Buffett steunt omstreden baas van Goldman Sachs

Amsterdam Superbelegger Warren Buffett verbaasde dit weekeinde zijn veertigduizend fans op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha (Nebraska) door te melden dat hij vierkant staat achter Goldman Sachsbaas Lloyd Blankfein....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Buffett, die een van de grote geldschieters was van Barack Obama, vreest dat de maatregelen die de Democraten willen nemen zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway zal opschepen met enorme kosten. Obama wil dat grote beleggers buffers aanleggen om verliezen op derivaten, zoals opties en termijncontracten, op te vangen.

Buffett, die derivaten in 2002 nog financiële massavernietigingswapens noemde, vindt dat de maatregelen van Obama te grof zijn. De op drie na rijkste wereldburger zegt dat zijn fonds vooral langlopende putopties gebruikt. Andere beleggers kopen die van Buffett en beschermen zich zo tegen een koersdaling in de komende jaren. Buffett ontvangt een premie voor deze verzekering.

Buffett heeft in Washington intensief gelobbyd om te voorkomen dat nieuwe regels er door zouden komen. Volgens The Wall Street Journal zijn de regels onder druk van een lobbyist van Buffett inmiddels aangepast.

Het Orakel van Omaha liet verder weten Goldman Sachs te zien als een prachtige belegging. De zakenbank ligt vanwege verdenking van fraude onder vuur van beurswaakhond SEC. Goldman Sachs, waarin Buffett 5 miljard dollar heeft zitten, zou willens en wetens waardeloze beleggingen hebben verkocht aan ABN Amro en een Duitse bank.

Buffett heeft weinig begrip voor de miskoop van de voormalige ABN’ers die nu onderdeel zijn van RBS. ‘Ik vind het nogal moeilijk om sympathie op te brengen voor een bank die een slechte deal afsluit’, aldus Buffett.

Terwijl Buffett de Goldmanbaas Blankfein op het schild hees, maakte de omstreden bankier zelf een rondje langs Amerikaanse praatprogramma’s om de Amerikaanse burgers milder te stemmen over zijn zakenbank. Blankfein, bekend van zijn opmerking dat hij het werk van God doet, gaf toe dat de zakenbank fouten heeft gemaakt.

De bankier doelde onder meer op mails waarin medewerkers van Goldman zich verkneukelen over klanten die verliezen lijden. ‘We begrijpen dat we niet kunnen werken met ons huidige imago. We zullen hard moeten werken om dat te veranderen’, aldus Blankfein.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden