Bugbusterblues

Is dit het ultieme alternatief voor de vliegenmepper? Nee. En dat geeft niks.

Bugbuster Beeld Noël Loozen

Over deze gadget kunnen we kort zijn: het is een vliegen- en muggenbestrijder die slechts zelden effect sorteert. Maar wat heeft ons innerlijke jongetje er een zeldzame lol aan beleefd.

De Bugbuster is letterlijk een kanon dat je op vliegen afvuurt. Het is de luchtbuksvariant op de supersoaker. Alleen vuur je er geen water mee af, maar een snufje zout. Het idee is dat het zout amper sporen achterlaat, terwijl water je interieur zou verruïneren.

Het zou natuurlijk kunnen dat er bij een voltreffer een bloedvlek achterblijft, maar die kans is nihil. De kracht van de Bugbuster is zo gering dat die nog geen deuk in een pakje boter krijgt. Letterlijk. Zelfs aluminiumfolie, dat doorgaans al scheurt als je ernaar kijkt, houdt stand. Pas vanaf een paar centimeter afstand geschoten veroorzaakt het zout lichte deukjes.

In de naam van de wetenschap hebben we getracht enkele muggen en vliegen met een voltooid leven te euthaniseren met de Bugbuster. Officieel heeft het zoutgeweer een bereik van 90 centimeter. Pas van heel dichtbij kregen we een vlieg verdwaasd en een mug kassiewijle.

(Kom er maar in met die Kamervragen, Dion Graus).

Bugbuster, zoutgeweer tegen vliegen en muggen, met laserpointer. euro 53,95

De wetenschap dat het geweer alleen op ultrakorte afstanden een soort van effect sorteert, maakt een unieke eigenschap van de Bugbuster ietwat zinloos. Het zoutgeweer is uitgerust met een laserpointer, om doelwitten te markeren. Dit hulpmiddel is onnodig.

Een groter probleem is dat ook de Bugbuster geen oplossing biedt voor het probleem waarmee elke muggen- en vliegenjager worstelt: je kunt de insecten alleen te grazen nemen als ze stilzitten. Een vliegenmepper is effectiever en daarmee mag je over straat lopen zonder dat-ie van de wapenwet in een koffer moet.

Hoewel hij als vliegenkanon amper deugt, hebben we uren doorgebracht met het zoeken naar andere doelwitten. Hoeveel schoten hebben we nodig om een ijsblokje te laten ontdooien? Wie kan het meeste zout van tien schoten in een beker vangen? Hoe snel krijgen we een kurkbootje met schoten van de ene naar de andere kant van het bad? En er is niemand meer die aan tafel om het zout durft te vragen.

De Bugbuster is een heerlijke mislukking.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte gesteld dat het zoutgeweer 'officieel' een reikwijdte van drie meter heeft. Volgens de handleiding kan de bugbuster insecten doden op korte afstand, tot circa 90 centimeter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden