral over het gebrek aan informatie. Ze voelden zich overrompeld. Een man stemde toe omdat zijn vriendin donateur van de nierstichting was geweest. 'Ze werd de dag erop thuisbezorgd. Zwaar toegetakeld. Daar had ik niet aan gedacht.'

Wat zal ik doen? Ik denk nog even aan de doodzieke Jolanda. Haar moeder zei in Zembla: 'Een nieuwe lever is een nieuw leven.' Zembla behandelde, duidelijker dan het in de documentaire getoonde officiële voorlichtingsfilmpje, de ins en outs van orgaandonatie. Maar ik ben er nog niet uit. Daar zie ik het meisje weer dat, als een postbode, organen bezorgt. 'Hallo, ik kom een hartklep brengen.' Ik ben, om met Buster Fonteijn te spreken, van alle plastische tv-beelden een beetje misselijk geworden.

Cornald Maas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden