'Buigen of barsten in Thaise cel'

Met z'n tientallen in een hok, geen privacy, soms zelfs geen matras. Het leven in een cel in Thailand is het ergst van alle gevangenissen....

Twee Rotterdammers werden onlangs in Thailand ter dood veroordeeld. Dertien andere Nederlanders zitten er vast, de meeste wegens drugshandel. De Thaise overheid voert een 'oorlog tegen drugs'. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt: 'Je belandt in een afschuwelijke situatie als je in Thailand wordt gepakt met drugs.'

In juni moet Rotterdammer Hans Zegers (38) in Bangkok voorkomen. Volgens de Thaise politie probeerde hij vorig jaar november 6500 amfetaminepillen de grens over te krijgen. Hij heeft de smokkel van 4500 pillen bekend. Zijn broer Fred maakt zich zorgen over de rechtszaak. Zeker nadat Nederlanders E. Tang en A. Yang in hoger beroep ter dood zijn veroordeeld wegens het bezit van hoeveelheden drugs, oktober 2001 waren zij nog vrij gesproken.

Dominee Martien Uittenbosch van de stichting Epafras bezocht de twee enkele maanden geleden. Ondanks hun vrijspraak moesten ze in afwachting van het hoger beroep, ingesteld door de officier van justitie, in de cel blijven. 'Naar omstandigheden ging het goed met ze, beiden hadden vertrouwen in de Thaise rechtsgang.' Dat zij alsnog op 3 april veroordeeld werden tot de doodstraf, noemt de dominee een klap voor zowel de familie als de andere gevangenen.

'Thailand is het meest verschrikkelijke land om vast te zitten', zegt Uittenbosch, die in verschillende landen Nederlandse gevangen opzoekt. 'Als gevangene tel je daar niet mee. Gedetineerden zitten met tientallen in een hok. Ze hebben geen privacy, krijgen niet eens een matras. Het is buigen of barsten.' Een aantal Nederlanders zit daar met het vonnis levenslang.

Nederland kent geen uitleveringsverdrag met Thailand, negentien andere landen wel. 'Het is schrijnend om te zien dat een Engelsman zijn straf in zijn thuisland mag uitzitten, terwijl Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden moeten blijven zitten.' Volgens hem is het gevangenisregime rigoureuzer geworden sinds de Thaise overheid de 'oorlog tegen drugs' heeft uitgeroepen.

Begin februari beloofde premier Thaskin Shinawatra dat eind april geen drugsdealer meer in Thailand rond zal lopen. Volgens hem telt zijn land 3 miljoen amfetaminegebruiker, dat is 5 procent van de hele bevolking. Sinds februari zouden volgens mensenrechtenorganisaties honderden smokkelaars door speciale veiligheidstroepen zijn geëxecuteerd. De premier zegt dat inmiddels ruim 30 duizend dealers en drugsproducenten zijn opgepakt.

Volgens familieleden van Nederlandse gedetineerden is de situatie verslechterd in de Thaise cellen. Het regime zou ook strenger zijn geworden nadat begin maart de Nederlander Peter Bédier de Prairie (38) Thailand ontvluchtte. Deze zoon van Gretta Duisenberg ontsnapte toen hij op borgtocht werd vrijgelaten, hij werd verdacht van marihuanabezit in zijn strandbar. Fred Zegers, wiens broer gevangen zit, zegt dat hij na deze ontsnapping geen post meer ontvangt uit de Thaise cel.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet bevestigen of de omstandigheden in Thaise gevangenissen zijn verslechterd. Wel geeft het departement toe dat de kans voor andere Nederlanders om op borg vrij te komen sinds de recente ontvluchting nihil is. Vrijdag besloot het Hof van Beroep in Bangkok geen borg te verlenen aan de Amsterdammer Machiel Kuijt (35) die zes jaar vastzit op verdenking van heroïnebezit. Vorig jaar maart werd hij vrijgesproken maar de officier tekende hoger beroep aan, de Amsterdammer moet dat in de cel afwachten.

Demissionair minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken schreef onlangs nog een brief naar zijn Thaise collega waarin hij verzocht om Kuijt op borg vrij te laten. Dit nadat familieleden een kort geding aanspanden tegen de Nederlandse om hem vrij te krijgen. De rechter wees die eis af, maar vond echter wel dat de overheid alle mogelijkheden moet benutten om te zorgen dat de gedetineerde borgtocht krijgt. De Hoop Scheffer heeft geen verzoek gedaan om de twee Rotterdammers van Chinese afkomst, nu ter dood veroordeeld, op borgtocht vrij te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden