Buidel

SUBSIDIE ontvangen van de Commissie Dagindeling!..

De Droom wordt werkelijkheid dankzij mevrouw Verstand, van Emancipatie, via wie Kok wil bewijzen dat hij weer helemaal op koers ligt.

'Een van de goedgekeurde voorstellen', las ik, 'is het zorgknooppunt Drienerloo, waar ouders en alleenstaanden straks voordat ze naar hun werk gaan hun stoomgoed en de boodschappenlijst inleveren.'

Hoge ogen worden naar verluidt ook gegooid door servicecentra in Friese dorpen, waar men denkt - ik lees verder - 'aan flexibele kinderopvang, huisoppas tijdens de vakantie, een boodschappenservice voor dagelijkse levensbehoeften, een meeneemmaaltijdservice, herstel- en strijkwerkzaamheden, een hondenuitlaatservice, kleinschalig vervoer en schoonmaakwerk door witte werksters.'

Voor 32 experimenten wil de staatssecretaris maar liefst 14 miljoen gulden uittrekken.

Alsof je een emmer leeggooit.

Hoe het kwam weet ik niet, maar ik moest ineens denken aan het woord van de profeet (Haggaï 1, 6-7) die tot Zerubbabel sprak:

'Gij hebt veel gezaaid, maar weinig binnengehaald. Gij hebt gegeten, maar zonder gestild, en gedronken zonder gelest te worden. Gij hebt u gekleed, maar zonder dat gij warm werd. En wie zich voor loon verhuurde, ontving zijn loon in een doorboorde buidel.'

Toeval, dat oud-minister Van Dijk (CDA) het Oude Testament op dezelfde plaats heeft opengeslagen toen hij een saillante titel moest vinden voor z'n onderzoeksrapport inzake de Ceteco-affaire?

Het is een mooie tekst, daar gaat 't niet om. Maar toepasselijk?

Even los van het kleine ongerief vanwege de 'samba-crisis' in Latijns Amerika waar mevrouw Leemhuis misschien een paar centen aan verliest, kun je de buidel van Zuid-Holland toch godsonmogelijk doorboord noemen? In de afgelopen paar jaar heeft de provincie aan 't bankieren naar schatting dertig miljoen overgehouden. Daar had mevrouw Verstand dus zonder bezwaar van de staatskas vierenzestig experimenten in de categorie Dagindeling van kunnen bekostigen met als gevolg dat van Den Helder tot Maastricht tientallen Nederlandse dorpen hadden kunnen worden geholpen met strijkwerkzaamheden en een hondenuitlaatservice!

Ik zeg het zo vaak: onze rijkdom is onoverzienbaar.

Maar dan moet je mensen als Karel Baarspul natuurlijk niet schorsen, want je kunt op je vingers natellen waar die dan blijft: gedeputeerde Brouwers achterna, naar het accountantskantoor KPMG, dus verloren voor het nationaal belang.

Is het niet al krankzinnig genoeg dat iemand die Reinventing the Government heeft gelezen, en met dat boek in de hand binnen vier jaar voor 1,7 miljard aan overwegend profijtelijke leningen heeft uitgezet, niet al veel eerder van de provinciale naar de landelijke overheid is gepromoveerd om Kok, Zalm en Verstand van advies te dienen?

Maar ik vrees dat we hem voorgoed moeten afschrijven. Niet de commissaris van de koningin, maar haar creatieve ambtenaar werd geschorst, en in de Tweede Kamer zullen een paar fracties ook háár hoofd eisen, maar je kunt de reactie van Peper al raden: dat wordt geen antwoord, dat wordt een nieuw essay, en daar hebben de meeste parlementariërs niet van terug. Zij zullen zaaien, maar niks binnenhalen. Ze zullen een stevig debat voeren, maar er niet echt warm van worden. Ze zullen een motie indienen en een meerderheid tegenover zich vinden.

En de kans dat vindingrijke types de gemeenschap via eenvoudige transacties handenvol geld kunnen toespelen, is weer een stuk kleiner geworden: niet de buidel van Baarspuls nieuwe werkgever (KPMG dus), maar die van ons is doorboord.

Zo kunnen de profeet Haggaï en oud-minister Van Dijk het toch niet bedoeld hebben?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden