Buhrmann belooft maar niets meer

Buhrmann presteert ondanks twee winstwaarschuwingen nog slechter dan verwacht. In het tweede kwartaal leed de distributeur van kantoorartikelen zelfs een verlies van 39 miljoen euro, bleek gisteren....

In tijden van uitbundige economische groei is het makkelijker om beloften na te komen dan in economisch magere tijden. Dat merkt nu ook bestuursvoorzitter Koffrie van Buhrmann, de grootste groothandel in pennen, papier en paperclips ter wereld.

Tot februari was hij de held van beleggers. Koffries gevoel voor timing was perfect, vond men. Hij kocht andere bedrijven op precies het juiste moment en tegen een lage prijs, en toverde ze vervolgens om in winstmachines. Kwartaal na kwartaal overtrof hij zijn eigen verwachtingen en beloften. Begin dit jaar mocht Buhrmann als beloning toetreden tot de AEX-index.

Maar sinds eind april is Koffrie het overzicht kwijt. Beloften komt hij keer op keer niet na. 'De afhankelijkheid van de recessie in de Verenigde Staten is beperkt', zegt Koffrie bij de presentatie van de jaarcijfers op 15 februari. Hij belooft daarom de komende jaren een groei van de winst per aandeel van gemiddeld 15 procent.

'Het effect van de economische situatie in de VS op ons bedrijf is zeer beperkt', herhaalt Koffrie op 5 maart. 'Want het aantal witteboordenmedewerkers in de VS zal op zijn slechtst stagneren.' Hij heeft net de overname aangekondigd van US Office Products en heeft daarvoor 1,4 miljard gulden van beleggers nodig. Ondanks de verwatering handhaaft hij het doel van 15 procent per aandeel. Beleggers geloven hem, en Koffrie verkoopt 24 miljoen nieuwe aandelen voor 25 euro per stuk.

Drie weken later komt Buhrmann met zijn eerste winstwaarschuwing. De verkoop van kantoorartikelen in de VS levert toch een stuk minder op dan verwacht. Beleggers voelen zich genomen. Om hen te overtuigen dat hij de ellende vóór de aandelenemissie echt niet had zien aankomen, laat Koffrie op 10 mei zijn hele financiële administratie zien. Daarnaast kondigt hij aan flink in de kosten te snijden. De groeidoelstelling van 15 procent blijft staan.

Op 26 juni volgt dan de tweede winstwaarschuwing. Beleggers laten Koffrie nu massaal vallen. De koers is al snel lager dan op het moment dat Koffrie aantrad.

Gisteren maakte Koffrie bekend dat Buhrmann ook de winstdoelstelling van 15 procent niet zal halen. De topman verschuilt zich achter de economische malaise in de VS. Bedrijven daar hebben hun budgetten voor kantoorartikelen met 20 procent ingekrompen, zegt hij. En dat komt voor hem als een grote verrassing, want bij de vorige recessie in 1991 bleef de verkoop van kantoorartikelen keurig op peil. Dat Buhrmann intussen veel meer producten verkoopt en dat de markt van het bedrijf van Europa naar de VS is verschoven, is Koffrie even vergeten. Ook het effect van de informatietechnologie, waardoor bedrijven steeds kordater reageren op economische malaise, heeft hij onderschat.

Moet hij daarom nu weg? Koffrie zelf vindt van niet. 'Wij hebben geen misstappen gemaakt', zegt hij, 'maar alleen een aanname gedaan die niet is uitgekomen.' 'Wat je Koffrie zou kunnen verwijten, is dat hij veel te optimistisch is geweest', zegt analist J. Raams van Amstgeld. 'Als je vlak na een emissie al met een winstwaarschuwing moet komen, verlies je al je geloofwaardigheid, zeker bij Amerikaanse beleggers. Die zullen je dan rücksichtslos dumpen.'

Beloften doet Koffrie niet meer - behalve dat hij dit jaar in de VS en Engeland meer dan drieduizend mensen zal ontslaan. Beloften zijn vooralsnog ook overbodig, want met de emissie heeft hij nog net op tijd voldoende geld binnengehaald om het een paar jaar uit te zingen. Met de timing van Koffrie is nog steeds niets mis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden